philips 8404H - pytanie odnośnie ustawień obrazu

Łukasz_21

New member
Witam.

Na wstępie proszę o wyrozumiałość, nie jestem tak obeznany w temacie, będę prosił o wyjaśnienie.
Zakupiłem lcd tv philips model w/w (jeszcze do mnie nie doszedł) i mam pytanie odnośnie ustawień obrazu. Lcd będzie podłączony do cyfrowej kablówki z pakietem kanałów w SD i kilku kanałów w jakości HD. Nie bardzo wiem, jak to jest z wyświetlaniem kanałów SD i HD.
Kanały HD są wyświetlane automatycznie na całym ekranie (format 16 : 9) a kanały SD trzeba jakoś ręcznie dostosować aby wyświetlane były na pełnym ekranie czy tv zrobi to za mnie?

Martin___

New member
Mam model 7404.
Kanały SD raz są w formacie 4:3, a raz 16:9.
Mój TV uwielbia je dopasowywać na cały ekran (niestety niezależnie od formatu, czyli 4:3 rozciąga, mimo że nie chcę tego), więc obstawiam, że z 8404 będzie podobnie.

Krótko mówiąc - jeśli lubisz obraz na całym ekranie, to nie masz się czego obawiać. Tyle, że to co było oryginalnie w 4:3 straci odpowiednie proporcje... (szerokie głowy, itd)

Ostatnia edycja:

Łukasz_21

New member
Rozumiem, właściwie zależy mi na tym aby cały ekran był wykorzystany. A bardzo niekorzystnie wygląda rozciągnięty format 4 :3 i czy ewentualnie można coś z tym zrobić ?

A czy jest jakiś dostępny wykaz kanałów które są nadawane w formacie 16 :9 i w formacie 4 :3 ?? Więcej jest tych rozciągniętych czy tych które się pokrywają z panoramicznym ekranem.

W większym pokoju mam od początku 2007 r. lcd samsung 37 cale hd ready na kablówce analogowej i w tym tv kanały wyświetlane są w cały świat ( w ustawieniach mam format 16 :9) tzn. na każdym kanale są pasy góra i dół (ale nie zawsze) w zależności jaki program leci. Np na eurosporcie wszystkie programy lecą na pełnym a reklamy na zwężonym góra dół a na innych kanałach programy na zwężonym a reklamy na pełnym ekranie - różnie to jest.

vasyndrom

New member
Mam model 7404.
Kanały SD raz są w formacie 4:3, a raz 16:9.
Mój TV uwielbia je dopasowywać na cały ekran (niestety niezależnie od formatu, czyli 4:3 rozciąga, mimo że nie chcę tego), więc obstawiam, że z 8404 będzie podobnie.

Krótko mówiąc - jeśli lubisz obraz na całym ekranie, to nie masz się czego obawiać. Tyle, że to co było oryginalnie w 4:3 straci odpowiednie proporcje... (szerokie głowy, itd)

a wystarczy w ustawieniach autoformatowania obrazu ustawic sposob w jaki tv ma dopasowywac obraz.

mozna ta opcje znalezc w setup/picture/autoformat mode i sa tam dwie opcje do wyboru:
- autozoom - pelnu ekran z ucieta czescia obraz zachowane proporcje
-autofill - pelny ekran niestety obraz traci proporcje

Do góry