Pierwszy zestaw stereo

barwa

New member
Siemka,
Borykam się z problemem kupna swojego pierwszego zestawu stereo ponieważ stwierdziłem że kino domowe do 15m2 mija się z celem (również z powodów finansowych oraz faktu ze wolę słuchać muzyki). Tak więc wybór padł na Yamahe RX-497, wkurzają mnie tylko te lipne plastiki ;/ ale ogólnie gra dobrze. Największy problem to kolumny waham się między Jamo 606 i Mission m35i ale ponieważ bardzo słabo się na tym znam dlatego kieruję swoje pytanie na forum chodzi mi o czysto techniczny pogląd na sprawe wiem że głównie liczy się subiektywna ocena poprzez odsłuch ale czy to nie za duże zestawy do takiego pokoju? czy dobrze to gra z tą yamahą? no i które lepsze głośniki. Więcej kasy niż na to co napisałem nie mam, dlatego jest to max moich możliwości ;-)
Dzięki za jakiekolwiek informacje!

Henryk55

New member
Mission m35i to basowy wulkan. Nic nie napisałeś o swoich preferencjach muzycznych ale na 15m2 potężny bas może po prostu przytłaczać przy głośniejszym słuchaniu.
Jamo 606 nie słyszałem ale jeśli są to te zestawy z głośnikiem basowym z boku to trzeba troche pokombinować z ich ustawieniem (woofer do środka lub na zewnątrz), co w niezbyt dużym, umeblowanym pokoju także może być kłopotliwe.

barwa

New member
Dziękuję bardzo za odpowiedz. Otóż słucham głównie klubowych klimatów, czyli jakiś house troszeczke drum and base, oczywiście zdarzają się dobre rockowe nuty i jakieś spokojniejsze rzeczy. Pokój nie jest jakoś strasznie umeblowany szafa, łóżko fotel i stolik z tv.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Henryk55

New member
Głowne zalety m35i to bas i dynamika więc w takich klimatach muzycznych na pewno się sprawdzą. Inną sprawą jest czy na 15 m2 będą mogły w pełni pokazać swój potencjał. Wyloty tuneli bass-reflex mmają z tyłu, musisz pamiętać przy ustawianiu by nie stały zbyt blisko ściany. Inaczej zamiast sprężystego, niskiego basu usłyszysz zamulone dudnienie.

Jamo 606 mają całkiem spory wątek w dziale "kolumny". Poczytaj, zdecyduj a najlepiej jeśli masz taką możliwość posłuchj przed zakupem.

don111

Banned
kup sobię do kompletu kolumny tej samej firmy, model NS 555, zgra się dobrze a w takiej muzyce spiszą się świetnie, lepiej od Mission, zresztą M35i na 15m nie zagrałyby i tak

barwa

New member
Generalnie chyba nie ma potrzeby robić zdjęcia ustawienie ma być następujące, pokój to 3x5m, przy czym ustawienie tv + sprzet stereo ma stać przy dlugiej scianie dokladnie na srodku, po przeciwnej stronie kanapa i to w zasadzie wszystko z prawej strony (z punktu siedzenia na kanapie) jest wejscie do pokoju przy którym stoi szafa (krotsza ściana).

Mała pomyłka nie chodziło mi o głośniki m35i tylko o m33i - m34i! m35i troche za drogie :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry