Philips 55PUS7181 - test - czyli model 2016 na nowej platformie. Zapowiada się niezwykła czystość barw, bo Philips schodzi z wyższym wyposażeniem do n

Status
Zamknięty.

adudu

New member
Witam! Szukam dla siebie TV 55" Czy jest jakaś godna polecenia alternatywa dla tego 55PUS7181/101 w podobnym przedziale cenowym?
Interesuje mnie tylko 4K, jak najlepsza jakość obrazu i cienkie ramki. Android, lampki z tyłu i inne bajery są mi zupełnie zbędne.
Uwagę moją zwrócił jeszcze: SHARP LC-55XUF8772ES.
Który będzie lepszy?

Ostatnia edycja:

bluray

Banned
7181 ma inny typ edge led podświetlenia matrycy. Nie ma bandingu/cludingu ale jest sporo droższy. Ale jest b. cieńki 4,3 cm.
6561 ma direct led.
W obu modelach narzekanie na banding jest przesadzone.
Ceny mają mordercze dla konkurencji, oczywiście.

brodacz

Active member
Bez reklam
Różnice ceny między 6561 a 7101powoli się zacierają. Ja za 55" w maju płaciłem 5,2k teraz w tym samym źródle 4k. Ponieważ większości narzekań na serię 6 u siebie nie dostrzegam, to zakładam, że może być lepiej.

bluray

Banned
Trzeba wiedzieć, że seria 65xx odnosi mega sukces sprzedażowy w całej Europie. Były problemy z płynnością dostaw.
Oczywiste, że nie jest to seria TOP, ale podstawowe parametry ma takie, że nikt się teraz nie zbliża ceną z modelem TV o tych parametrach.
BEST BUY i tyle.
Seria 7181 (wersja EURO) ma wyższej klasy obudowę i jest slim. Dobre audio 45 Watt.

miet55

Member
Bez reklam
Jak długo trwa przełączanie pomiędzy kanałami HD (zakodowanymi) z wykorzystaniem modułu CAM? U mnie dość długo, czyli ok.3sek i nie wiem czy to nie jest przypadkiem wina modułu. Jutro mam dostać inny do testów.

zdzislaw561

New member
U mnie przełączanie pomiędzy kanałami HD (zakodowanymi) z wykorzystaniem modułu CAM też trwa kilka sekund. Myślę,że nowy CAM nic nie pomoże (ale jestem ciekaw bo nigdy tego nie robiłem )
Mam ten sam moduł CAM od 2011r.
Na starym telewizorze (42cale) wydaje mi się,że działało to sekundę szybciej - tylko w starym telewizorze miałem kilka kanałów HD,a teraz mam kilkanaście i to może być przyczyna.

Morasoo

New member
7181 ma inny typ edge led podświetlenia matrycy. Nie ma bandingu/cludingu ale jest sporo droższy. Ale jest b. cieńki 4,3 cm.
6561 ma direct led.
W obu modelach narzekanie na banding jest przesadzone.
Ceny mają mordercze dla konkurencji, oczywiście.

Czy jesteś pewny? Cytat ze strony philipsa:

"TV rzeczywiście posiada wiele zalet. Niestety jedna wada przekreśla wszystko. Należy dodać wada nie uznana przez producenta. Wadą są ciemne pasy pionowe na jednostajnym tle. Czyli np. mecz piłki nożnej, tenis lub filmy przyrodnicze. TV kupiłem właśnie dla sportu. Próbowałem zwrócić TV na samym początku. Niestety w pierwszym RTV AGD EURO stwierdzono że jeśli była zamontowana stopka to nie ma możliwości zwrotu. W drugim sklepie stopka nie była problemem tylko pobrana przez TV najnowsza aplikacja. Poddałem się mecze oglądam na starej TOSHIBIE.
Cytat Ekspertyzy : zjawisko to jest normalne w technologii LED. Przy zakupie nikt mnie nie informował o pionowych pasach tylko o 4K, HDR, itp."

cytat ze strony Euro:
"Po dłuższym użytkowaniu (ponad 2 miesiące) coraz bardziej dokuczliwe jest nierównomierne podświetlenie ekranu, szczególnie irytujące podczas transmisje piłki nożnej, objawia się to widocznymi ciemniejszymi szerokimi pionowymi pasali na całej długości ekranu. Telewizor był serwisowany jednak serwis philipsa stwierdził że to normalne zjawisko (śmiem twierdzić inaczej). Przestrzegam: przed zakupem dokładnie sprawdźcie egzemplarz na testowych obrazach/filmach (nie demach prezentowanych w sklepie)."

Wiem, że Sony 8505 daje radę. Philips przekonuje mnie głównie ze względu na amibilight. Wydając tyle pieniędzy na telewizor, chciałbym mieć jednak pewność, że nie ma takich problemów.

bluray

Banned
Pisze jakiś młody promo SONY [morasoo]. Ma 6 postów. Ze cztery sam napisał na stronie EURO.
Od jutra smarujemy SONY = cała seria z plamami w centralnej części matrycy. Macie w plecy poważny problem z ponad tysiącem szt. na rynek polski.

Zwracam uwagę nowym pracownikom biura SONY (są na śmieciówkach) by zatrudniając za 40 groszy od maila bardziej starannie znali się na rynku TV.

Jak dla mnie SONY i jakość to temat do zamknięcia. Owszem obudowy 2016 są rewelacyjne.
Apel:
Wszystkie matryce SONY TV sprawdzamy w sklepie ale po puszczeniu DVB-T.
Słynne dema SONY 2016 to totalne oszustwo !!!
Prawda wychodzi po podłączeniu DVB-T.
Wygląda to miernie i o 1 500 zł taniej niż konkurencja.

Ostatnia edycja:

Morasoo

New member
Chyba cos Ci sie kolego pomylilo i nie chce wnikac w Twoje kompleksy. Od poczatku bylem zainteresowany Tclem, ktory niestety odpadl ze wzgledu na kiepskiego smarta i konfiguracje. Postanowilem dolozyc i zainteresowac sie philipsem. Poczatkowo modelem nizszym teraz wyzszym. Nie zamierzam wydawac 4-5k zeby nie moc obejrzec meczu. Czytam te komentarze zeby sie zorientowac w temacie i zrobic jakis sensowny zakup.
Twoj atak na moja osobe jest nie na miejscu. Nie mam nic wspolnego z sony ani zadna inna. Chce tylko dokonac dobrego zakupu.

miet55

Member
Bez reklam
U mnie przełączanie pomiędzy kanałami HD (zakodowanymi) z wykorzystaniem modułu CAM też trwa kilka sekund. Myślę,że nowy CAM nic nie pomoże (ale jestem ciekaw bo nigdy tego nie robiłem )
Mam ten sam moduł CAM od 2011r.
Na starym telewizorze (42cale) wydaje mi się,że działało to sekundę szybciej - tylko w starym telewizorze miałem kilka kanałów HD,a teraz mam kilkanaście i to może być przyczyna.

I już jestem po testach. w obydwu przypadkach był to CAM firmy NEOTION. Mój jest właśnie nowszy opatrzony symbolem DUAL (możliwość współpracy z 2 głowicami). Generalnie na starszym przełączanie jest nieznacznie szybsze, ale nie zawsze. Wszystko zależy jaki materiał jest emitowany. Pisałem wcześniej, że to 3 sek, jednak trochę więcej bo aż ponad 5sek. Czasem przełączy poniżej 4sek. Poprzedni TV (PFL6007K) współpracował z dekoderem Ferguson a na nim podczas przełączania była możliwośc wyboru "zamrażania".

Edit:
-------
Skusiłem się aby dokonać próby na Fergusonie. Prawie o połowę szybciej, też z CAM'em, przełącza poniżej 3sek. Ariva 203, model sprzed 3 lat.

Ostatnia edycja:

adudu

New member
Czy mógłby mi ktoś podać bardzo dokładny wymiar od krawędzi do krawędzi podstawy w modelu 55PUS7101 ?
Mam stolik o szerokości 124cm i zastanawiam się czy mi ten TV zmieści się na nim?

Status
Zamknięty.
Do góry