Philips 7404 i dysk USB

bedek666

New member
lws napisał:
panowie sprawa jest taka,pendrive jest wolny a nadrabia to procek w tv a te przycinki tylko przy najlepszej jakosci z pena czyli mpg4,niższe żródła bez problemu ale jakosc duzo gorsza,jesli chodzi o odczyt zdiec czy mp3 to nie ma problemów. Ostatni soft coś pokazał ale nie do końca,myśle ze nowsze będą lepsze.Samsung przy usb kruluje,też nie obejdzie sie bez problemów bo lubi sie wieszac lub wogule z pena nie odczyta zdieć z compact aparatu,dopiero z lustrzanki troche smieszne,no i samsung napewno nie oferuje takiej jakosci obrazu co philips.Ogulnie philipsy sprawują sie wysmienicie po za usb którego nalezy traktować jako bajer,dodatek aczkolwiek nie dopracowany.Tak czy inaczej w kazdym tv cos znajdziemy,na pewno nie w obrazie,matrycy w której najbardziej powinnismy sie skupić i jest najwarzniejsza.Po za tym mam podpiete tv do kompa i jest gitara.

pytanie: komp podpiety do tv i jak uzyskac dzwiek w glosnikach tv??? narazie korzystam ze sluchawek w kompie.

1. proce nie ma tu nic do rzeczy, na moje po prostu zle jest buforowany odczyt z pendrive-a, sprawa wymaga dopracowania jesli wbudowany odtwarzacz ma wystarczajaca ilosc pamieci

2. zgodze sie ze rozwiazaniem jest podlaczenie kompa, HDMI zalatwia sprawe dzwieku i obrazu za jednym razem - natomiast tez nie jest rozowo - karta ATI 3200 (dosc popularna w laptopach) nie dziala prawidlowo, sprawa walkowana na innych forach wielokrotnie - poczatkowo wszystko jest ok, ale po 5 - 10 minutach obraz nagle zmienia kolory, sprawa jest zwiazana zapewne z tym jak philips wspolpracuje z ATI, ten blad zostal potw. na wiekszosci telewizoro z serii ...04 (czyli nap 5604) i narazie nie ma jednoznacznego rozwiazania tego problemu

iT!T

Member
bedek666 napisał:
Tu bym sie troche nie zgodzil, mysle ze czas dostepu do pendrive-a jest dluzszy niz do do dysku na usb (lepszy cache w dysku) i dlatego hdd-usb dziala poprawnie a po dlaczeni pendrive-usb nie dziala prawidlowo...

To nie dokońca tak, pamięci flash mają czas dostępu wielokrotnie krótszy niż HDD. Wynika to z faktu iż nośniki oparte o flash nie posiadają części mechanicznych jak głowica w dysku HDD która musi fizycznie wyszukać dane na talerzu.
W wypadku pendrive i dysku usb mamy doczynienia z tym samym interface i z tą samą jego wydajnością. Dodam, że skompresowany materiał wymaga transferu danych rzędu niecałego 1mb/s, przy niekompresowanym HDV (1440*720) wartość ta wynosi około 7mb/s więc raczej każdy pendrive i dysk usb (odrzucam skrejne przypadki no-name) dysponują takim transferem. Oczywistem zdaje się być to, że TV niedomaga z kompresją obrazu, pytanie czy ma to podłoże sprzętowe czy jest to kwestia kodeków, oby to drugie.

Postaram się pójść za sugestią jednego z forumowiczów i przegrać ten sam film który śmiga z dysku na pendrive i sprawdzić jak się sprawy mają.

Pozdrawiam

bedek666

New member
iT!T napisał:
To nie dokońca tak, pamięci flash mają czas dostępu wielokrotnie krótszy niż HDD. Wynika to z faktu iż nośniki oparte o flash nie posiadają części mechanicznych jak głowica w dysku HDD która musi fizycznie wyszukać dane na talerzu.
W wypadku pendrive i dysku usb mamy doczynienia z tym samym interface i z tą samą jego wydajnością. Dodam, że skompresowany materiał wymaga transferu danych rzędu niecałego 1mb/s, przy niekompresowanym HDV (1440*720) wartość ta wynosi około 7mb/s więc raczej każdy pendrive i dysk usb (odrzucam skrejne przypadki no-name) dysponują takim transferem. Oczywistem zdaje się być to, że TV niedomaga z kompresją obrazu, pytanie czy ma to podłoże sprzętowe czy jest to kwestia kodeków, oby to drugie.

Postaram się pójść za sugestią jednego z forumowiczów i przegrać ten sam film który śmiga z dysku na pendrive i sprawdzić jak się sprawy mają.

Pozdrawiam

Hej,
Prosze daj znac jak zrobisz ten test, co do usb-pendrive to mialbym jedna uwage wzgledem predkosci przesylu danych :) bo jak wytlumaczysz ze z tego samego pendrive-a moge odtwarzac bezproblemowo film na laptopie ?

W kazdym razie test bedzie ostatecznym potw. ja obawiam sie jednak ze procesor w tv nie jest w stanie przemielic danych na divx-ach o wyzszych rozdzielczosciach :(

iT!T

Member
bedek666 napisał:
Hej,
...co do usb-pendrive to mialbym jedna uwage wzgledem predkosci przesylu danych :) bo jak wytlumaczysz ze z tego samego pendrive-a moge odtwarzac bezproblemowo film na laptopie ?

Zrobiłem to powyżej ;) Po krótce dla przypomnienia: napisałem, że filmy nie wymagają zbyt wysokich transferów więc pendrive spokojnie powinien radzić sobie z przesyłem (przykładem jest Twój lapek), a problem zapewne leży po stronie TV, trudno jednak stwierdzić czy po stronie softu (kodeków) czy sprzętu (procesora TV).

pozdro

ps. nie zdążyłem jeszcze zrobić testu, dziś wieczorem postaram się coś zdziałać.

Ostatnia edycja:

bedek666

New member
iT!T napisał:
Zrobiłem to powyżej ;) Po krótce dla przypomnienia przypomnienia: napisałem, że filmy nie wymagają zbyt wysokich transferów więc pendrive spokojnie powinien radzić sobie z przesyłem (przykładem jest Twój lapek), a problem zapewne leży po stronie TV, trudno jednak stwierdzić czy po stronie softu (kodeków) czy sprzętu (procesora TV).

pozdro

ps. nie zdążyłem jeszcze zrobić testu, dziś wieczorem postaram się coś zdziałać.

Ok, oczekuje z niecierpliwoscia na wyniki testu :)

Romi_81

New member
Napisy przy divx'ach

Witam,
Dzisiaj stalem sie posiadaczem 42PFL8404H - od razu wziałem się za testowanie złącza USB - podłączylem dysk 320GB i widzi muzyke, filmy, zdjecia - ale nei odtwarza filmow z napisami... czasami zamula nawet na kilkanascie sekund przed uruchomieniem.
Czy meiliscie podobne problemy?

bedek666

New member
Romi_81 napisał:
Witam,
Dzisiaj stalem sie posiadaczem 42PFL8404H - od razu wziałem się za testowanie złącza USB - podłączylem dysk 320GB i widzi muzyke, filmy, zdjecia - ale nei odtwarza filmow z napisami... czasami zamula nawet na kilkanascie sekund przed uruchomieniem.
Czy meiliscie podobne problemy?

Hej, niestety ten problem jest obecny w przypadku wiekszosci telewizoro philip serii ...04, moim skromny zdaniem tv sam w sobie jest naprawde ok - jakosc obrazu super ale odtwarzac filmow usb to bubel totalny, prawdopodobnie procesor w tv nie radzi sobie z dekodowaniem filmow albo IO nie radzi sobie z wymaganym transferem :( :(

jaskol

New member
bedek666 napisał:
... jakosc obrazu super ale odtwarzac filmow usb to bubel totalny, prawdopodobnie procesor w tv nie radzi sobie z dekodowaniem filmow albo IO nie radzi sobie z wymaganym transferem :( :(
Nie moge sie zgodzic z powyzszym stwierdzeniem,
gdyz u siebie odtwarzam filmy z kamery FullHD - rozdz. 1080 kodowanie MPG4. Filmy chodza płynnie.
Moze problem jest z HDD ?

bedek666

New member
jaskol napisał:
Nie moge sie zgodzic z powyzszym stwierdzeniem,
gdyz u siebie odtwarzam filmy z kamery FullHD - rozdz. 1080 kodowanie MPG4. Filmy chodza płynnie.
Moze problem jest z HDD ?
Hej,w takim przypadku jak wytlumaczyc ze ten sam pendrive nadaje sie swietnie do odtwarzania filmow na laptopie natomiast po podplaczeniu to TV filmy "chacza i zwalniaja"?

ryski10

New member
LAptop a np philips 7404 lub 8404

bedek666 napisał:
1. proce nie ma tu nic do rzeczy, na moje po prostu zle jest buforowany odczyt z pendrive-a, sprawa wymaga dopracowania jesli wbudowany odtwarzacz ma wystarczajaca ilosc pamieci

2. zgodze sie ze rozwiazaniem jest podlaczenie kompa, HDMI zalatwia sprawe dzwieku i obrazu za jednym razem - natomiast tez nie jest rozowo - karta ATI 3200 (dosc popularna w laptopach) nie dziala prawidlowo, sprawa walkowana na innych forach wielokrotnie - poczatkowo wszystko jest ok, ale po 5 - 10 minutach obraz nagle zmienia kolory, sprawa jest zwiazana zapewne z tym jak philips wspolpracuje z ATI, ten blad zostal potw. na wiekszosci telewizoro z serii ...04 (czyli nap 5604) i narazie nie ma jednoznacznego rozwiazania tego problemu

Przepraszam za naiwność pytania ale czy to oznacza że stosując np 7404 jako monitor do laptopa np. przeglądając internet lub grając z dzieciakami będę miał ten sam problem. Dziękuję z góry za odpowiedź
Rafał

bedek666

New member
ryski10 napisał:
Przepraszam za naiwność pytania ale czy to oznacza że stosując np 7404 jako monitor do laptopa np. przeglądając internet lub grając z dzieciakami będę miał ten sam problem. Dziękuję z góry za odpowiedź
Rafał
Nie, takiego problem nie bedzie.

wojtas33

Member
Hey,

A ja mam dwa inne pytania:
1. Na stronie Philipsa (link) podany jest, że soft jest w języku angielskim. Czy to oznacza, że po update zniknie polskie menu?
2. Czy aktualizacja nie grozi utratą gwarancji?

Wojtek

Do góry