Tak, wiem, tylko nie wiem jak się za nią zabrać w domowych warunkach
Nie znalalzłem w sieci "gotowych" rozwiązan które choć w części pomogłby mi poprawnie skalibrować Telewizor
Możesz Kiki mnie jakos naprowadzić lub ktoś pomoc poprawnie skalibrować telewizor
?
Witam,
jeżeli masz dobry wzrok to polecam skupić się na ustawieniach we własnym zakresie z Philipsem na pewno Ci sie uda (choć to nie IPS).
1. Wybierasz stację która ma najlepszy sygnał i jakość np TVP HD - idealnie program np retransmisja Olimpiady -czyli na żywo.
2. Ustawiasz kolor na min do końca czyli uzyskujesz obraz czarno biały
3. Bawisz się kontrastem , jasnością, dynamicznym podświetleniem dopóki nie będziesz widział pełnej skali szarości, a nie tylko zaczernione obrazy z przepalona bielą.
4. Przechodzisz do trybów (na wyłączonym całkowicie kolorze do 0 ) normalny, zimny, ciepły i wybierasz, który najbardziej jest zbliżony do idealnej bieli i czerni czyli nie zarzuca np
w stronę zielonego.
5. Powoli dodajesz kolorów śledząc ludzką skórę aby była taka jaka lubisz (jedni lubią większe nasycenie inni mniejsze) .
6. Na koniec możesz pobawić się ostrością, wzmocnieniem koloru (bardzo delikatne podbijanie)
The End
Zostawiasz , wyłączasz TV, idziesz na spacer, oglądasz zieleń, która mam nadzieję zaraz będzie, przychodzisz i włączasz Swój TV i powinno być miodzio.
Oczywiście będą od tego odstępstwa, ale nie polecam wiecznej regulacji na innych stacjach TV.
Inne źródła możesz potraktować z góry podobnymi parametrami ale z drobnymi korektami.
Jeśli nie będzie satysfakcji, cóż -płacz i płać