Philips 55OLED805/12 trzy poziome pasy

tazman

Member
Witam serdecznie.
Jestem posiadaczem TV oled
Philips 55OLED805/12 od 2021 roku.
Do tej pory spisywał się bez zarzutów.
Dzisiejszego dnia zauważyłem dwa poziome pasy na dole ekranu .
Co to może być?
Niestety tv nie jest już na gwarancji.
Jakie mogą być koszty naprawy?

Attachments

• IMG_20240421_144512.jpg
    IMG_20240421_144512.jpg
    1 MB · Wyś: 50

tazman

Member
Jak już pokazałem gdzie się znajduje ta usterka,to mimo wszystko przyciąga wzrok w to miejsce. Czyli pozostaje kupno nowego?

tazman

Member
To zależy jak bardzo ten pasek Ciebie irytuje.Na razie nie jest mocno widoczny.Możesz oglądać dalej i po prostu "dojechać" matrycę.A dopiero wtedy kupić nowy tv.
Naprawiać obecnego raczej się nie opłaca.Wymiana matrycy jest kosztowna.
Niestety ale ta usterka dyskredytuje ten tv z automatu i poleci on na sprzedaż.
Czy na obecna chwilę coś się poprawiło odnośnie wypaleń matrycy w nowych oledach Philipsa?
W jaki model 55 cali Philipsa celować celować?

tazman

Member
a jesteś w stanie powiedzieć od oglądania jakich treści masz takie "kwiatki" na ekranie?
Na przykład jakieś częste i długie oglądanie programów informacyjnych , które to programy wyświetlają na dole ekranu "słynne" paski z wiadomościami?
Jakieś inne programy ,gdzie jest dużo elementów statycznych na ekranie?
Generalnie nie oglądam żadnych serwisów informacyjnych ani kanałów TV. Więc tym wiekszezdziwienie.
Oglądam jedynie platformy streamingowe typu Netflix, Disney +, HBO Max, Prime i Sky, plus Youtybe oraz filmy z dysku.
Jedyne co mogło spowodować wypalenie to że większość filmów wyświetlana byłą z napisami. Mało tego wytyczne dotyczące ustawień obrazu były zgodne z tym co deklarował producent. Moje rozgoryczenie jest tym większe, że Philips umywa ręce od wszystkiego. TV kupiony w 2021 za 6k wytrzymał 3 lata i szlag go trafił, podczas normalnego użytkowania. A mój stare wysłużony LCD działa do dzisiaj.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ale telewizor przecież działa.Gdybyś dopatrzył na gwarancji , miałbyś znów nowy telewizor.
A jakość oled TV i tak zawsze lepiej się zaprezentuje jak LCD.
Z tego co podałeś 55Oled 818 będzie bardzo, bardzo dobry.
Masz za 6499 zł z pakietem dodatkowym dla członków forum.

kola01

Well-known member
Bez reklam
Witam serdecznie.
Jestem posiadaczem TV oled
Philips 55OLED805/12 od 2021 roku.
Do tej pory spisywał się bez zarzutów.
Dzisiejszego dnia zauważyłem dwa poziome pasy na dole ekranu .
Co to może być?
Niestety tv nie jest już na gwarancji.
Jakie mogą być koszty naprawy?
Nie masz w TV opcji "czyszczenia" matrycy?
W moim 807 jest w: menu-ustawiania ogólne - zaawansowane -ustawienia ekranu OLED -usuń pozostałość obrazu.
Ile średnio dziennie używasz TV?

tazman

Member
Nie masz w TV opcji "czyszczenia" matrycy?
W moim 807 jest w: menu-ustawiania ogólne - zaawansowane -ustawienia ekranu OLED -usuń pozostałość obrazu.
Ile średnio dziennie używasz TV?
Oczywiście posiadam tę opcję:czyszczenie matrycy. Zastosowałem wspomniane ustawienia dużo wcześniej i nie zniwelowały w żaden sposób powyższej usterki.
Poniedziałek piątek trzy cztery godziny dziennie, weekend nieco dłużej.

kola01

Well-known member
Bez reklam
Czyszczenie matrycy robiłeś 2-3 na miesiąc przez dłuższy czas? Nie zaleca się wykonywania tego tak często i z tego co kojarzę, nawet wyświetla się stosowny komunikat, żeby to robić tylko w uzasadnionych przypadkach.

Do góry