@tombik87 posiadam ten dekoder, ale canal +4k skończył się na koniec sierpnia (okres darmowy). Do tamtego momentu hdr włączal się sam, bez żadnego problemu. Może masz stary kabel hdmi i nie wyrabia. U mnie było 2160p hdr, ale max 50Hz. Swoją drogą jest jakiś pakiet, który oferuje ten program w ramach oferty?
@szczudlo Przywykłem do tego, żeby nie czytać wypocin kikiego ponieważ telewizor ma mnóstwo różnych wad, a kiki Ci powie, że tv jest bez wad. Wchodzą ci robaki pod matrycę? Kalibracja. Krzywe spasowanie obudowy? Kalibracja.
Tak na poważnie akurat tych 2 wad nie mam, ale mam podobną do tej, którą opisujesz. Muszę Cię zmartwić, ale w przypadku bandingu i dse, całkowicie nie zniknie nigdy. Mam ten defekt w małym stopniu, przy przesuwaniu ekranu na murawie (głównie widzę to w pes2019) z lewej strony mam dse i jeden pasek bandingu. Dodatkowo widać wtedy, że lewy górny róg jest słabiej podswietlony. Widzę to tylko na murawie. Z wad mechanicznych mam jedna, która pewnie wróci w zimę. Zimny telewizor lubi chwilę pomrugac ^^ chciałem oddać na gwarancję, ale w żaden sposób się to nie nasila, a przez okres wiosenno-letni nie ma żadnego mrugania. Serwis philipsa nie należy do najlepszych, więc nie będę się z tym śpieszył.
P.S.
Kalibracja w żaden sposób nie usuwa bandingu lub dse. Można tylko sztucznie zamaskować problem, coś jak lokalne wygaszanie maskuje problem nierównomiernego podświetlenia. Zawsze najlepiej zabrać do sklepu kawałek meczu na pendrive oprócz plansz testowych. Oczywiście zmienić ich ustawienie na jakiś film czy super kino itd