Philips 47PFL7008k/12 vs 46PFL8008S/12

quarx

New member
Po obdzwonieniu połowy Sklepów okazał się że w RTV-EURO w Krakowie mają oba na stanie (facet powiedział mi że to nie odebrane/anulowane zamówienia). Przelecieliśmy migiem próbę z DVD i chyba z 2-3 kanały z satelity. Oczywiście oba przyciągały mocno oczy ale jak napisałem przyjemniej patrzeć było na 7008. Nie bawiłem się zbyt w ocenę kątów itd. bo i tak telewizor mam od lat w jednym miejscu i siedzisko też. Do grania i takich tam nie używam i używał nie będę. Krótka piłka bo nie lubię tracić czasu na pogaduchy w sklepie. Do tej pory miałem 2 Tośki 32 calowe kupione na ślepo w sklepach internetowych i do dziś dnia jestem z nich bardzo zadowolony - dałem je dzieciom.

SDman

Banned
Po obdzwonieniu połowy Sklepów okazał się że w RTV-EURO w Krakowie mają oba na stanie (facet powiedział mi że to nie odebrane/anulowane zamówienia). Przelecieliśmy migiem próbę z DVD i chyba z 2-3 kanały z satelity. Oczywiście oba przyciągały mocno oczy ale jak napisałem przyjemniej patrzeć było na 7008.

No właśnie klasyczne podejście, jedyne w czym jest lepszy 7008 od 8008 to kąty.
Po kalibracji nawet tej domowym sposobem nie ma szans na lepszy obraz od tego z 8008.

Pozdr.

quarx

New member
jak napisałem - nie oceniałem w ogóle kątów. To były moje subiektywne odczucia w kwestii odbioru/jakości obrazu.

mrtomi

New member
do quarx - jak sprawuje sie TV ?? tez zastanawiam sie nad tymi dwoma modelami cos wiecej mozesz jeszcze napisac

quarx

New member
Witam
TV sprawuje się bardzo dobrze i jestem zadowolony. Ale konieczne jest oglądnięcie wątków m.in. o kalibracji - żeby wyciągnąć z niego miód konieczna jest nawet minimalna zabawa "z głową" w poszczególne ustawienia. W ciągnącym cię temacie testu otwartego też coś w tej sprawie napisałem.
Nie używam na razie opcji Smart i więc tego nie oceniam.
Obraz, dźwięk - 100% zadowolenia.
Gdybym ponownie stanął przed wyborem byłby on taki sam.
Pozdrawiam.

quarx

New member
Jedna kwestia mi umknęła odnoście trybu 3D - w ostatnią sobotę na jednym z kanałów TVP nadawano w strefie 3D ciekawy program o rafach koralowych. Rewelka - głębina oceanu dosłownie wgłębiała się w ekran, zaś ryby i wszelkie inne farfocle wprost na głowę chciały spaść. Świetny efekt. Oglądałem to z ok. 5,5 metra - akurat była mała imprezka więc zapodałem gościom komplet okularów. Zatem jakość 3D też świetna.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Potwierdza się jak zawsze. Jeśli ktoś umie korzystać umiejętnie z telewizora - będzie zachwycony jego jakością.

quarx

New member
mrtomi - daj znać jak tam boje z wyborem. Bez bezpośredniego porównania zawsze jest dylemat. Unikaj sloganowych porad to na pewno będziesz zadowolony - obiektywne porady nie istnieją. Ja swojego czasu zajmowałem się tematyką przetwarzania obrazów więc generalnie wiem czego od obrazu oczekuję. Czekam na Twoje info o wyborze i oczywiście pierwszych wrażeniach. Pzdr.

mrtomi

New member
no wlasnie cos sie klaruje - wiem na pewno, ze pozostane przy Philipsie...odsuwam na bok Panasa - jakos ambilight mnie przekonal choc na zywo nie widzialem tego efektu mimo to uwazam, ze to jest spory krok na przod jesli chodzi o TV i namiastke kina w domu ...

ale teraz czy 7008 czy 8008 ?
wg parametrow i po kalibracji obraz 8008 winien bez watpienia byc lepszy ale niestety - aktywne 3D - boje sie ze beda bolaly oczy

co do 7008 - jaktak czytam i zglebiam teat to ten model wydaje sie byc bardziej przyjazny ?? no i pasywne 3D ale czy naprawde przy aktywnym nie mozna wytrzymac1,2-2h filmu ??

quarx

New member
Witam
najlepiej to załatwić sobie (w miare możliwości) widzenie w sklepie z tymi modelami.
Przed zakupem patrzyłem na jeden i drugi - no i bardziej mi 7008 pasował (opis wszystkich hiper ultra opcji traktowałem drugorzędnie). To subiektywna sprawa i moim zdaniem nie ma co za dużo zdawać się na teorie i to co powinien dany TV według parametrów pokazać.
Niedawno mój znajomy kupił TV 60 cali. Hehe - nawet nie wie o co chodzi z tymi wynalazkami, na których dziś się wszystko skupia i co ma w bebechach tego telewizora. Kupił Sharpa, bo kumple w pracy doradzili że to "dość solidna firma". I jest zadowolony, uśmiechnięty bo ma 60 cali - najwięcej w rodzinie i w sąsiedztwie :). Myślę że wszelkich niedostatków nie dostrzegłby nawet pod mikroskopem.
Pzdr

Do góry