Xgrey ależ oczywiście, że tak. Zgadzam się z Twoją opinią.
Dołożę od siebie parę uwag.
Mam Philipsa 6501 (43"). Też próbowałem (jak każdy z nas zapewne) kupić jak najlepszy TV w cenie do 3000. Przerobiłem Samsunga z serii 6450, Panasa DXU601 - każdy z nich miał swoje wady!A to ciemne narożniki (Samsung miał coś na kształt ciemniej falbanki wzdłuż dolnej krawędzi ekranu), a to znowu coś innego. Pomijając mankamenty danego egzemplarza, dla mnie np, nie do zaakceptowania są wąskie kąty matrycy VA. Siedzisz na wprost i widzisz kolorystykę jak trzeba, w tym samym czasie, ktoś kto usiadł na brzegu sofy widzi zupełnie co innego!Mało tego nawet samodzielnie siedząc na wprost i przyglądając się czerwonej planszy np youtube'a widziałem krawędzie obrazu przechodzące w odcień różu! (Wystarczy siedzieć dość blisko, wtedy boki tv są już pod znacznym kątem). Zastanawiam się po co w menu telewizorów z matrycą VA, opcja balansu bieli (ciepła, zimna itd)? Wystarczy przesunąć się 50cm w bok i mamy ten sam efekt bez podnoszenia pilota!

Dla mnie, posiadacza plazmy, takie coś jest absolutnie nie do przyjęcia. Telewizor z VA jest w zasadzie jednoosobowym urządzeniem. Żeby było jeszcze mniej wesoło, takie kwiatki mają TV znacznie, znacznie droższe! Czytałem parę wątków na tym forum. Proszę sprawdzić samemu. Panasonic (zdaje się 750ka w rogu 25% ciemniejszy), Samsungi po 4 - 5tys mają swoje niedoskonałości - a jakże! Nierównomierne podświetlenie, light bleedy i inne. O kątach nie wspominając.
Mój Philips za 2349pln, też ma swoje wady. Bardzo delikatny banding, ale jest. Nota bene zauważyłem tę przypadłość dopiero dzięki niniejszemu wątkowi. Pierwszy egzemplarz miał bleedy światła, niewielkie ale zauważalne. Wymieniłem na obecny i jest bardzo dobrze. Nie ma problemów z bielą. Jednorodny szary tylko leciutko, po dłuższym wpatrywaniu jakby troszeczkę ciemniejszy w jednym miejscu - ale to już jest czepianie się.
No i osławione czernie IPSa ale z ambilightem dają radę.
Mimo wszystko uważam, że Philips jako całość wypada całkiem dobrze. Owszem, chciałbym mieć wybór ale innego 100Hz -ego 4K ipsa, do 2,5tys dla mnie nie ma. Do 3 też pewnie będzie ciężko.
Pozdrawiam,