Z tego co czytam na AVF, owe 'plamy' nie są dla nikogo problemem. Była tylko krótka wymiana zdań na ten temat - ktoś zapytał czy inni to widzą, parę osób odpowiedziało, że widzi; i tyle. Gdyby był to problem, niewątpliwie, odezwało by się dużo głosów narzekających na to. Domyślam się, że to jest tak, jak z bzyczeniem - 'dobrze by było, gdyby go nie było, ale jak jest, to trudno
mrgreen: ), przynajmniej mam świetny obraz (jeden z najlepszych, jeżeli nie najlepszy w komercyjnych płaskich telewizorach)'.
Niewątpliwie jednak, jest to wynikiem obniżania kosztów przez Pioneer'a. To o czym pisałem już nie raz, ludzie chcą tanie TV, to będą mieli tanie TV. Pioneer i tak nie jest (jeszcze) tani, ale 9G jest o 1/3 tańszy niż poprzednia generacja. Nie wierzę, że Pioneer zarabiał więcej niż 1/3 ceny na 8G, aby ot tak opuścić o tyle cenę. Jak na razie obcinanie kosztów nie idzie w parzę z redukcją jakości obrazu, na razie próbują obciąć koszty na obudowach, zakończeniu produkcji własnych paneli, itd. Umówmy się jednak, że taki skok jaki zrobił Pioneer pomiędzy 7G, a 8G (nie ujmując niczego 7G), ciężko będzie powtórzyć. W tym roku, to już jest bardziej 'ewolucja', niż 'rewolucja'. Zobaczymy, co przyniesie nam rok kolejny i współpraca z Panasonic'iem. Mam cichą nadzieję, że nie przyniesie nam dużej redukcji kosztów, a co za tym idzie jakości. Tak naprawdę, to z czego znany jest Pioneer i to co robi b. dobrze, to elektronika stojąca za panelem. Sam panel Pioneer'a jest b. dobry, ale i tak nie perfekcyjny. Panele Panasonic'a mają również swoje ograniczenia i chyba dlatego Pioneer przeniesie część swoich inżynierów do fabryk Panasonic'a, aby nadzorować ich budowę. Najważniejsza w TV jest i tak elektronika, a nie sama szyba. Niemniej jednak, przyszły rok będzie bardzo ciekawy dla mnie (szczególnie w przypadku, gdybym odpuścił sobie 9G w tym roku).
Będę musiał się wybrać do (mojego ulubionego
) dealer'a Pioneer'a, na małą prezentację, aby zobaczyć to na własne oczy oraz, aby porównać 8G z 9G obok siebie (zakładając, że mają jeszcze 8G). Raczej nie uda mi się to, jednak, przed wyjazdem, więc planuję to zrobić po urlopie.
Pozdrawiam
PS. dzięki za zdjęcia Kiki, nie mam dostępu do testów w strefie klubowej, więc ich nie widziałem wcześniej.