W setupie masz opcje stworzenia swojej listy kanałów. My z mężem mamy osobne. Potem tylko kolorowym przyciskiem włączasz swoją listę. Ja mam pod czerwonym, mąż pod zielonym
Powinno być o tym w instrukcji od dekodera.
Instrukcja jest mizerna, mam ten biały dekoder i gdy utworzę listę kanałów pod nazwą Rafał i wybiorę kanały z listy (pozaznaczam na czerwono które mnie interesują) a następnie posortuję ktore mają być pierwsze (strzałki na ekranie góra/dół - przenieś) to i tak po mimo tego, część kanałów mam jako pierwsze ale między nimi znajdują się kanały których nie zaznaczałem i psują mi kolejność...
Nie mam możliwości wyboru mojej listy zdefiniowanej pod konkretnym kolorem.
Chciałbym mieć wszystkie kanały ale na początku np pierwsza 100'tka żeby była w kolejności takiej jakiej sobie zażyczę.
Zaniki dźwięku zostały wyeliminowane poprzez wgranie nowego oprogramowania. Przynajmniej ja, na dekoderze turbo, już ich nie doświadczam. Z radiem wszystko się zgadza. Potrzebne jest połączenie internetowe. Zyskujemy kilka dodatkowych funkcji( np.Youtube) a następne są w przygotowaniu. Nshow3D jest bezpłatny do końca 2011 roku. Nie dziwne bo na razie to nie bardzo jest tam co oglądać. Podpisane umowy na programy w 3D z National Geographic i wytwórniami filmowymi jeszcze nie są widoczne na ekranie. Zapewne w przyszłości zwiększy się ilość kanałów 3D w N( Eurosport3D, Discovery3D, Ekstraklasa, itp). Na razie to 3D jest tylko zabiegiem marketingowym.
Ustawić udało mi się na 92% siła i jakość 100% w bezchmurny dzień. Przypuszczam, że mogłoby być jeszcze nieco lepiej, ale już nie sięgam konwertera
Terminowo również wystawiono rachunek, bez żadnych ukrytych kosztów więc wszystko jest ok.
Do tej pory miałem tylko jedno małe rozczarowanie, popruszył lekko śnieg i przysypał ledwo co konwerter a ja już odczułem problemy z jakością sygnału, spadła ona do 5% i na niektórych kanałach pojawił się problem z odbiorem.
Jak lepiej, jakość chciałbyś ustawić na 150%?
Nie ma ukrytych kosztów są tylko nieprzeczytane warunki umowy/promocji.
Możesz równie dobrze przysłonić go lekko ręką też (o dziwo?) jakość się pogorszy.
1. W sumie masz rację, pozostaje siła ale co do jakości wieczorami spada do 84% a domniemam można ustawić to bardziej stabilnie tak aby nie spadało od razu.
2. Chodziło mi o koszty np. o których nie poinformowano klienta, czasami się tak zdarza np. wszystko super + dzierżawa dekodera albo inne rzeczy.
3. Byłem zaskoczony, że jest to aż tak wrażliwe.
To normalne, wieczorem może być gorzej. Nie ma różnicy czy masz 80% czy 100% to jest sygnał cyfrowy, więc jakość obrazu będzie taka sama. Jeżeli jakość spadnie Ci do niższych wartości np 10, 20% w tedy mogą pojawić się problemy. Dużą rolę odgrywa tu współczynnik BER, którego dekoder nie wyświetla, to współczynnik błędów w sygnale. Możesz mieć jakość na 100 ale jak ten współczynnik będzie za duży będziesz miał problemy.
.
Pierwszy raz mam telewizję satelitarną, jeszcze poznaję te aspekty, ale też już dużo się dowiedziałem. Dzięki za pomoc, ps. mam nboxa nowego z DVB-T SN zaczyna się od CSTA, zaktualizował oprogramowanie do najnowszego czarnoszarego, na każdym kroku w konfiguracji widzę współczynnik BER i zazwyczaj mam 0.00. Kiedy padał śnieg to wtedy te wartości skakały.
Rozumiem, ale w takim razie dlaczego na niektórych kanałach współczynnik BER jest zmienny?
Witam
Mam pytanie do Was czy są jakiekolwiek szanse aby zgrać nagrany program z turbodedodera n-ki (500GB) na komputer ???