Pierwszy poważny zakup do nowego domu

iżbin

New member
Witam wszystkich serdecznie. Przeglądałem to forum z nadzieją, że nie będę musiał zadawać pytań, a tu jednak wyszło że bez proszącego głosu się nie obejdzie. Szukam TV w przedziale cenowym do max 8000zł
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? salon 5x7m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3,5 - 4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 4 i więcej
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost i możliwy skos (jedna kanapa na wprost druga bokiem do TV
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? z trzech stron: południowa ściana to taras północ okno kuchni i antresola (to światło pada wprost na ścianę z TV i nijak je zasłonić, zachód okno salonu na ścianie na której ma wisieć TV (to spora ściana)
7. Jaki masz obecnie telewizor? 22 cali "zwykły"
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? wifi, lan, możliwość odtwarzania multimediów, dobre było by nagrywanie ale nie jest to obligatoryjne
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? "n-ka" może cyfra+
10 .Jakie urządzenia? BlueRay, PS3 move, amplituner, dekoder N-ki
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 5-6
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? chyba mat będzie najlepszy
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? sport, filmy kanały HD przyrodnicze
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? bardzo chętnie fajnie było by mieć skype
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? ze 2-3 godziny dziennie może więcej weekendami
16. Preferencje co do marki? nie
17. Preferencje co do wielkości? 55 i więcej
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Cloudning, brak plyności obrazu
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? do 8000 tyś
21. Czy telewizor ma mieć 3D -tak i najlepiej chyba aktywne

Będę wdzięczny za każdą sugestię

iżbin

New member
Dzięki za szybką odpowiedź kiki. Mam tylko pytanie jak w tym TV najsensowniej rozwiązać problem nagrywania? Ta 22 to Sharp - niby ma możliwość nagrywania tj zapisu na nośniku zew ale formatu nijak odtworzyć. Jak to działa na tym modelu co zaproponowałeś ?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ja tego osobiście nie sprawdzałem ale inni tak i piszą że działa bez problemu.
W sprawie oferty napisz na PW dostaniesz info.

iżbin

New member
Ostatnie chyba pytanie: czy ten TV "odnajduje się sam" w sieci po włączeniu , czy też trzeba dokupywać jakieś dodatkowe gadżety typu karta sieciowa zewnętrzna.

Karpaj

New member
Bez reklam
Według mnie ze światłem sobie lepiej od Sharpa radzą sobie Sony HX850 (gorilla glass, opti contrast, nie odbija prawie w ogóle światła) lub Toshiba YL863 (błyszcząca z filtrami, ale kolory ma niczym matowa, a ze światłem sobie radzi nawet lepiej). Choć Sharp oczywiście też sobie z tym świetnie radzi, bo nie odbija konturów ręki z 10cm, co i tak jest świetnym wynikiem :p
ja nie jestem tylko przekonany co do 3metry i 55". Ja tak nigdy nie polecam, choć oczywiście nie zabronię nikomu też :)
Co do skype o którym wspomniałeś - nie wiem czy to takie fajne, jeśli poznasz cenę kamerki. Bo działa tylko ze specjalnie skonfigurowaną do danej firmy - a koszt to około 300zł. Co prawda np. Sony HX920 ma w zestawie, a Samsung ES7000/8000 ma wbudowaną, ale te modele raczej nie wchodzą w grę.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Matryca matowa ma ogromne znacznie,mam podobnie jak TY.
Wymieniałem różne . Mam Sharpa LE 830 i jest super.

iżbin

New member
ja nie jestem tylko przekonany co do 3metry i 55". Ja tak nigdy nie polecam, choć oczywiście nie zabronię nikomu też :)

Tzn wg Ciebie za duża przekątna? Hmm...

"Co do skype o którym wspomniałeś - nie wiem czy to takie fajne, jeśli poznasz cenę kamerki. Bo działa tylko ze specjalnie skonfigurowaną do danej firmy - a koszt to około 300zł. Co prawda np. Sony HX920 ma w zestawie, a Samsung ES7000/8000 ma wbudowaną, ale te modele raczej nie wchodzą w grę.

Cena kamerki nie ma znaczenia - kupię za miesiąc :D
Jedynie czego naprawdę oczekuję to żeby ten TV był jak najbardziej multimedialny (oczywiście w tym przedziale cenowym)

Karpaj

New member
Bez reklam
że tak to powiem - xxxxxxx prawda. 80" dla 3metrów? Taka odległość to MAX 46/47". To że sprzedawcy i właściciele sklepów chcą sprzedać jak największy TV, bo jest tam największa marża i zysk, to nie znaczy że klienci powinni tego słuchać. Ja wolę sprzedać mniejszy TV, ale mieć absolutną pewność że moja porada się sprawdzi.
Stąd polecam patrzeć na pierwsza kolumnę - dla sygnału SD, ona jest według mnie w miarę logiczna.
PS : Idąc za ciosem, dla 55" Toshiba ZL2 z Quad Full HD odległość siedzenia to 1.2metra? :) A może tylko 90cm?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

paeru

New member
Bez reklam
Dużo zależy też od rodzaju i wielkości pomieszczenia oraz tego, czy telewizor będzie stał czy wisiał - niestety o tym często się zapomina.

Sharp przygotował ostatnio specjalne bannerki, w których pokazują rekomendowane odległości - 3,2m dla 90 cali :)

Generalnie padaczka, bo jak często z tego sygnału FullHD się korzysta? Również na 3 metry 55 bym nie polecił, no chyba że mamy duży salon i tę odległość jesteśmy w stanie na bieżąco regulować... Włączysz na takim TV kanał w SD i się płakać będzie chciało. Już nie wspominając o tym, że TV zajmie optycznie pół pokoju, jeżeli ten ma mały metraż.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
że tak to powiem - xxxxx prawda. 80" dla 3metrów? Taka odległość to MAX 46/47". To że sprzedawcy i właściciele sklepów chcą sprzedać jak największy TV, bo jest tam największa marża i zysk, to nie znaczy że klienci powinni tego słuchać.

Co za bzdety. Zacznij od testow praktycznych, przelec wszystkie przekatne jakie sa na rynku u siebie w domu to pogadamy, bo tak to pitolenie bez sensu.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Karpaj

New member
Bez reklam
Co za bzdety. Zacznij od testow praktycznych, przelec wszystkie przekatne jakie sa na rynku u siebie w domu to pogadamy, bo tak to pitolenie bez sensu.

"przeleciałem" wszystko oprócz 60+, bo to tylko w sklepie testowałem. I wiem jak się dobiera TV. Wartości które tam widzicie, to takie, z których nie da się rozróżnić pikseli od siebie (nie widać przerw), ale NIE GWARANTUJE TO ABSOLUTNIE KOMFORTOWEGO OGLĄDANIA.
I powiedzmy że przekroczenie według mojej skali dla 3metrów zamiast 46" do 55" nie jest może jeszcze tak złe, bo być może akurat będzie świetnie pasować. Ale te Wasze (sharpowe) tabelki są po prostu chore.
Przy oledach będziecie podawać 15cm dla 55", bo nie widać pikselków? :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
W sklepie to mozna sobie testowac budziki.
Ja mowie jak jest w praktyce, mnie tabelki nie interesuja zadne, pisze na bazie moich doswiadczen jak i opini ludzi ktorzy widzieli to co ja.
Ja tu pisze generalnie o ogladaniu programow tv, w tym SD jak i HD, czyli to co kazdy Kowalski bedzie robil w domu.
Wiem jak wyglada ogladanie kanalow SD/HD na roznych przekatnych i jakie odczucia wynosimy z takich projekcji.
Aby sie nie wdawac w jalowe dyskusje, dodam tylko tyle, jak kupowac przy tych odleglosciach to jak najwieksze przekatne na jakie starcza budzetu. Tyle z mojej strony, a kazdy niech robi jak chce. Tylko niech potem nie placze majac 55" z 4m po tygodniu (bo w pierwszych dniach wszystko wydaje sie ogromne) ze zaluje ze nie dolozyl (majac budzet) do >60"

iżbin

New member
Powiem tak, myślę że ta 60-tka świetnie zda egzamin na 4 metrach, zważywszy, że szlag mnie trafia jak nie mogę przeczytać tekstu na kuchennym lcd-eku sharpa 24 cala z odległości 2,5 metra.
Kupiłem już tak dwukrotnie do sypialni 22 LG i dwa metry mnie doprowadzają do szału ja mam z N-ki podejrzeć opis nadawanego programu (proszę nie pisać kup sobie okulary bo już je noszę :D). Zdaję sobie sprawę że to co napisałem powyżej nie może nikomu posłużyć jako argument w podjęciu decyzji jaka przekątna na jakim dystansie, ale dużego się nie boję zwłaszcza że do kina też chodzę a tam przekątna na pewno dla pierwszego rzędu jest nieproporcjonalnie większa. Jedyne czego się obawiam - i tu fakt - Karpaj postawił ciekawą sugestię - nie widziałem na 60 sygnału SD z takiej odległości i nie wiem jak będzie wyglądał obraz z 4 metrów. HD - super się patrzy, SD - będę musiał jutro podejść do sklepu z TV i zobaczyć

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Sygnal SD z 4m na 60" bedzie ok, tak samo jak na 80", ogladam kazdego dnia wiec wiem co mowie, to nie jest 4-kopia z kasety VHS aby panikowac, owszem takie przekatne sa stworzone do FHD i w zasadzie ten sygnal rozklada w TV skrzydla ale jak bedziesz ogladal dobry sygnal SD to nie ma zadnej tragedi, to sa jakies bzdury.
Ja mam UPC i wszystkie te kanaly ktore mnie interesuja sa w HD, obraz momentami przepiekny, natomiast wszystkie inne SD sa zwyczajnie ok, jedne gorsze a wrecz zenujace, inne calkiem ok ale zaden to powod do lamentu i powod do rezygnacji z przekatnej, bo ta daje duzo radochy nawet na SD.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Właśnie widać jak sprzedawcy w sklepach mają ograniczoną wiedzę.
Na świcie ludzie kupują duże ekrany bo wiedzą że przekraczają nową barierę radości oglądania.
Widać kto ma ten wie , kto nie ma nie ma nawet wyobraźni jak to działa.

attachment.php

Jeśli sprzedawcy potrafią czytać niech nauczą się na pamięć.
Konieczne jest jedynie pytanie jaki bitrate masz w domu ?
Model 80" jest max odległość 3,17 cm.
Potwierdzam bo obraz nie jest rewelacyjny ale jest super rewelacyjny.
To przypomina znakomity dobór sprzętu audio.
Słuchasz i zapominasz o świecie. Nie piłeś a czujesz się że się unosisz - to jest warte każdych pieniędzy. Podobnie jest przy dużym ekranie.
Nie oglądasz już programu ale bierzesz w nim udział - to inna klasa przeżycia.

Dlatego Ci którzy wymieniają telewizor kolejny raz dobrze już o tym wiedzą że nie trzeba bać się wielkości. A kasie tu nikt nawet nie wspomina bo to nie jest telewizor dla każdego.
Ale dla każdego jest np 60" Sharpa przy odległości do 3m i prędzej czy później po kolej nej wymianie każdy to doceni w Polsce bo za granicą o tym nawet nie trzeba wspominać.

Ostatnia edycja:
Do góry