7181 ma inny typ edge led podświetlenia matrycy. Nie ma bandingu/cludingu ale jest sporo droższy. Ale jest b. cieńki 4,3 cm.
6561 ma direct led.
W obu modelach narzekanie na banding jest przesadzone.
Ceny mają mordercze dla konkurencji, oczywiście.
Czy jesteś pewny? Cytat ze strony philipsa:
"TV rzeczywiście posiada wiele zalet. Niestety jedna wada przekreśla wszystko. Należy dodać wada nie uznana przez producenta. Wadą są ciemne pasy pionowe na jednostajnym tle. Czyli np. mecz piłki nożnej, tenis lub filmy przyrodnicze. TV kupiłem właśnie dla sportu. Próbowałem zwrócić TV na samym początku. Niestety w pierwszym RTV AGD EURO stwierdzono że jeśli była zamontowana stopka to nie ma możliwości zwrotu. W drugim sklepie stopka nie była problemem tylko pobrana przez TV najnowsza aplikacja. Poddałem się mecze oglądam na starej TOSHIBIE.
Cytat Ekspertyzy : zjawisko to jest normalne w technologii LED. Przy zakupie nikt mnie nie informował o pionowych pasach tylko o 4K, HDR, itp."
cytat ze strony Euro:
"Po dłuższym użytkowaniu (ponad 2 miesiące) coraz bardziej dokuczliwe jest nierównomierne podświetlenie ekranu, szczególnie irytujące podczas transmisje piłki nożnej, objawia się to widocznymi ciemniejszymi szerokimi pionowymi pasali na całej długości ekranu. Telewizor był serwisowany jednak serwis philipsa stwierdził że to normalne zjawisko (śmiem twierdzić inaczej). Przestrzegam: przed zakupem dokładnie sprawdźcie egzemplarz na testowych obrazach/filmach (nie demach prezentowanych w sklepie)."
Wiem, że Sony 8505 daje radę. Philips przekonuje mnie głównie ze względu na amibilight. Wydając tyle pieniędzy na telewizor, chciałbym mieć jednak pewność, że nie ma takich problemów.