Philips vs TCL

Samsquach

New member
Cześć, planuję zakup tv, docelowe zastosowanie jego to konsola i netflix. Na oku mam trzy modele.

Kwota jaką chcę przeznaczyć to +/- 2000 zl.
Max 50 cali, 4k, zależy mi by obsługiwał Dolby Vision.

Najbardziej zastanawiam się nad Philips 50PUS7855

Pod uwagę biorę jeszcze model Philips 50PUS8535
Z tego co wyczytałem to różni się tylko tym, że posiada Android TV, na czym mi nie zależy, chyba że jeszcze czymś innym o czym nie doczytałem, także czy jest sens dopłacać?

Ostatni to TCL 50C715 QLED TV
Niby QLED więc w teorii lepszy ale czytając opinie produktów tej marki, to nie zachęca. Tzn częste problemy z system.

Także co wybrać?

Samsquach

New member
Jak ta odpowiedź ma się do tego, co wskazał autor tematu? Gdzie tam mowa o modelu PUS8804? Gdzie można kupić 50PUS8804 w cenie w granicach 2 tys. zł? Świetna rada @Mariobull23! :cool:

Co do tematu - jeśli nie zależy komuś na Androidzie, nie powinien kupować taniego telewizora z tym systemem. Biorąc pod uwagę wskazane modele, zrezygnowałbym z Andka i sprawdził input lag Philips'a na Saphi. Jeśli będzie ok dla gracza, to mamy odpowiedź. Moim zdaniem zarówno TCL jak i Philips we wskazanym pułapie cenowym, nie do końca ogarniają Androida i tak naprawdę nie wiadomo, czy chodzi o soft czy kwestie sprzętowe...

Czyli rozumiem, że jedyna najważniejsza różnica między tymi dwoma Philipsami jest właśnie, że ten droższy posiada Androida? Matryce itd takie same? Bo w specyfikacji producenta nie potrafię odnaleźć informacji na ten temat.

Samsquach

New member
Świetne wskazanie!
Czyli w skrócie 8535 na matrycę VA, Direct Led i lepszą obróbkę obrazu, a 7855 matrycę IPS. I to robi różnicę. Z jednej strony "niepotrzebny" i różnie działający Andek, ale jednocześnie matryca VA. Jeśli oglądasz na wprost, to chyba żaden IPS nie da takiej radości oglądania, jak VA. Jeśli zaś oglądamy tv z różnych kierunków, to - moim zdaniem - IPS... "być musi". W tej cenie oczywiście.

Według tego pierwszego porównania z linka co wstawiłeś wynika, że oba mają matrycę MVA. A z drugiej tabelki wynika, że tańszy ma IPS. Teraz pytanie co jest prawdą :hmm:

Petru23

Banned
Masz Panasonic gx830 w cenie tego Philipsa 8535. Masz najlepszy obraz, VA z dibryni kątami, do tego procesor HCX, imputlag poniżej 10ms oraz HDR i Dolby Vision i kilka polepszaczy. Sprawnie działający system z netflixem zamiast na siłę wepchnietego problematycznego androida.

Wybór Należy do ciebie ;)

A już nie jeden tu na forum widział osobiście panasa z zestawieniu z philipsem choćby w sklepie i jakość obrazu ciężko nazwać choćby porównywalną.

Aha. I ja miałem gx830 u siebie. Idź do marketu, sam zobacz i się przekonaj.

Masz wątki o gx, poczytaj. Choćby moje wpisy.

Ostatnia edycja:

Petru23

Banned
Chyba najlepszy wybór we wskazanej cenie dla osób mających wobec telewizora takie wymagania, jak autor tematu. Jedynie warto zwrócić uwagę na brak jakiejkolwiek powłoki antyrefleksowej na ekranie. W pewnych warunkach oświetlenia/nasłonecznienia pomieszczenia, może to stwarzać dyskomfort przy oglądaniu.

Ale brak tej powłoki skutkuje soczystym, gładkim i głębokim obrazem. A i w antyrefleksie odbicie zostaje rozproszone, i zamiast odbicia źródła światła, np lampki masz rozmyta jasna plamę o większej powierzchni niż odbicie tej lampy w Panasonic.
Widzieliście na zdjęciach jakie mam warunki do oglądania. I naprawdę panas dzięki swojej jasności i czystości kolorów świeci świetnie.

Dodatkowo, jest hx580 w cenie 1600-1700zl za 50", ale totalny brak info odnośnie wymaganych parametrów. Ale też ma DV i HDR, procesor obrazu i jak to panas rewelacyjny obraz. Fx633, czyli model starszy prezentował się ładniej niż pus8535 czy nawet nanoceel lg na tym samym materiale. Nie umiem tego opisać, jedynie co mi przychodzi do głowy to porównanie do fotografii wydrukowanej na błyszczącym papierze foto a na matowym papierze. Ten drugi jest taki bardziej... spłowiały, brak mu naturalności. Jak oglądanie czegoś przez kryształ i przez przezroczystą pleksi.

Hx580 zbiera praktycznie same pozytywne opinie jeśli chodzi o obraz a negatywne dotyczą np grupowanie listy programów, braku Disney, braku możliwości dogrania apek itp - czyli Smart i jakieś pierdolety.

Przy takim budżecie wziąłbym pod uwagę właśnie hx580. A jeśli myślimy o dołożenie do pus8535 to mamy już 50" gx830 (810,820) z HCX.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Decyzja przecież zawsze należy wyłącznie do kupującego !.
Ja z podanych modeli wybrałbym też Philipsa 50PUS8535.
I to z wielu wskazanych potrzeb.

Do góry