Pinnacle Studio 14

Gucio50

New member
Bez reklam
ww-05 napisał:
Ty zapewne kupiłeś zwykłą wersję HD14

1. Nie, ja k upiłem wersję Ultimate.:p
Nie kupiłem wersji collection z zieloną szmatą, bo jej nie potrzebuję a kosztuje w wym. sklepie 245zł. a mieć 40zł a nie mieć to 80zł różnicy,:-D

2. Nie będę się z Tobą kłócił a takie bzdety

Ostatnia edycja:

Gucio50

New member
Bez reklam
Seba_Fan napisał:
zwykle programy demo, jeszcze zapraszaja na szkolenia z programow, wiec jak jestes chetny to idz do sony na szkolenie
(pamietasz miales mi wrzuci te fotki itd z nart, poprosze tez jakies filmiki, ftp moge zrobic)

Jak "się wprosić" na takie szkolenie. Byłem w Sony Poland we Wrocławiu ale oni tylko wzruszyli ramionami i powiedzieli że może jest coś takiego ale:
- nie wiedzą gdzie,
- nie wiedzą kiedy,
- i chyba to tylko dla klientów instytucjonalnych
w goglach "Sony Poland szkolenie" nie pokazało nic wg mnie sensownego

jacek.ok66

New member
Zakupilem wlasnie najnowszy Pinnacle 14 Ultimate. Poprzednio uzywalem 12-ke.
Zgrywam material z kamerki HDV Sony HC3. Poniewaz nie mam Blue Raya wiec do
tej pory 12-ka zgrywalem na pliki 1080i i odtwarzalem sobie poprzez WD TV. W
14-ce nie ma opcji renderowania na 1080i ale jest na 1080p. Wydaje sie to
lepszym (?) rozwiazaniem, wszak niejako Full HD ale kamerka HC3 nagrywa na kasetkach HDV obraz w 1080i wiec troche sie gubie czy to ma sens zmieniac na 1080p?. A moze ktos mi napisac jak to
jest, ze identyczny material renderowany z HDV godzinny w 1080p ma plik okolo 5Gb, a w 1080i to samo
ma ponad 10Gb...Do tej pory myslalem, ze 1080p to obecnie najlepsza jakosc
jaka mozna uzyskac ale ta wielkosc pliku mnie niepokoi, bo wyglada jakby to
bylo kompresowane. Co ciekawe Pinnacle 14-ka Tworzy przy okazji renderowania
jeszcze dodatkowy plik m2v ktory jest dwukrotnie wiekszy niz plik z edycja w
1080p. Prosze sie ze mnie nie smiac ale nie mialem do tej pory doczynienia z
renderowaniem z HDV na 1080p i stad moje watpliwosci.
Reasumujac czy jest wogole sens robienia materialu z HDV na 1080p ? Czy uzyskam tym lepsza jakosc nizbym uzyskal w 1080i w tym wypadku? Poki co nie pozbylem sie jeszcze Pinnacle 12-ki a tylko w nim mam mozliwosc zgrywania na 1080i. Prosze o pomoc.

Gucio50

New member
Bez reklam
jacek.ok66 napisał:
... ... ... reasumujac czy jest wogole sens robienia materialu z HDV na 1080p ? Czy uzyskam tym lepsza jakosc nizbym uzyskal w 1080i w tym wypadku? Poki co nie pozbylem sie jeszcze Pinnacle 12-ki a tylko w nim mam mozliwosc zgrywania na 1080i. Prosze o pomoc.

Nikt ci tutaj nie pomoże. Dodam Ci jeszcze jeden dylemat, to jest przpływność strumienia danych filmu.
Możesz ustawić np 12000 lub 18000 albo i inną. To też powoduje zwiększenie/zmniejszenie wyniku renderowania tak 12 jak i w 14-ce.

Ja mam dla siebie takie wytyczne.
Mozliwie jak najlepsza rozdzielczość(1020), jezeli już tp "p" oraz jak najwyższa przepływność, jeżeli nie ma problemu zmieszczenia wyniku na płycie.

-jeżeli płytka ma 4,7 GB a materiał 4,8 to wycinam sceny , mniej ładne,
- jeżel materiał ma 6GB to zmniejszam jakość(przepływność),
- jezeli następuje pogorszenie jakości zauważalne przezemnie, to biorę płytę DL,

Najważniejsze są Twoje oczy i co chcesz uzyskać. Sam musisz ocenić jaki film chcesz "wyprodukować" w jakiej jakości(przepływności), czy "p" czy nie "p".

Tylko nie rób tak, jak pewien mój znajomy. W trakcie filmowania ustawia na najmniejszą przepływność w kamerze(coby mu dożo miejsca w kamerze nie zajmowało), potem renderując na płytę ustawia wszystko na max. Mówi że tak lubi i nie będzie robił inaczej. Nie warto bo z przepływności 1200 "Blu-Ray" nie wyjdzie choćbyś nagrał go na płytę Blu-Ray.

jacek.ok66

New member
Dla mnie wielkosc pliku po zgraniu i renderowaniu nie ma zadnego znaczenia. Ja tego nie musze ograniczac do 4,7Gb pod plytke czy nawet 9Gb...Ja odtwarzam z plikow jak pisalem z Hard Drive poprzez WD HD.
Czyli sugerujesz aby w Pinnacle 14 ustawic na Custom ? Aby wiec nie przesadzic to jaka recznie ustawic rozdzialke przy renderowaniu z HDV? Ilosc klatek? Problem w tym, ze moj 40' LCD choc na tamte czasy bardzo dobry to jest tylko HD Ready, wiec pewnie lyknie, ale jak kiedys tam zmieni sie na Full HD czy czasem nie wylezie jakiz zonk z tego materialu?
Troche mam metlik w jakiej najlepszej jakosci zgrac material z mojej kamerki Sony HC3, ktora nagrywa w 1080i jako plik aby miec jak najmniejsza strate. Moze jednak ktos podpowie.

Seba_Fan

New member
Bez reklam
Gucio50 napisał:
Jak "się wprosić" na takie szkolenie. Byłem w Sony Poland we Wrocławiu ale oni tylko wzruszyli ramionami i powiedzieli że może jest coś takiego ale:
- nie wiedzą gdzie,
- nie wiedzą kiedy,
- i chyba to tylko dla klientów instytucjonalnych
w goglach "Sony Poland szkolenie" nie pokazało nic wg mnie sensownego

W Warszawie w salonie Sony (ARKADIA) sa szkolenia, trzeba miec kamere Sony kupiona niedawno (z tego co wiem)

Gucio50

New member
Bez reklam
jacek.ok66 napisał:
Dla mnie wielkosc pliku po zgraniu i renderowaniu nie ma zadnego znaczenia. Ja tego nie musze ograniczac do 4,7Gb pod plytke czy nawet 9Gb...Ja odtwarzam z plikow jak pisalem z Hard Drive poprzez WD HD.
Czyli sugerujesz aby w Pinnacle 14 ustawic na Custom ? Aby wiec nie przesadzic to jaka recznie ustawic rozdzialke przy renderowaniu z HDV? Ilosc klatek? Problem w tym, ze moj 40' LCD choc na tamte czasy bardzo dobry to jest tylko HD Ready, wiec pewnie lyknie, ale jak kiedys tam zmieni sie na Full HD czy czasem nie wylezie jakiz zonk z tego materialu?
Troche mam metlik w jakiej najlepszej jakosci zgrac material z mojej kamerki Sony HC3, ktora nagrywa w 1080i jako plik aby miec jak najmniejsza strate. Moze jednak ktos podpowie.

Co innego film, dla gości a co innego kopia zapasowa "na przyszłość"
Kopia zapasowa to właściwie cały materiał, pozbawiony 45 minut obrazy sandałów drepczących po chodniku, bo zapomniałeś wyłączyć kamerę i dyndając na pasku filmuje Twoje sandały.

Film, dopasowujesz i długościa i jakością do aktualnego Twojego telewizora i wytrzymałości Twoich gości.
Mój przepis jest taki.
Jakość taka, nie większa bo i po co, jak rozdzielczość Tv

Długość 10-15 minut, pokaz bezalkoholowy,
25-30 minut drinki dla gości, nigdy więcej nawet przy ostrej balandze dłuzszy niż 45 minut z całych 3 tygodniowych wakacji z Szwajcarii, Francji i Włoch. Dla mnie i dla żony, dla wspomnień, pełny Backup pozbawiony "'sandałów" do puszczenia raz 2 razy w roku.

Ostatnia edycja:

BelYaal

New member
Majac 12 full wypas wlacznie z zielona scierka, postanowilem tez wyprobowac 14 jak na razie za darmoszke i juz witalem sie z gaska, juz bylem w ogrodku, gdy zgrzyt... testowo przerobilem pliczki z kamerki i wrzucilem do PS3, a tu obraz skacze jak zaba, na kompie w splaszu niby ok. ale na konsoli kicha, pomyslalem, ze przerobie na divix, a tu tez kicha.
Zaznacze, ze robiac to 12 wszystko jest ok.
Plusy tez sa i jest to jednak szybsza praca z AVCHD, przez to wygodniejsza, na 12 komp mi sie krztusi z czasem, na 14 bawiac sie nie mialem tego efektu, takze tu duzy plusik.
Pozatym jakichs wiekszych roznic nie zauwazylem, ale pozostane przy 12.. dla mnie dyskwalifikacja to wlasnie cos nie tak z pliczkami, ze PS3 nie odtwarza ich poprawnie.

Seba_Fan

New member
Bez reklam
nie widze mozliwosci edycji dwoch filmow, czyli jak za dawnych czasow jest tylko jedna sciezka, czyli nie moge na jednym ekranie zrobic czterech kwadratow z czterech filmow.
nastepne robienie pliku koncowego nie widzialem mozliwosci zmiennego bitrate widze ze jest na stale 17000

BelYaal

New member
Da sie ustawic, co prawda probowalem z dwoma, ale przenoszac ponizej drugi film, automagicznie dodaje druga ... nie wiem jak to nazwac... sciezke/okienko z filmem, trzeba tylko dodac ten efekt z oknami i ustawic jak sie chce, gdzie maja byc te okna.
Tak samo z bitrate... zmien z najlepszego na niestandardowe i masz tam mozliwosc ustawienia tego na jaki chcesz bitrate... jesli dobrze rozumiem, ze o to Ci chodzi.

Seba_Fan

New member
Bez reklam
dzieki dzieki, ogladalem te demo i byl tam podzial ekranu na cztery filmy, sprawdze, co do bitrate zeby zmienic tez sprawdze choc bralem manulne ustawienia nie pozwolil mi wybrac nic innego, no ale to zabawa miala 5 min wiec za krotko, jak bede mial chwile zrobie wieksze testy, choc sony vegas pro bardziej mi przemawia, za to ten jest latwiejszy

Gucio50

New member
Bez reklam
Seba_Fan napisał:
... ... czyli nie moge na jednym ekranie zrobic czterech kwadratow z czterech filmow ... ...

W przyborniklu jest opcja Załaduj projekt przykładowy. W tymże projekcie na począyku jest to co chcesz uzyskać, cztery obrazy na ekranie, popatrz jak to oni zrobili.

Bit ratem sterujesz w jakości wynikowej. Jak ustawisz niestandardowa to masz rozwijaną listę. :wink:

Marek48q

New member
Ekran podgladu ze znakiem zapytania

Kupilem Studio HD Ultimate Collection wersja 14. Mam komp: Procesor duo core 3,0, grafika ati radeon HD 4850, RAM 0 8 G i vistę 64 bit. Nie wiem dlaczego przy tworzeniu tytułów nałożonych na klip - przy ich odtwarzaniu ekran podgladowy pokazuje mi znak zapytania na czarnym tle (nie widać ani klipu, ani przesuwającego się napisu). W Studio 12 nie było takiego problemu. Proszę o pomoc w wyjasnieniu mi tego?

Marek

Gucio50

New member
Bez reklam
Marek48q napisał:
Kupilem Studio HD Ultimate Collection wersja 14. Mam komp: Procesor duo core 3,0, grafika ati radeon HD 4850, RAM 0 8 G i vistę 64 bit. Nie wiem dlaczego przy tworzeniu tytułów nałożonych na klip - przy ich odtwarzaniu ekran podgladowy pokazuje mi znak zapytania na czarnym tle (nie widać ani klipu, ani przesuwającego się napisu). W Studio 12 nie było takiego problemu. Proszę o pomoc w wyjasnieniu mi tego?

Marek

Oznacza to, że dany fragmment filmu, został opatrzony efektami, które jeszcze nie zostały zrenderowane. Proponuję abyś w Wstawienia, Film, zaznaczył renderuj w tle, będzie trochę szybciej ;), w ostateczności możesz też dla próby wykonać zapis filmu do pliku(szkoda płytki) i zobzcz co się dzieje.

Cytat z dokumentacji:-

a
[FONT=Arial,Bold]
Renderowanie w tle
Format projektu jest te
ż używany jako format
docelowy dla
[FONT=TimesNewRoman,Italic]renderowania [/FONT]– procesu generowania
wideo dla materia
łu używającego przejść HFX,
efektów lub innych funkcji wymagaj
ących
intensywnych oblicze
ń. Do momentu zrenderowania
takiego wideo mo
że ono nie być wyświetlane płynnie i
z pe
łną liczbą szczegółów podczas podglądu.
Program Studio mo
że przeprowadzać renderowanie „za
kulisami” podczas pracy u
żytkownika. Funkcją tą

mo
żna sterować za pomocą opcji w obszarze

[FONT=TimesNewRoman,Italic]
Renderowanie w tle
[/FONT]w panelu opcji [FONT=TimesNewRoman,Italic]Preferencje audio i

wideo
[/FONT].
[/FONT]

Ostatnia edycja:

Marek48q

New member
Gucio50 napisał:
Oznacza to, że dany fragmment filmu, został opatrzony efektami, które jeszcze nie zostały zrenderowane. Proponuję abyś w Wstawienia, Film, zaznaczył renderuj w tle, będzie trochę szybciej ;), w ostateczności możesz też dla próby wykonać zapis filmu do pliku(szkoda płytki) i zobzcz co się dzieje.

Cytat z dokumentacji:-

a

[FONT=Arial,Bold]
Renderowanie w tle
[FONT=Arial,Bold]

[/FONT]
Format projektu jest te
ż używany jako format

docelowy dla
[FONT=TimesNewRoman,Italic]renderowania [/FONT]– procesu generowania

wideo dla materia
łu używającego przejść HFX,

efektów lub innych funkcji wymagaj
ących

intensywnych oblicze
ń. Do momentu zrenderowania

takiego wideo mo
że ono nie być wyświetlane płynnie i

z pe
łną liczbą szczegółów podczas podglądu.

Program Studio mo
że przeprowadzać renderowanie „za

kulisami” podczas pracy u
żytkownika. Funkcją tą

mo
żna sterować za pomocą opcji w obszarze

Renderowanie w tle
[/FONT]
w panelu opcji [FONT=TimesNewRoman,Italic]Preferencje audio i[/FONT]
wideo[/FONT].
[/FONT]

Dziękuję za pomoc. Okazało się, że w momencie wyłączenia opcji "renderowanie w tle" ekran podgladu działał prawie normalnie tzn. widoczny był klip, chociaż obraz nieco się chaczył, ale zgodnie z tym co Pan napisał jest to normalne. Mimo to jestem zdziwiony że na wydaje mi sie dobrym sprzęcie obraz się chaczy. Może pamięć podręczna 8 G jest za mała? Poza tym nie wiem, czy ta wersja Pinnacla - Studio 14 jest w pełni kompatybilna z Vistą 64 bit?

Gucio50

New member
Bez reklam
Marek48q napisał:
Dzięk... ... nie wiem, czy ta wersja Pinnacla - Studio 14 jest w pełni kompatybilna z Vistą 64 bit?

Nie jest, to program 32bitowy, nieco lepiej zachowuje się na Windows 7 (32 bit jak i 64bit) ale to dlatego że Windows 7 jest to Vista + Service Pack 3 :p

Zauważyłem że3 PS14, znacznie częściej renderuje "coś tam", napewno częściej od wersji 12. Ja, jak nie chcę oglądać, po np wywaleniu jakiegoś klipu to jak mi wyskakuje okienko z monitem renderowania, naciskam anuluj. I tak wszystko się kiedyś na kon iec zrenderuje "w tle". Ale jak chcesz zobaczyć jak wygląda, właśnie zmajstrowany Obraz w obrazie to trzeba się uzbroić e cierpliwość i dać mu czas, na szczęście jest to minuta lyb dwie.

Wszystko co nowe, Pinnacle Studio, SQL Serwer, Visual St6udio, Nero i co tam jeszcze, zakłada że mamy maszyny takie jakie będą w sprzedaży za 2 lata. A oni, autorzy maja je już dziś.

Tak więc nasz niezły komputer, dla propgramistów Pinnacla to ... ... ...

Ostatnia edycja:

Marek48q

New member
Filmy Hd i co dalej

Miałem poprzednio Pinnacle Studio 11. Nie posiadał on opcji tworzenia filmów HD (blu-ray). Oczywiście można było stworzyć film z plików AVCHD, lecz zapisac go można było w róznych formatach jako jeden plik, lub ewentualnie jako DVD (z menu itd). Teraz mam studio 14 z mozliwością zapisu blu-ray, ale nie mam jeszcze napędu. Mogę wiec dokonać zapisu blu-ray na twardy dysk, ale... Ale własnie w jakim programie mogę go odtworzyć jako film (nie jako pojedyncze pliki)? Posiadam nero 9. Mogę zakupić do niego wtyczke blu-ray za 24 zł., ale w opisie jest napisane że za jej pomocą moge tworzyc dyski blu-ray. Nie ma natomiast nigdzie informacji - czy również umozliwia odtworzenie filmów blu-ray (w moim przypadku z dysku utworzonego na twardym dysku? Słyszałem, że windows 7 posiada playera odtwarzającego blu-ray, ale nie wiem czy to prawda i a jeśli tak, to czy każda wersja tego programu? Byłbym wdzieczny za odpowiedź.
Pozdrawiam Gucia50 i jeszcze raz dziękuję za pomoc i bardzo cenne uwagi

Marek

mariof

New member
Bez reklam
Zrób tak. Po zmontowaniu filmy w P14 utwórz obraz dysku BR. Zakładka - Tworzenie filmu, typ dysku "Blu-ray disc" a w ustawieniach (na dole) "utwórz zawartość ale nie nagrywaj". Tak to jest w Pinnacle 12, sądzę że podobnie w P14. Dalej wybierz napę wirtualny, więcej tu:
http://www.google.pl/search?hl=pl&r...napęd+Blu+ray&btnG=Szukaj&lr=lang_pl&aq=f&oq=

Ja tak robiłem jak testowałem zmontowany materiał |(płytka BR kosztuje minimum kilkanaście złotych...)

lep

New member
AVCHD i PS3

Majac 12 full wypas wlacznie z zielona scierka, postanowilem tez wyprobowac 14 jak na razie za darmoszke i juz witalem sie z gaska, juz bylem w ogrodku, gdy zgrzyt... testowo przerobilem pliczki z kamerki i wrzucilem do PS3, a tu obraz skacze jak zaba, na kompie w splaszu niby ok. ale na konsoli kicha, pomyslalem, ze przerobie na divix, a tu tez kicha.
Zaznacze, ze robiac to 12 wszystko jest ok.
Plusy tez sa i jest to jednak szybsza praca z AVCHD, przez to wygodniejsza, na 12 komp mi sie krztusi z czasem, na 14 bawiac sie nie mialem tego efektu, takze tu duzy plusik.
Pozatym jakichs wiekszych roznic nie zauwazylem, ale pozostane przy 12.. dla mnie dyskwalifikacja to wlasnie cos nie tak z pliczkami, ze PS3 nie odtwarza ich poprawnie.
Wszystko jest w porządku. Bez problemu zrobiłem testowy film z kamery HD z menu i działa super na PS3.

Do góry