Philips 49pus6561 ustawienia/kalibracja

keyo

New member
Witam,
Proszę o pomoc w skalibrowaniu tego modelu. Jeśli byłaby taka możliwość to poproszę o zdjęcia ustawień obrazu wiem, że każdy tv trzeba traktować indywidualnie lecz nawet po takiej kalibracji myślę że obrał byłby lepszy niż na domyślnych ustawieniach.

Chciałbym zapytać również jakie macie ustawienia ruchu?
Nawet w minimalnych Perfect Naturalne Motion występuje skaza w postaci pikseli na krawedziach obiektów znajdujących się w szybkim ruchu. Niektórzy nazywają to efektem ciepła nad ogniskiem. Jest jakiś sposób aby się tego pozbyć? po całkowitym wyłączeniu ww. opcji jest jeszcze gorzej ponieważ obraz strasznie klatkuje. Uważam też ze ta opcja nawet na minimalnych za bardzo uplynnia i obraz wygląda nienaturalnie i czasami się tnie. Dziwne jest to uplynnienie...

FoX88

New member
Witam,
Proszę o pomoc w skalibrowaniu tego modelu. Jeśli byłaby taka możliwość to poproszę o zdjęcia ustawień obrazu wiem, że każdy tv trzeba traktować indywidualnie lecz nawet po takiej kalibracji myślę że obrał byłby lepszy niż na domyślnych ustawieniach.

Chciałbym zapytać również jakie macie ustawienia ruchu?
Nawet w minimalnych Perfect Naturalne Motion występuje skaza w postaci pikseli na krawedziach obiektów znajdujących się w szybkim ruchu. Niektórzy nazywają to efektem ciepła nad ogniskiem. Jest jakiś sposób aby się tego pozbyć? po całkowitym wyłączeniu ww. opcji jest jeszcze gorzej ponieważ obraz strasznie klatkuje. Uważam też ze ta opcja nawet na minimalnych za bardzo uplynnia i obraz wygląda nienaturalnie i czasami się tnie. Dziwne jest to uplynnienie...

No niestety, PNM na minimum działa zbyt agresywnie, podkreślano to też zarówno w TVTest jak i u Darko na kanale właśnie. Sam też się na własnej skórze o tym przekonałem (6561 jest u rodziców w salonie)

Swoją drogą tu masz jego ustawienia, może Ci to pomoże:
https://www.youtube.com/watch?v=wxjVWqyaHXs&t=63s

6501 = 6561, ale z 2-stronnym Ambilightem

A tutaj AVForums:
https://www.youtube.com/watch?v=qANS2QgxkDo&t=430s

Najpierw nocne, a później dzienne

keyo

New member
Ustawienia Darko wyglądają u mnie zbyt różowo, zaś z AvForums jet lepiej lecz wydaje mi się ze zbyt ciemno ale dzięki za pomoc! :)

Jeśli większość polepszaczy obrazu jest wyłączona to chyba jest najlepiej. Szkoda ze Perfect Motion nie można regulować w skali np. Od 0 do 10. Rozumiem ze producentowi nie chce się już nic zmieniać ale ze tez nikt nie chciał zrobić przeróbki oprogramowania z taką regulacja.

Ostatnia edycja:

FoX88

New member
Ustawienia Darko wyglądają u mnie zbyt różowo, zaś z AvForums jet lepiej lecz wydaje mi się ze zbyt ciemno ale dzięki za pomoc! :)

Jeśli większość polepszaczy obrazu jest wyłączona to chyba jest najlepiej. Szkoda ze Perfect Motion nie można regulować w skali np. Od 0 do 10. Rozumiem ze producentowi nie chce się już nic zmieniać ale ze tez nikt nie chciał zrobić przeróbki oprogramowania z taką regulacja.

Na dziennych z AVForums też zbyt ciemno? Bo najpierw są nocne, a od ~połowy filmu dzienne jaśniejsze.

No taka skala 0-10 jest najlepsza, w Samsungu tak mam, to Blur oczywiście na 10, czyli te Clear LCD On w Philipsie, ale DeJudder na 3/10 używam i jest jak najbardziej ok, nie ma efektu teatru, ale też nie ma skokowego ruchu.

Natomiast porównując z Philipsem, to te PNM na minimum jest odpowiednikiem ~7/10 DeJuddera w Samsungu KS7000.

Także za duży efekt teatru w moim odczuciu.

keyo

New member
Te z AvForums i tak są o niebo lepsze niż te domyślne, jednak te również wpadają w różowy kolor. Jak myślisz warto zainwestować w platną certyfikowaną kalibracje od Kikiego?
Zaczynam się zastanawiać czy nie wymienić tego tv... plynnosc obrazu strasznie mnie wkurza... zostało mi jeszcze 7 dni na taką decyzję, lecz 1000zł juz nie jestem w stanie dołożyć do Samsunga ks7000 którego Ty masz :)

Do góry