Philips 42PFL5603

eloziom

New member
Witam, od miesiąca jestem posiadaczem Philipsa 42PFL5603 (42 cale, full HD, 50 Hz bez podświetlanej ramki, cena 3 tyś) i mam z nim 2 problemy:

1. Na czarnym tle np. przyłączonym TV ale bez sygnału wejściowego w rogach ekrany mam rozjaśnienie (bielsze plamy), są one w wszystkich rogach, w jednych mniejsze w drugich większe.

2. Po chwili używania, ta 30-60 min. telewizor zaczyna buczeć, dość głośno słychać to przy wyłączonym głosie tak że nie jest to buczenie głośników.

czy koś z Was wie może czym to jest z powodowane ? może tak ma być ?

z góry dziękuje za odpowiedź.

MacGege

New member
Nie, raczej tak nie powinno być. Skontaktuj się w infolinią Philipsa, albo najlepiej napisz do nich maila, bo być może Twój TV powinien wylądować w serwisie.
Odpowiadają na maile, sam sprawdziłem (nawet przysłali mi USB z odpowiednim oprogramowaniem).
Więc nie ma się co zastanawiać, bo szkoda czasu. TV masz na gwarancji więc nie powinno być problemu z naprawą.

MJot

Member
1. nierównomiernie podświetlona matryca,

2. prawdopodobnie po nagrzaniu zaczyna hałasować jakiś element indukcyjny, prawdopodobnie wadliwie wykonany lub zamontowany

serwis bez problemów powinien usunąć 2 problem, z 1 może być kłopot, pomoże tylko wymiana tv, bo nikt nie bawi się w wymianę matrycy - korespoduj wyłącznie w temacie obu usterek razem - masz większe szanse na wymianę sprzętu

pixelangel

New member
To jest typowe dla matrycLCD , nawet tych LG Philips, kwestia tylko jak intesywne sa te plamy ,bo domniemam ze spawdzales to na czarnym tle przy makymalnym kontrascie ,bez zewnetrzego oswietlenia (w ciemni).

eloziom

New member
dzięki za szybką odpowiedź

skontaktuje się z serwisem Philipsa,

plamy występują na ciemnym tle (bez sygnału) przy ustawieniach standardowych, nie modyfikowałem ustawień

Ostatnia edycja:

MirekMax

New member
Problem "buczenia" miałem w modelu 37pfl5603, jedyną radą było wyciszenie telewizora i maksymalne podgłośnienie dekodera tv. Zwróciłem sprzęt jako niezgodny z umową.

HUBpoland

New member
Mam identyczny problem. Nierównomierne podświetlenie + buczenie.
Buczenie występuje z włączonym czujnikiem oświetlenia, a także w sytuacji gdy czujnik oświetlenia jest wyłączony, a kontrast zmniejszymy ze 100 na 99 lub mniej.
Problem brzmi conajmniej dziwnie, więc oddałem TV do sklepu. Oczywiście w markecie takich niuansów nie da się zauważyć, więc wymieniono mi wadliwy egzemplarz na inny. Niestety w nim wada też występuje, w trzecim również !
Jako że nie podobają mi się buczące telewizory HD, więc zgłosiłem telewizor do serwisu jako niezgodny z umową.
Dam znać gdy otrzymam odpowiedź.

HUBpoland

New member
Troszke mnie nie było na forum, a obiecałem opisać koniec moich problemów z "buczeniem"

Otóż TV wrócił z serwisu Philipsa z pismem, w którym piszą że TV owszem, buczy, ale jest to w normie przez nich ustalonej :)
A w dalszej części pisma piszą że buczenie można zminimalizować zwiększając kontrast na 100 i wyłączając dynamiczny kontrast ( tyle to sam stwierdziłem ).
Wróciłem do domu uspokojony że to jednak nie wina złego lutu czy wadliwego elementu elektronicznego. Byłem na tyle uspokojony że nie sprawdzałem czy buczy.
Po jakimś tygodniu szwagier poprosił żebym mu "zaprezentował buczenie" (razem kupowaliśmy i reklamowaliśmy ten sprzęcik).
No i zdziwko - TELEWIZOR JUŻ NIE BUCZY !

Wygląda na to że serwis jednak coś naprawił, ale się do tego nie przyznał.

Dziwna sprawa ...

Do góry