Pianocraft e320 vs mcr 550

Szymszon

New member
Witam. Mam do dyspozycji 1500zł. Chcę kupić wieżę dla rodziców, na ich rocznicę. Stara wieża jednym słowem rozleciała się. Pokój 19m2. Brać e320, czy dopłacać do mcr550? Kolumny w mcr550 to NS-BP200, w e320 to NX-E700. Będzie jakaś znaczna róznica? Fajnie jakby grało to przestrzennie, ale też z fajnym basem, który potrafi chociaż czasem zejść. Nie lubię subów, więc chciałbym żeby z tych głośników jakiś tam bas się wydobywał. Rodzice słuchają głównie radia, ale czasem artystów typu German, Tata strasznie lubi Czerwone Gitary. A ja przy okazji czasem posłuchałbym u rodziców rapu :D Dodatkowo wieża będzie podłączona pod tv. Z góry dzięki za pomoc!

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Dużej różnicy nie będzie. Pianocrafty nie chodzą tez nisko bez suba. Nie spodziewaj się efektów jak z podłogówek.
http://europe.yamaha.com/en/product...2&mode=compare&selected=209424_209437_209434_
550 ma ciut większe przetworniki, co zazwyczaj da ciut głębszy bas, ale bez przesady.
Jak chcesz fajny bas z takiego microsystemu to posłuchaj Harmana MAS, ale to wydatek tysiąc większy. Jeśli musi być Pianocraft, to minimum MCR640. To mocniejszy zawodnik. Na Ceneo dostępny od 1700 zł, więc może u BN znajdziesz korzystniej i zmieścisz się w kwocie.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
BN, to BlackNinja, napisz do niego, bedzie taniej i pewnie.
Co do podlaczenia, to mozesz wyjsciem sluchawkowy z tv.
Natomiast Harman juz zdaje sie ma optyka.

Szymszon

New member
Przepraszam że jeszcze zawracam głowę. Mcr 755 to to samo co 550, tyle że z opcją odtwarzania blu ray? Jeśli tak, byłoby super, widzę że za 1500 kupić można praktycznie nówkę, więc nie duża różnica cenowa. A akurat rodzice planują za rok zmieniać tv, więc czytnik blu ray jak znalazł, pytanie czy nie jest kiepskiej jakości w porównaniu z tańszymi stacjonarnymi.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
HiFi Systems - Yamaha - Other European Countries
Ma już HDMI itd. Nie wiem jakie będą różnice. Wiem , że 640 brzmi sporo lepiej od 755 i ogólnie dzielone systemy Pianocrafta wyłącznie muzyczne brzmią słyszalnie lepiej niż te zintegrowane z DVD/BD.
Z drugiej strony przecież nie potrzebujesz chyba audiofilskiej jakości. Sadzę, że róznice w brzmieniu miedzy 550 a 755 będą minimalne, a wygoda 755 sporo lepsza.

PS. Edytuj posty zamiast pisać jeden za drugim. W prawym górnym rogu masz opcję "edytuj" :)

Attachments

• Edytuj (Small).jpg
    Edytuj (Small).jpg
    22 KB · Wyś: 103
Ostatnia edycja:

Szymszon

New member
Audiofilskiej nie potrzebuję, aczkolwiek na pewno chciałbym usłyszeć lepszą jakość, niż stukanie philipsów, czy ostatnio zaszłyszanego sharpa za około 800zł. (swoją droga bardzo podobny do zestawów yamahy, tylko głośniki mniejsze, przynajmniej niż te w 755 i 550) Mam jeszcze jedno pytanie. Jak rozstawić głośniki od pianocrafta? Ile max od siebie mogą stać? Może być jeden z jednej strony pokoju, drugi z drugiej, całkowicie oddalone?

Ostatnia edycja:

collider

New member
Bez reklam
Musisz sprawdzic czy przy tak szerokim rozstawie bedzie dobrze brzmialo. Klasyczne ustawienie przy stereo oparte jest na trojkacie rownobocznym, ale wiadomo, ze od tego moga byc odstepstwa bo nie kazdy ma ku temu odpowiednie warunki. Na twoim miejscu bym zwyczajnie przetestowal czy sprzet dobrze gra. Byc moze jakies informacje o ustawieniu sa dostepne w instrukcji Yamahy.

Szymszon

New member
W takim razie ostatnie z moich męczących pytań. Zostawić kable z zestawu i nimi podłączać głośniki, czy kupić inne? Jeśli tak, to jakie będą sensowniejsze, przy okazji nie kosmicznie drogie? O ile w ogóle kable mają jakiś wpływ, zależy mi na szerokiej scenie odtwarzanego dźwięku. Wiem że z tych monitorków raczej to mało możliwe, jednak jeśli kabel miałby coś zmieniać, to chciałbym właśnie w tą stronę. Z góry dzięki!

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Od tego jest forum by pytać ;)
Z tego co wiem, to fabryczne kabelki w Pianocraftach są cieniutkie i wiele osób pierwsze co robi to wymienia na grubsze. To wydaje się być całkiem sensownym krokiem. Nie zakładaj też z góry, że nie usłyszysz różnicy. Mimo to iż lubię bawić się kablami nie przesadzałbym w tej klasie sprzętu. Owszem, kablami możesz modulować delikatnie brzmienie i sa też oczywiście takie które dają nieco więcej przestrzeni, ale ceny takowych są nieadekwatne do omawianego systemu. Innymi słowy, jak chcesz spac spokojnie, kup zwykłe do 10zł/m, ale np. 2,5 mm2. Jeśli chcesz się pobawić więcej to udaj się do dobrego salonu audio i popros o podłączenie kilku różnych kabli.
Podsumowując 755 niewiele droższy, a znacznie wygodniejszy.
Co do rozstawu to tak jak napisał Collider; trzeba potestować. 19m2 to niby ciut dużo dla miniwieży, ale nie powinno być źle. Zbyt wąsko to słabe stereo, niemal mono. Zbyt szeroko to dziura akustyczna w środku.
Co do suba, to te dedykowane np. Yamaha YST-FSW150 sa raczej typowo kinowe, czyli ładnie uzupełniają pasmo w filmach. Ale do muzyki tak średnio się nadają ;) Kolega ma taki sub z soundbarem. O ile np. na kanale typu MTV czy VIVA się jeszcze sprawdza, to jakoś nie leży mi do osobnego słuchania muzyki, np.z CD.

collider

New member
Bez reklam
Na przyklad wspomniany Jamo 210 zagra lepiej. Jednak jest to bardziej sub kinowy. W muzyce juz nie bedzie tak kolorowo, ale przy dobrym wysterowaniu tez da rade. Yamaha w muzyce bedzie mysle dokladniejsza.

Ostatnia edycja:

collider

New member
Bez reklam
Jeżeli wymiary pasują do głośnika to czemu nie? Pozostaje tylko kwestia gustu a o gustach się nie dyskutuje :).

Ostatnia edycja:
Do góry