Pioneer czy warto ?? VSX-2020

Mrówka33

New member
Witam

Czy ktoś wie jaka jest różnica w budowie toru audio w Pioneer VSX-2020, i 1025, - rożnica w cenie jes dość duża. Czy faktycznie elektornika w 2020 jest lepsza i będzie bardziej selektywna, czy coś jest lepszego w cenie VSX 2020 (ok 3700 zł), warunkiem jest HDMI 1,4 do 3D. Kolumny na początku w układzie 5.0 budżet na głośniki łącznie ok 7500. Lub jako druga opcja na początek same fronty do 4.5-5 tyś. jako dobra baza a później reszta. Pomieszczenie ok 18-20 m2. Muzyka raczej spokojna.
Czy w takim układzie warto inwestować w lepszy ampli tuner? Może coś podobnego u kogoś gra i podzieli sie opinią , lub jakieś sugestie rzuci odnośnie elektorniki i głośników ??

graby1

New member
Miałem dokładnie identyczny problem z brakiem odpowiedzi na różnice pomiędzy VSX 2020 i VSX LX 52 które w każdym z opisów wyglądały identycznie - wybrałem o około tysiaka tańszego 2020. Różnica była w materiale obudowy 2020 jest plastikowy a 52 aliminiowy, ale plastik jest tak świetnej jakości że po zakupie Blue ray z serii LX 53 nie widać żadnej różnicy.

JEśli mogę pomóc i napisać dlaczego nie kupiłem 1025 to kierowałem się zużyciem prądu - czyli jek kiedyś wyczytałem od mądrych osób jeśli ciągnie więcej to jest bardziej wydajny i jest w stanie napędzić mocniejsze kolumny bez zadyszki. W 1025 zużycie prądu to 245 W a w moim 2020 to 420 W co mówi że jakieś różnice muszą być. Kiedyś gdzieś znalazłem że w tym moim i kolejnych w górę jest są rozdzielone sekcje analogowe od cyfrowych co powinno poprawić jakość ale nigdy nie miałem i myślę że nie będe miał szansy sprawdzać. Różnica jest też w wadze - o 3kg cięższy jest model droższy 2020 co myślę że jest związane właśnie z wagą zasilacza.Za 2020 zapłaciłem około 3300 parę miesięcy temu w wysyłkowym sklepie Kajt w Długołęce z pełna gwarancją DSV na polskę a ampli napędza i daje radę z wymagającymi kefami IQ90 w zestawie surround.
POLECAM

Ostatnia edycja:

Mrówka33

New member
Dzięki, za opinie, też raczej skłaniam sie do 2020, a możesz jescze napisać na jakiej powierzchni słuchasz KEFów, nieodsłuchiwałem KEFów, ale słyszę o nich dużo pozytywów. Muszę dobrać pod ten amplituner teraz głośniki. Posłucham KEfów

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
o KEFy pytaj Blackninja .
Oczywiście ze zagrają extra , ale sprawdź jeszcze koniecznie LX 53 Pioneera.

graby1

New member
Przepraszam za pomyłkę ale chodziło mi o porównanie amplitunerów VSX 2020 do LX 53 a nie jak napisałem powyżej do LX 52 ze starszej serii w której brakowało jeśli dobrze pamiętam złącza lan i radii internetowych - a tym też się sugerowałem w wyborze. Dodatkowo muszę napisać że największym bajerem ostatnio odkrytym jest zabawa ze zdalnym sterowaniem poprzez iphona do którego wgrałem sobie gratisowy programik IControl od Pioneera i za pośrednictwem wifi mogę sterować poziomem głośności, włączaniem i wyłączaniem ampli i blue ray plus wieloma pozostałymi bajerami korekcyjnymi - zabawa przednia.
Mój zestaw śmiga na 20 mkw.

Ostatnia edycja:

Mrówka33

New member
LX 53 to znów przeskok o kilkaset złotych, a VSX-2020 myślę że będzie OK, raczej skłonny jestem ta różnicę kiluset złotych dołożyć do lepszych frontów. Wtedy efekt będzie chyba lepszy.

JaBrzoza

New member
panowie, który ampli byście bardziej polecali VSX-2020, Onkyo TX-708, TX-NR808?? mieszczą się one w podobnej klasie cenowej, funkcje podobne. Jedno co mnie korci w Pioneer'ze to obsługa przez iPhone, ale czy warto sugerować się takim gadżetem ??

graby1

New member
Ja na pewno nie podjął bym decyzji tylko i wyłącznie ze względu na ten gadźet, w ogóle ciężko będzie Ci uzyskać odpowiedź na tak skonstuowane pytanie - tak samo jak z winem czy czymkolwiek innym- jeden lubi takie inny takie... Moja decyzja odnośnie Onkyo była z góry pewna na nie ze względu na wygląd - dla mnie beznadzieja i zielone literki na wyświetlaczu. Pomimo że po raz pierwszy słuchałem moich Kefów właśnie na 808 i dźwięk był bardzo miły i czytelny wygląd przechylił szalę na korzyśc Pioneera. Zwracałem także uwagę na pobór prądu myśląc że ampli przez sporą część dnia jest włączony a nie wykorzystuję i tak jego pełnej mocy więc różnica 300 W pomiędzy nimi miała także znaczenie...

killpit

New member
A nie wziąłeś pod uwagę że mocniejszy zasilacz to lepsze wysterowanie głośników szczególnie tych wymagających :) większa kontrola niskich tonów przede wszystkim.
Moim zdaniem najpierw odsłuchaj ponieważ jak kupisz w ciemno to nigdy nie będziesz wiedział jak co gra.
Dla mnie 808 (prawie 800W) gra rewelacyjnie lecz to jest mój pogląd a firmy które robią jedne z najlepszych wzmaków czy ampli CA czy Nad albo Arcam to zasilacze ponad 1000W to o czymś świadczy :)
Wygląd wyglądem lecz wygląd nie gra :)
Zasilacz to podstawa zrozumiesz jak odsłuchasz sobie amplitunery jaka dynamika drzemie w mocnych zasilaczach...

Amra Lew

New member
Bez reklam
Odsłuch tylko pomoże bo jak zaczniemy zwracać uwagę tylko na moc zasilacza to zabrniemy w ślepą uliczkę.Ja swego czasu porównywałem 905 z H/K460 i mimo,że 905 ma moc to jej charakterystyka dźwięku mnie w ogóle nie urzekła i ten zasilacz 1000wat na nic by się dla mnie nie zdał.Nie wiem dlaczego przy marce Onkyo zwraca się taką uwag na ten zasilacz,czyżby dlatego ze w sumie to zwykły przeciętniak i niczym szczególnym się nie wyróżnia?Oczywiście gdybam ale lepiej ta 808 od 905 nie zagra tak,że dla mnie sprawa Onkyo jest zamknięta.Żeby była jasność Onkyo 905 to zajebisty kawał klocka który po prostu mi z różnych względów nie pod pasował i tyle.

Do góry