Pioneer DV-410V-K

broda1725

New member
Bez reklam
Witam wszystkich, pewnie nie jeden z was zastanawiał się jakie dvd kupić wiele godzin spędził na tym forum szukając odpowiedzi, ja tez stałem nad takim dylematem, szukałem, pytałem użytkowników aż w końcu zaufałem im i się nie zawiodłem. Szukałem dvd z łączem HDMI i ze skalerem. Myślałem nad Samsungiem, Fergusonem, Bellwoodem i nad Pioneerem, nad tym ostatnim miałem sporo zastrzeżeń bo jak wiadomo od dawna że markowe dvd zawsze miały trudności z czytaniem jak nie plików tekstowych to znów samych divxów.
Ale po namowach i przewertowaniu forum i co najważniejsze to to że jest dobra stronka dotycząca dvd Pioneera gdzie można zassać nowy soft i ciągle słychać o ruchach na tej stronie co do softu kupiłem jw.w. Pioneera DV-410V-K.

Dvd po 3 dniach sprawuje się naprawdę dobrze, jest ciche, szybkie, nie zastanawia się czy wczytać czy nie, płytki dvd +/- chodzą bez problemu (Sony i TDK), i co najważniejsze jeszcze mi się nie zdarzyło aby któregoś divxa nie wczytało nawet te najnowsze jak Ścigany czy nowy Batman plik 2,1GB, menu choć po angielsku bardzo intuicyjne (pamiętajcie że jest soft alternatywny co jest wszystko po PL i jest jeszcze sporo dodatków), jedyny minus jaki zauważyłem to to że napisy w filmach divx są bardzo liche, malutkie i za wysoko umieszczone (ale w nowym alternatywnym sofcie jest to poprawione).
Wstawiam pare zdjęć jak wygląda z zewnątrz i podczas odtwarzania filmu z dvd 5 i divx 2 płytowy.

DSC_0398.jpg

DSC_0399.jpg

DSC_0400.jpg

DSC_0404.jpg

DSC_0405.jpg

DSC_0406.jpg

DSC_0407.jpg

DSC_0409.jpg
"Skarb Narodów 2 " - dvd 5

DSC_0417.jpg
"Jumper" - dvd 5

DSC_0418.jpg
"Ścigani" - Divx 2 CD

DSC_0419.jpg

DSC_0420.jpg

DSC_0421.jpg

DSC_0423.jpg
"Hotron Słyszy Ktosia" - Divx 2 CD

DSC_0424.jpg

DSC_0425.jpg

DSC_0426.jpg

DSC_0428.jpg

DSC_0430.jpg

Pamiętajcie że pliki są skompresowane odbiegają od faktycznego wyglądau obrazu, dvd jest podpięte przez HDMI, na dvd ustawiony skaler na 720p.
Mam nadzieję że komuś się przyda ta skromna recenzja, jutro jak coś (zależy od czasu wolnego) postaram umieścić fotki jak wygląda menu.

Pozdrawiam Grzegorz.

Ostatnia edycja:

PopaY

New member
Bez reklam
Ciekawe jak by się zachował Twój egzemplarz z moim dyskiem twardym, który podobno świetnie współpracuje z Pioneerami, a w rzeczywistości nie chce współpracować z moim :/ Zastanawiam się czy nie wyrzuciłem 269zł w błoto :(

broda1725

New member
Bez reklam
Powiem ci że nie wiem z jednej strony przydał by się taki dysk ale z drugiej ojciec ma zwykłe dvd bez usb i też czasem chce coś obejrzeć.
A może ten właśnie dysk ma jakieś problemy, próbowałeś z innym dyskiem ? powiem szczerze że nie mam pojęcia, ja nawet nie podłączałem pena do USB bo w sumie nie zależy mi na tym.
Musisz po testować. A patrzyłeś na te kabelki co w założyłem temat ?
http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?p=317864#post317864
Co byś radził ?

PopaY

New member
Bez reklam
Próbowałem z dwoma dyskami, Toshiby i Seagate'a i tylko mieli więc w dalszym ciągu nie wiem co może być przyczyną, że dysk nie współpracuje :/ Co do przewodów to już Ci pisałem jakie są dobre :) Najważniejszy jest przewód HDMI, jego jakość ma pierwszeństwo, coaxial kup obojętnie jaki byleby był z miedzi beztlenowej.

broda1725

New member
Bez reklam
A może wina stoi po stronie dvd ? weź dysk i jak będziesz przy okazji w sklepie to przetestuj.
Co do kabla kupiłem taki Tech+link ---> ale chyba go zamienię bo troszkę nie wycelowałem z długością i jest na styk a nie wiozłem pod uwagę że niedługo nowy telewizor i będzie wisiał i obawiam się że mi nie starczy ten 1m a co do coaxal to myślałem o tych dwóch co podawałeś
CHALLENGER-2
WIERS XS
i 0,5m (w końcu dvd od ampla jest jedno nad) MATRIX 2
pytałem też Blackninja a on mi polecił Wireworld Chroma 52.
Mam mały mętlik a muszę go zamówić jak najszybciej bo narazie mam podpięte na zwykłym chinch.

PS. PopaY a jak masz sformatowane te dyski nie przypadkiem na NTFS ? bo jak tak to tego jest wina bo powinno być na FAT32

Ostatnia edycja:

PopaY

New member
Bez reklam
Tak jak pisałem, coaxial kup obojętnie jaki, byleby z miedzi OFC. A co do dysku to oczywiście, że ma system plików FAT32. Pozostaje tylko kwestia ilości jednostek alokacji choć do końca nie wiem czy w tym siedzi diabeł :/

PopaY

New member
Bez reklam
Sorki, że dopiero teraz piszę, ale specjalnie nie odpisywałem gdyż testowałem przewód Tech+Linka z serii WIRES CR na sprzęcie, który jest na codzień połączony przewodem Tech+Linka WIRES XS (pierwszy sprzęt z podpisu) i co się okazuje? Nic :p Nie ma żadnej różnicy w dźwięku, nic a nic, dźwięk jest identyczny na jednym jak i na drugim przewodzie. Poza tym przewód z serii CR jest krótszy, bo miał tylko 0,5m, a to plus. Ja mam 1m i troszkę mnie denerwuje, bo mi "zwisa" z tyłu sprzętu. Przewód Tech+Link z serii CR można śmiało kupować, bo nie dość, że jest tańszy to jakość ma naprawdę dobrą :)

broda1725

New member
Bez reklam
A to ciekawe oglądałem ten kabel jak kupowałem dvd ale nastawiony byłem na te z wyższej półki, ja sam się najpierw zastanawiam jakiej długości wybrać bo narazie stoi jedno na drugim i taki 0,5m byłby idealny ale puźniej może się to zmienić. U ciebie jest jedno nad drugim ?

A porównywałeś ten XS z Chalenger 2 ?

PopaY

New member
Bez reklam
U mnie zestaw zawsze jest przy sobie tj. na dole amplituner, a na górze odtwarzacz. Nie, nie porównywałem żadnego przewodu z Challengerem, ale wydaje mi się, że różnicy nie odczujesz.
Myślę, że różnicę odczuło by się dopiero przy audiofilskim sprzęcie za kilkadziesiąt tysięcy PLN-ów. Do naszych sprzętów każdy przewód będzie jednakowy ;)

Ostatnia edycja:

ts66

New member
PopaY napisał:
Próbowałem z dwoma dyskami, Toshiby i Seagate'a i tylko mieli więc w dalszym ciągu nie wiem co może być przyczyną, że dysk nie współpracuje

Witam, proponuję przeczytać w instrukcji jakiego typu pliki czyta ten Pioneer, może się okazać że np: pliki muszą być w formacie FAT a nie NTFS, tylko moja sugestia, albo dysk jest zbyt duży i Pioneer nie daje rady. Miałem podobny problem z odtwarzaczem samochodowym z usb, zanim kupiłem konkretne radio to chodziłem po sklepie i szukałem radia które odczyta mój dysk 80 gb, okazało się że spośród 20 radyjek i to wysokiej klasy i drogie tylko jedno odczytało ten dysk. Proponuję jeszcze zrobić próbę z jakimś pendrivem mniejszej pojemności, jeżeli nie pójdzie to wtedy zmienić format pliku na FAT, jeżeli zagra to wszystko jasne, nie czyta NTFS.

broda1725 napisał:
jedyny minus jaki zauważyłem to to że napisy w filmach divx są bardzo liche, malutkie i za wysoko umieszczone (ale w nowym alternatywnym sofcie jest to poprawione

Jeszcze mam pytanie, czy po wgraniu nowego softu będzie możliwość ustawiania wysokości napisów od dolnej krawędzi ekranu? Dla mnie to bardzo ważne.

Ostatnia edycja:

PopaY

New member
Bez reklam
Kolego chyba nie wiesz co piszesz. Pliki nie są formatowane tylko dyski. Jeśli dysk jest sformatowany w systemie FAT to i pliki są w tym systemie, jeśli w NTFS to pliki są w NTFS. Zresztą, znalazłem już rozwiązanie tegoż problemu. Modyfikowane FW powoduje trzy stopniowe ułożenie napisów od dolnej krawędzi, pzdr.

ts66

New member
PopaY napisał:
Kolego chyba nie wiesz co piszesz. Pliki nie są formatowane tylko dyski. Jeśli dysk jest sformatowany w systemie FAT to i pliki są w tym systemie, jeśli w NTFS to pliki są w NTFS. Zresztą, znalazłem już rozwiązanie tegoż problemu. Modyfikowane FW powoduje trzy stopniowe ułożenie napisów od dolnej krawędzi, pzdr.

Oczywiście, masz rację, o to mi chodziło, skoro dysk będzie sformatowany w NTFS to i pliki są tego formatu, i jeżeli system nie czyta tego formatu to trzeba przekonwertować pliki na dysku np z NTFS na FAT, taką systuację miałem w radioodtwarzaczu ktory pliki z USB czyta tylko w formacie FAT. Napisz co było powodem że nie chciał czytać tych dysków u Ciebie, informacja może być bardzo przydatne dla innych...

Ramzes765 napisał:
Ale zaden z tych 3 stopni nie ustawia napisow na samym dole ekranu! Moze w nowej wersji softu bedzie to zmienione

Miałem na myśli takie ustawienie napisów aby nie wchodziły na oglądany obraz, tylko były np na ciemnym polu pod obrazem.

Ostatnia edycja:

broda1725

New member
Bez reklam
ts66 napisał:
Oczywiście, masz rację, o to mi chodziło, skoro dysk będzie sformatowany w NTFS to i pliki są tego formatu, i jeżeli system nie czyta tego formatu to trzeba przekonwertować pliki na dysku np z NTFS na FAT, taką systuację miałem w radioodtwarzaczu ktory pliki z USB czyta tylko w formacie FAT. Napisz co było powodem że nie chciał czytać tych dysków u Ciebie, informacja może być bardzo przydatne dla innych...

Miałem na myśli takie ustawienie napisów aby nie wchodziły na oglądany obraz, tylko były np na ciemnym polu pod obrazem.
Kolego problemy i rozwiązanie jest opisane tylko nie w tym temacie tylko u kol. PopaY`a.
Wystarczy troszkę poszukać a nie opierać się tylko na pierwszej stronie forum.
A co do napisów, to co zrobisz jak film będzie w proporcji 1:1,85 (film na całym ekranie) gdzie wtedy chcesz napisy ?.

dinderi

New member
broda1725 napisał:
A co do napisów, to co zrobisz jak film będzie w proporcji 1:1,85 (film na całym ekranie) gdzie wtedy chcesz napisy ?.
Jakby to najprościej napisać...Napisy Divx wyswietlaja sie bez względu na format obrazu. Zawsze beda na ekranie.

Bucek

Banned
nie wiem jak kolega rozwiązał problem braku współpracy dysku z playerem ale dorzuce swoje 3 grosze :p

główny problem braku współpracy dysków 3,5 cala i wiekszosci 2,5 cala z dvd lub telewizorami z wewnetrznymi pleyerami jest za niskie napiecie podawane na wejscie usb ... dysk ma malo papu i nie moze wystartowac, nie dotyczy dysków z wlasnym zasilaniem ....

sa dyski które na bank zadzialac powinny z kazdym dvd czy televizorem, 1,8 calowe, takie produkuje np. samsung, maja po max. 120 GB na dziś ale to i ta ksporo wiecej niz peny ...

wlserwis

New member
Ten odtwarzacz nie czyta plików .mpg! To może być b. ważna wiadomość dla ludzi, którzy nagrywają kamerami w tym formacie, używają nagrywarek stacjonarnych, mają tunery dvb z nagrywaniem itp. itd. Przecież nie każdy chce się bawić w konwertowanie.
Pionier wycofał w nowych modelach wsparcie dla tego kontenera!
Dodatkowo - w zasadzie nie czyta również plików > 2GB z napędów USB 9choc producent deklaruje, że wspiera fat32, gdzie granicą jest 4GB).

dinderi

New member
wlserwis napisał:
Dodatkowo - w zasadzie nie czyta również plików > 2GB z napędów USB 9choc producent deklaruje, że wspiera fat32, gdzie granicą jest 4GB).
W zasadzie, dodatkowo proponuję opierac swoje opinie na realiach, a nie domniemaniach :)

Do góry