Niedługo mnie krew zaleje z tym TV. Mam problem z dźwiękiem.
Do TV do wyjścia optycznego mam podpięte kino domowe. Co jakiś czas zdarza się że dźwięk w kinie domowym na 1 sek się wycisza i wraca (wyciszenie jest płynne). Nie mam pojęcia czy to wina TV czy kina domowego. Efekt występuje zarówno podczas oglądania ze SmartTV jak normalnej TV naziemnej. Odinstalowałem aktualizację usługi Cast i to pomogło na znikający obraz, natomiast problem z dźwiękiem pozostał, ale mam wrażenie że on był zawsze, jedyne co zauważyłem że ostatnio się nasilił.
Kiedyś walczyłem z Kodim ale po optycznym kablu nie mogłem uzyskać dźwięku wielokanałowego (albo stereo, albo trzaski i szum) a jak czytałem to jest wina platformy Android TV, że DTS, Dolby Digital i kable optyczne jej nie leżą. Jednocześnie w necie można znaleźć informację że po HDMI za pomocą ARC wszystko pięknie działa - można do kina domowego wysłać dźwięk wielokanałowy nawet z Kodiego. Niestety nijak nie mogłem tego zweryfikować bo nie mam żadnego odbiornika dźwięku który by miał wejście HDMI.
Postanowiłem więc zakupić konwerter HDMI-TOSLINK:
AV Konwerter SpeaKa Professional, [1x Złącze żeńskie HDMI - 2x Złącze żeńskie HDMI, Złącze żeńskie Toslink (ODT)]
klik
Liczyłem na to że oba problemy z dźwiękiem uda mi się rozwiązać jednym prostym ruchem zakupowym

. Przeliczyłem się.
Wiele ten konwerter nie kosztował bo około 100zł ale zgodnie z opisem powinien robić dokładnie to czego od niego oczekuję. Niestety nie robi. Żeby w ogóle mieć dźwięk przez ten konwerter muszę wejść w opcje TV i za każdym razem po uruchomieniu TV zmienić format dźwięku z wielokanałowego na stereo albo odwrotnie. Słabe to. A i to nie zawsze działa, bo często dźwięk jest tylko przez około 2-3 sekundy po czym znika. Ale zdarza się że działa, jest dźwięk. Niestety próby przesłania wielokanałowego dźwięku DTS z Kodi do kina domowego przez HDMI i ten konwerter dają identyczny efekt jak wcześniej: nie działa. Jest stereo albo szumy i trzaski.
Jest tutaj ktokolwiek komu działa DTS do kina domowego z Kodiego w tym TV? Chodzi mi o to czy kino odbiera sygnał DTS, a nie czy da się oglądać film z dźwiękiem DTS w stereo. Bo tak to u mnie też działa. Jeśli ktoś to opanował to może podzieli się jak ustawić opcje w Kodim, jaki ma aplituner i jak to połączył ze sobą? Bo z moich doświadczeń wynika że się po prostu nie da, że to jest ograniczenie platformy Android TV i żadne kable i cuda na kiju tu nie pomogą.