Philips vs Samsung vs Toshiba

GustoB

New member
Właściwie mam wytypowane trzy modele telewizorów dla teściów (;-)) i chcę zrzucić na kogoś odpowiedzialność za ten wybór :) Priorytetem jest oczywiście obraz, ale druga oczywistość do ograniczony budżet 2500 zł +-100 zł. Rada typu "dozbieraj do..." będzie nieprzydatna niestety.

Te modele to:
1. Samsung UE40ES5500 (ze względu na smarta, który jest ważnym argumentem)
2. Philips 40PFL5007K
3. Toshiba 40TL838 (która od dawna jest moim faworytem, bardziej niż nowszy 933, ale teściowie prosili jeszcze o dodatkowe modele do wyboru).

Z testami się zapoznałem, no ale właśnie...

Kryteria jako pomocnicze:
1. Odległość od ekranu: 1,5-2,5m
2. jak słońce świeci w pokoju? pokój jest jasny, ale światło nie pada w ogóle na tv,
3. Jak duży jest pokój: 28 m2
4. Preferowana technologia: LED/LCD
5. jaki masz obecnie telewizor: 29'' CRT
6. jakie programy najczęściej oglądasz: filmowe, sport
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: najczęściej wieczorem
8. wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: przy świetle, kinkiet 60W w odległości 2 m za kanapą oświetlający cały pokój (czyli jest wystarczająco jasno, ale nie oślepiająco)
9. wolisz obraz ostry czy łagodny: nie wiem co wolą, oni chyba też nie
10. matryca błyszcząca czy matowa: raczej matowa, ale bez uporu
11. preferowana wielkość telewizora: 40''-42" (max)
12. preferowana marka: j.w., Sharp, ale nie LG i Sony
13. czego nie lubisz w telewizorach: jak nie ma co oglądać, inne nie wiem :)
14. jakie urządzenia będą podłączone: DVD, Cyfra+
15. ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: Cyfra+ [99%], DVD [1%]
16. siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych: na wprost i niewielkie kąty
17. czy ważne jest wifi : nie, wystarczy ethernet (jeśli Samsung)
18. czy będziesz korzystać z widgetów? raczej ie
19. czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: na pewno nie
20. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD: raczej vod tvp i tvn player
21. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: byłoby fajnie, ale to nie wymóg
22. ma mieć 3D: zupełnie zbędne
23. ma mieć slot na karty SD: byłoby fajnie
24. ma mieć tuner DVB-S: zbędny
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: HDMI - tuner c+, scart - dvd
26. Jaki masz sygnał: C+
27. ile programów HD: nie wiem, kilkanaście
27. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 2-3 h
28. ma stać czy wisieć: stać
29. Rozdzielczość: Full HD
30. Dvb-t: może być przydatne
31. Na czym najbardziej Ci zależy: na wysokiej jakości obrazu
32. Ile osób ogląda: 2-3
33. Jaka klasa cenowa: 2000-2500 zł +-100zł

Dziękuję za podpowiedzi.

Karpaj

New member
Bez reklam
TL838 a TL933 różnią się głównie ramką (odpowiednio czarna i srebrna), oraz tym że nowszy model obsługuje parę fajnych rzeczy - USB Recording, konwersja z 2D do 3D, Wi-Di. Oprócz tego jak wiadomo - technologia nie stoi w miejscu, i z roku na rok poprawiają się algorytmy i szczegółowość obrazu.

Z innych marek - wybór samsunga będziesz długo źle wspominać (samsung zaczyna się od es6800).
A o philipsie krążą różne plotki, w tym także ta nad końcem produkcji TV. Wygląda na to że marka umiera. Jednak jakość ich telewizorów póki co nadal mieści się w normie - choć do Sonego/Sharpa czy Toshiby sporo mu brakuje.

GustoB

New member
No właśnie Toshiba dobrze by była czarna (chyba też widziałem?).

Samsung napisałeś zaczyna się od ES6800 - w jakim sensie? 5500 przeca też jest, chyba że od 6800 dopiero warto kupować :)

Cichy11

New member
Z tym ostatnim się nie zgodzę. Philips po przejęciu przez tp vision odżył, telewizory na ten rok są świetne i w klasach cenowych mocno konkurencyjne.
Znaczy to tyle, że serie poniżej to chłam.

betman

New member
Jest jeszcze seria D w Samsungach, tam akurat model 6530 (nie wiem czy to mniej więcej to samo co u nas 6510 czy nie) to jeden z najlepszych telewizorów 32" a w tej cenie był absolutnie nie do pokonania.

Do góry