Philips 58pus8546 - nie działa wifi, bluetooth, parowanie pilota

Petroniusz

New member
Dzień dobry

Od kilku dni posiadam telewizor philips 58pus8546 (kupiony online w x-kom) i od kilku dni próbuje w nim uruchomić przede wszystkim wifi. Przy pierwszym uruchomieniu telewizora zaraz po wyjęciu z opakowania wszystko wydawało się w porządku tzn. telewizor bez problemu sparował się z pilotem i nawiązał połączenie z siecią wifi udostępnianą z mojego telefonu (połączenia bluetooth np. ze słuchawkami jeszcze wtedy nie sprawdzałem). Telewizor działał ok. 20 minut po czym musiałem go wyłączyć (z gniazdka) i wyjść z domu. Gdy wróciłem znowu uruchomiłem tv na ok 2 godz. i nadal wifi działało, wszystko wydawało się ok.

Następnie telewizor został wyłączony na kilka minut i po jego ponownym włączeniu zaczęły się problemy. Telewizor nie widział żadnej sieci wifi (nawet sieci sąsiadów w bloku) wyświetlał się tylko napis „Wyszukiwanie sieci wifi…”. Poszukałem informacji na forum i po wyłączeniu telewizora z sieci i odczekaniu pewnego czasu telewizor zawiązał połączenie z udostępnianą z telefonu siecią wifi i utrzymywał je aż do czasu wyłączenia (z gniazdka) telewizora na noc. Już wtedy zauważyłem, że jakiekolwiek opcje bluetooth są nieaktywne (w menu ustawień szare napisy zamiast białych) ale postanowiłem się tym zająć kolejnego dnia.

Drugiego dnia nie udało mi się uruchomić wifi (że od bluetooth już nie wspomnę) i tak jest do teraz. Próbowałem już chyba wszystkiego tzn. wyłączanie tv z sieci na 1 min, na poł godz. , na całą noc, zrobiłem aktualizację przez usb, ustawiałem ręcznie datę i godzinę (gdzieś na forum wyczytałem, że to może mieć znaczenie) oraz przywróciłem tv do ustawień fabrycznych (od tego czasu nie mogę też ponownie sparować pilota). Jedyne co udało mi się ustalić to to, że problemem jest nie tyle niewykrywanie żadnych sieci wifi co w ogóle uruchomienie wifi w tv. Kiedy w ustawieniach próbuje przełączyć sieć wifi z wyłączonej na włączoną, tv chwile się zastanawia po czym wraca do wifi-wyłączone.

Podsumowując moją długą historię, telewizor mam od 4 dni i mam go już dosyć, nie działa wifi, bluetooth i po przywróceniu ustawień fabrycznych również parowanie pilota. Co robię nie tak? Teraz mogę sobie jedynie obejrzeć film z wakacji z dysku ponieważ kablówki/anteny nie posiadam.

Do góry