No z ta jasnoscia,a raczej tym,ze 508 po prostu mocniej swieci,to chyba nie odkrylem nic nowego.508 jest hd ready-pikseli jest mniej wiec sa wieksze,tym samym ilosc luminoforu wieksza co przeklada sie na to ,ze 508 mocniej po prostu swieci(fakt,ze stwierdzenie -jasniejszy- nie jest do konca trafne).
Co do drugiego pytania-kolor matrycy-to trudno to okreslic,bo kolor 9 jest po prostu inny
,jak na moje oko to wcale nie wpada w mocniejsza czern,tylko zielonobutelkowyfioletowoczarny
,podczas gdy 8g jest grafitowo-czarny.
Chce rowniez dodac,ze mimo koniecznosci wiekszego skalowania w 5090 obraz sd ze slabego zrodla (tvp1 i 2 z dachu) i troche lepszego (kanaly sd z pcyfrowy),obraz prezentuje sie sie lepiej na 508 .
Pozdro
Aha. Tak jak pisalem ,w menu 5090 nie ma dodatkowych ulepszen co do zwiekszania plynnosci ruchu w porownaniu do 508,ale obraz jest zdecydowanie plynniejszy (widac to szczegolnie w materiale 1080i ).Do porownania czerni uzywalem mateialu sd dvd (Madonna koncert Conffession tour),gdzie jest caaaale mnostwo czerni i ciemnych scen polaczonych z zywym kolorem.I... tu czesciwo z pewnoscia zalamię posiadaczy 8g,w calkowicie ciemnym pomieszczeniu roznica w czerni miedy 8g a 9g jest tylko troche mniej zauwazalna jak kiedys byla miedzy 8g a 7g
. Aczkolwiek (tu troche optymizmu
)wlaczenie w pokoju punktowego swiatla -np lampki nocnej znaaaaacznie zaciera roznice miedzy 8g a 9 g.
A co do bieli-w 9g nie jest ona bardziej intensywna,tylko... hmm ...bielsza,nie wiem jak to okreslic,choc zdycydowanie mam wrazenie,iz wynika to z tego,ze 9g ma glebsza czern-dziala to chyba na zasadzie kontrastu-ta sama biel przy ciemniejszej czerni wyglada bardziej bialo
I jeszcze jedna sprawa,ktora ,jak mysle moze w znaczacym stopniu falszowac testy.Probowalem porownywac czern na wejsciu 1 do ktorego nie bylo podlaczone zadne zrodlo-i ta czarna czern na ktora liczylem w 9 g byla mieeerna-co mnie niemilo zaskoczylo-w zaciemnimym pokoju swiecenie panelu bylo zauwazalne).Ale wzialem sie na sposob i do tego samego wejscia podlaczylem dvd z plyta testową-wyswietlilem plansze z czernia-i tu totalne zaskoczenie-czerna absolutna,zdecydowanie bardziej gleboka niz na wejsciu bez sygnalu.
Pozdro