Philips pfl9706/k+Ps3 problem z obrazem

szokamok

New member
Witam was forumowiczów, jestem tutaj nowy i proszę o wyrozumiałość ;) Kupiłem 10 dni temu Philips pfl9706/k i mam problem dotyczący tylko gier na ps3, mianowicie problem jest tego typu-w trakcie gry pojawiają się poziome przenikające pasy z lekkimi zacięciami obrazu , przykładowo wygląda to tak jak by nie wyrabiała grafika na komputerze co najlepsze dzieje się tak ale nie ze wszystkimi grami najbardziej jest to widoczne na Assassin n creed każda część, Battlefield 3,nail"d, dirt2, przy fight night champion zacina obraz, posiadam jeszcze inne gry ale tam tego niechcianego efektu nie ma, próbowałem wszystkiego regulacje parametrów konsoli, tv, zmiana gniazd hdmi, zmiana okablowania choć posiadam wysokiej jakości kable, nawet sprawdzałem inną konsole ps3 znajomego to samo, co najciekawsze wcześniej byłem posiadaczem philips pfl8404/h i było to samo z tymi samymi grami, a teraz pytanie czy ktoś z forum posiada tv philips i ma też ps3 i zauważył że dzieje się tak samo z obrazem jak u mnie, czy ktoś potrafił by mi pomóc z tym problemem.Pozdrawiam

Kapral_Hicks

Klub HDTV.com.pl
vip
Na pewno to nie wina PS3, kabli czy ustawień konsoli. Na moim obecnie quatronie tego nie widzę ale pamiętam że na philipsie 9705 coś podobnego obserwowałem. Nie pamiętam tylko czy te nachodzące na siebie obrazy wyeliminowałem kompletnie czy jeszcze później były, pamiętam że jak wyłączyłem wspomaganie tworzenia klatek w tv to jakoś później nie pamiętam bym później obserwował te rwanie obrazu.

szokamok

New member
Jak wyłączę perfect natural motion zmniejsza się efekt tych przenikających pasów ale w tedy widać smużenie nie ma tej płynności obrazu co przy grach powinno być płynnie, ps3 sprawdzałem na inny dobrych tv na podobnych ustawieniach i tam tego nie widać, czy matryca philipsa nie daje sobie rady z odświeżaniem płynności ruchu wyświetlanego obrazu ?

jery--

New member
Bez reklam
Grając "na TV" trzeba mieć powyłączane "polepszacze" obrazu nie tyle ze względu na jakość obrazu co na imput lag, który bardzo się zwiększa przy upłynniaczach ruchu. Do tego służą tryby "GRA", lub "Tryb PC". I powinno się to stosować na każdym LCD niezależnie od marki.

pozdrawiam

copperman

New member
Spróbuj zainstalowć najnowszy soft 14.93,te linie to line banding ,który jest utrapieniem tv LCD .Jedne mają mniej jedne więcej. Podobno najlepiej to widać oglądając mecze.Przejdż na forum HIFI Forum.de.Jak nie znasz niemieckiego to włącz tłumaczenie.Tam jest najwięcej informacji od uzytkowników.Na pewno trzeba wyłączyć '' Optimal image MPEG artefact reduction ''
Mógl byś opisać swoje wrażenia nt tego TV.
Pozdrawiam

szokamok

New member
W takim razie rozumiem że nie mogę się cieszyć płynnością obrazu w grach tak jak producent oferuje?
polepszacze obrazu są wyłączone ale chodzi tylko o natural motion gdy dam na minimum jest tragedia z obrazem tylko oto chodzi niewiem co z tym fantem mam zrobić:-(

szokamok

New member
Jeżeli chodzi o wrażenia tv są naprawdę nie samowite pomijając kilka rzeczy takich jak;
-Kąt widzenia, spodziewałem się czegoś lepszego ale tv ogląda się na wprost więc jest niesamowity efekt.
-Dźwięk z podstawki hmm no nie wiem czy to dobre rozwiązanie na lepsze brzmienie, na wcześniejszym philips był mocniejszy ale to tylko moje zdanie.
ale jest wiele plusów mianowicie obraz wyświetlany sd naprawde daje rady nie mówiąc o hd bo wiadomo że jest na wysokim poziomie.
-Niema efektu halo, w ciemnych snenach postacie się nie rozmazują i nie ma żadnej poświaty na ciemnym tle.
I wiele innych zalet posiada ten tv gdyby nie ten zacinający natural motion w grach

copperman

New member
Wygląda na to ,że Philips wypuszcza hi endowe telewizory i zaczyna sie zabawa. Uzytkownicy stają się beta testerami.Ich programiści po prostu są słabi,często nastepny soft poprawia zgłoszony bug a psuje na przykład dżwięk.A po roku wychodzi nowy model i juz traca zainteresowanie poprzednikiem. Pozdrawiam.

szokamok

New member
szczerze napisze że nie dało się tego ustawić na wszelkie sposoby:sad:, polepszacze obrazu wyłączone ale zauważyłem w trakcie regulacji obrazu że sęk tkwi w funkcji natural motion wystarczy że jest na minimum i dzieją się na niektórych grach cuda z odświeżaniem obrazu gdy jest wyłączone to pozbawia gre płynności ruch a jak dla mnie to jest nie do przyjęcia w tv za taką cenę,flagowy model philips i takie rozczarowanie,po podłączeniu konsoli pod inne tv które posiadają natural motion tego niema nawet przy włączonych polepszaczach obrazu jest bardzo płynie i niema żadnych przenikających pasów ani zacięć, więc oco tu chodzi będę to chyba reklamować.Pozdrawiam

szokamok

New member
Po za tym problemem to z tv jestem bardzo zadowolony przede wszystkim z wyświetlanego obrazu robi wrażenie, model który chcesz kupić myślę że będzie też bardzo dobry najlepiej jak masz możliwość to przetestuj konsole na tym tv najlepiej gra assassin's ,battlefield 2 lub 3,nail'd na tych grach to jest bardzo widoczne i nie da się grać

Dzięki za odpis, nie mam możliwości akurat tych gier przetestować. Ale jest wiele innych z którymi przetestuje to dam znać.
Na zachodniej stronie testowali PFL 8606K i pisali że jest bardzo dobry do grania i ma mały input lag, a np. jak czytałem też test Samsunga D7000 bo brałem go też pod uwagę to napisali że nie da się grać na nim i ma wysoki input lag aż o połowę w porównaniu do Philipsa! Że o jakości obrazu i plamach na czarnym tle nie wspomnę....
pzdr.

Do góry