Cześć. Kupiłem właśnie 46pfl5007. I kilka uwag. Przez pierwsze trzy dni byłem pewien, że przesadziłem z wielkością i byłem zły, że nie wziąłem 40 cali. Po tygodniu wiem, że to jednak właściwa wielkość. Podłączyłem go do neta kablem, choć mam też wifi (uznałem, że to pewniejsze i stabilniejsze połączenie). Obsługa jest dla mnie prosta, system chodzi znośnie, a na pewno szybciej niż spodziewałem się po czytanych tu opiniach. Generalnie nie mam z tego powodu poczucia dyskomfortu, choć czasem – szczególnie w aplikacjach internetowych - widać opóźnienia pomiędzy wciśnięciem klawisza a reakcją telewizora. Czasami zdarza się jednak, że telewizor się zawiesza, tzn. nie reaguje na przycisk powrotu do poprzedniego menu. Nie jest to częste i nawet nie mam pewności, czy to nie wina mojej - jeszcze nie do końca prawidłowej – obsługi. Bardziej denerwuje mnie, że czasami zawiesza się nie system,a pilot. Objawia się to tym, że przez kilka sekund tel. nie reaguje na żadne, lub niektóre jego klawisze (np. wybieranie programów poprzez jego numer ).
Sam obraz podoba mi się, ale uprzedzam że to mój pierwszy lcd, wcześniej miałem kineskop. Sprzęt najpierw miałem podłączony pod kablówkę analogową. I tu jest średnio. Tzn. z pewnej odległości da się oglądać, ale widać wszystkie niedoskonałości. Trudno jednak wymagać więcej. Potem podłączyłem go pod antenę pokojową i mam teraz sygnał cyfrowy z telewizji naziemnej. I tu już jest dobrze. Wprawdzie w hd nadaje tylko TV1, ale na innych kanałach jakość jest taka, że czasem trudno dostrzec różnicę (choć to pewnie świadczy jakie „hd” nadaje jedynka). Sam obraz mam nadzieje jeszcze lepiej wyregulować, bo widzę ciągle drobne niedoskonałości, ale na razie oprócz oferowanego przez telewizor przy instalacji wyboru ustawień obrazu nie zmieniałem za wiele.
Sprawdziłem już filmy na ipla (co ciekawe, pomimo że gdy kupowałem telewizor nie było już promocji na pakiet film, czyli tych 1000 filmów za darmo, to w systemie telew. i tak był dostępny taki voucher ) i ogląda się je bardzo dobrze i bez żadnych zacięć. Podobnie dobrze chodzi YouTube.
Mam telefon z androidem, więc zainstalowałem też program do obsługi telewizora i choć włącza się strasznie długo, to potem działa bez problemu. Ale używam go głównie wtedy, gdy muszę w tel. wpisywać jakiś tekst – bez tego rzeczywiście byłoby to upierdliwe.
Bardzo dobrze działa mi tez dlna. Za pośrednictwem darmowych programów z andka (imedia share) mogę zrzucać na tel. zdjęcia a i video chodzi bez zająknięcia (w formacie mp4, bo tylko taki mam).
Jedynie dźwięk mnie nie zachwycił, bo jest płaski i do słuchania jakiejkolwiek muzyki się zupełnie nadaje, ale to znowu w porównaniu do poprzedniego „kineskopa”, w którym było więcej miejsca na porządne głośniki.
Ogólnie jestem zadowolony i uważam, że każdy oprócz maniaków sprzętowych i nadwrażliwców powinien być z tego sprzętu zadowolony.