Phillips 77OLED818 / 819 / ...

hsvsivdl727

New member
Cześć.
Przymierzam się do zakupu telewizora OLED 77". Zależy mi na Ambilight, więc wyboru zbyt wielkiego nie ma.

Nastawiałem się na model 818 w cenie 10999, ale przegapiłem promocję. TV jest obecnie dostępny tylko w Euro za 12300 PLN. Wszędzie indziej widzę już jedynie 819 - tylko że tutaj mówimy o cenach 14500, więc sporo ponad budżet.

TV będzie stał w sypialni, tylko do filmów.
Czasem zdarza mi się oglądać coś w jakości DVD, więc jedyną rzeczą (o której wiem) za którą byłbym skłonny dopłacić byłby lepszy upscaling.

Kupować tego 818 póki jest? Zaczekać? Polować na promocje z 819? Macie lepsze propozycje modelu?
Nie mam jakiegoś ekstremalnego ciśnienia, mogę zaczekać, ale też nieszczególnie chciałbym zwlekać w nadziei że "może po świętach będzie taniej".

Poradźcie proszę.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Jestem posiadaczem Philipsa 819 77" ,818 znając róznicę pomiedzy modelami , zdecydowanie bym Ci odradzał , szczególnie za tą kwotę . Z resztą za 819-tkę , 14,5 tyś to tez dużo za dużó...

hsvsivdl727

New member
Ja bym bardzo chciał zapłacić mniej, tylko ofert trochę brakuje ;)
Nastawiałem się na kwotę ~10 tys zł. Do tych 11 bym dołożył, no ale promocja się skończyła. 12k to już 20% ponad budżet.

@mat74 Skoro te dwa odradzasz to co polecasz? Mogę zejść z rozmiarem do 65" (odległość 3 metry z hakiem) i wtedy otwiera się opcja serii 900. Z Ambilight bym nie chciał rezygnować, bo żona nie lubi oglądać po ciemku i włączy światło, a nie po to chcę OLEDa - więc obracamy się tylko w Phillipsach niestety.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Masz faktycznie za mało kasy na 77 Oled 819.
Ale spokojnie wystarcza kasy na 65Oled 819, masz wszystko czego oczekujesz.
I cena specjalna dla członków forum.
Ambilight tez Ci pomoże, bo dla oka obraz dzięki temu jest większy - niż jest w rzeczywistości.
Masz teraz za 8999 zł z pakietem gratisów dodatkowo o wartości 500 zł
Też mam w domu i polecam.

hsvsivdl727

New member
@kiki Dziekuję za ofertę.
Co to jest za pakiet gratisów?
I jaka jest "cena klubowa" za 77?

Czym w zasadzie różni się 818 od 819? W specyfikacji na stronie producenta wygladają niemalże identycznie.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie różnią się, są do innych sieci.
Philips 77Oled 819 - masz też na PW , specjalną ofertę z pakietem.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Czym w zasadzie różni się 818 od 819?
Nie różnią się, są do innych sieci.

Oczywiście ,że się różnią , przecież 818 to model zeszłoroczny !

@mat74 Skoro te dwa odradzasz to co polecasz? Mogę zejść z rozmiarem do 65" (odległość 3 metry z hakiem) i wtedy otwiera się opcja serii 900. Z Ambilight bym nie chciał rezygnować, bo żona nie lubi oglądać po ciemku i włączy światło, a nie po to chcę OLEDa - więc obracamy się tylko w Phillipsach niestety.

Dlaczego nie 818- jest ciemniejszy od 819 i co ważniejsze ma większe problemy z bandingiem niż 819 , która tego problemu tez nie jest całkowicie pozbawiona.
W każdym razie przy tej odległości zdecydowanie 77" a skoro musi być ambilight to nie pozostaje nic innego jak własnie 819-tka.
Telewizor po wyregulowaniu daje przyjemny, gładki , trójwymiarowy obraz nawet w SDR. Jesli sie na niego zdecydujesz , to możesz sie zgłosić po ustawienia , bo niestety po wyciagnięciu z pudełka to jakaś porażka i mozesz być lekko zszokowany , szczególnie po przesiadce z LCD-ka. Jestem raczej purystą wiec interesuje mnie tylko tryb filmmaker , czyli obraz w ciepłej tonacji , jednak "proponowany" przez Philipsa w ustawieniu fabrycznym balans bieli jest ,mówiąc w skrócie zieloną sepią w dodatku siejącą bandingiem nawet w HDR i faktycznie trzeba mieć włączone te mrugające, kolorowe światełka by tego nie zauważyć....
Tak więc przede wszystkim do korekty jest punkt bieli.
Z plusów- Philips jest jaśniejszy w SDR w porównaniu do LG C4 i nie chodzi tu o samo świecenie jako takie ,bo i tak w SDR mam to zmniejszone tylko o jasność obrazu vs jego kontrast i gradient kolorów.W każdym razie .moim zdaniem jest wystarczająco jasny by nie było potrzeby wydawania jeszcze większych pieniędzy na jego droższą wersję z mikrosoczewkami (modele 9xx).W HDR jest ponoć w stanie wyciagnąć 1100 nitów i rzeczywiscie w bezpośrednim porównaniu do 5 letniego oleda Panasa (ok. 700 nitów) jest to wyrażnie widoczne.
System działa dośc sprawnie i daje sobie radę nawet z Kodi wypuszczając bitstream gęstych formatów audio , przy czym sugeruję od razu zakup pendrive 3.0 16GB i zainstalowanie jako pamięć wewnętrzną bo fabryczna 5GB na wiele nie starcza.Aplikacje streamingowe (nie dotyczy Kodi) pracują niestety , podobnie jak w innych systemach telewizyjnych w 60 hz i ja niestety widzę wywoływane tym artefakty .W Netflixie to nic nowego , bo ten jedynie przez wtyczkę Kodi podawał sygnał w formie natywnej ale już dla Appla czy Prime jest to irytujące.Pojawił sie u mnie również problem z ładowaniem list m3u do Tivimate.
Ostatecznie więc u mnie telewizja (Tivimate) i ofocjalne aplikacje streamingowe idą z Fire Cube a Kodi mam bezpośrednio na TV.
To tak z grubsza na temat tego TV , masz dalsze pytania- pisz.

hsvsivdl727

New member
Zawsze mnie irytowało jak pytanie nie ma kontynuacji, bo ktoś podjął jakąś decyzję i stracił zainteresowanie wątkiem.

U mnie skończyło się 77Oled819, zakupionym od @kiki. Dostałem niezłą ofertę, rozciągnąłem budżet i zamówiłem.
Przyjechali, zamontowali, zafakturowali - co prawda z niewielkimi przygodami, ale bez znaczenia dla procesu, który zakończył się właściwie.
Jestem zadowolony - i z podjętej decyzji i ze sklepu.

Dziękuję za pomoc.

Do góry