Wymienilem 65pus7600 na 65pus8601 i tak na szbko to co jest zauwazalne:
- boczne glosniki slabo sa spasowane do TV, w rogach odstaja
- dzwiek lepszy, bardziej wyrazisty, troche mocniejszy
- szybkosc i stabilnosc duzy plus wzgledem 7600,
- lag input bardzo niski co widac golym okiem,
- wbudowany odtwarzacz mediow wyglada lepiej ale nie odtwarza moich filmow 4K - 7600 te filmy odtwarzal, co ciekawe w podgladzie pokazuje film ale proba odtworzenia powoduje zatrzymanie i wyskakuje komunikat ze nie obsluguje tego formatu,
- zainstalowalem archos video playera ktorego mam i tak wykupionego z kodekami - wszystko dziala bez zastrzezen, ladnie przewija, pauzuje, przeskakuje do konkretnej pozycji, zero przyciec czy zawieszen,
- youtube fajnie ze odtwarza nareszcie 4K ale no wlasnie musi byc widze zawsze jakies ale

lacze swiatlowodowe 100Mbps podpiete pod router i lanem do tv - efekt taki ze filmy 4k stopuje srednio co 20-30 sekund i dogrywa, i tak na okraglo, komputer podpiety pod to samo lacze odtwarza wszystko bez zajakniecia, co ciekawe o polowe slabsze lacze i na LG 4K zasuwa az milo, wiec znowu jakis babol u philipsa,
- TVN PLAYER - i tu brak zaskoczenia - NIE DZIALA i pewnie nie bedzie nigdy dzialal,
- ambilight 4 stronny - dolu nie potrzebowalem bo mam i tak HUE ale robi swoja robote poprawnie,
- podswietlenie matrycy wydaje mi sie mniej rownomierne niz w serii 7600 - widac to szczegolnie na szarym tle - ale w samym odbiorze jasnosc matrycy robi robote i wydaje mi sie ze mimo wszystko lepiej sie prezentuje obraz niz w 7600,
- nie instalowalem gier wiec nie wiem czy bedzie tak samo zamulal i zawieszal sie jak w 7600 - ale przy weekendzie pobawie sie i sprawdze,
- co do najwazniejszej dla mnie rzeczy PLYNNOSCI - jest lepiej moze nie duzo ale jest lepiej, jednak slowa zdecydowanie lepiej nie moge uzyc.
Doplacilem do nowszej wersji kilka tysiecy , hmmm czy bylo warto , jesli ktos chce pozostac z takich czy innych wzgledow przy marce philips to warto bo czuc ze w srodku siedzi duzo nowszy i szybszy sprzet a i jasnosc matrycy gwarantuje swietne doznania nawet w sloneczny dzien.