Philips 32pfl6007k problem z ekranem

Miczu

New member
Witam kupiłem na święta telewizor philips 32pfl6007k i mam taki problem, że z jednej strony jest czarny pasek, na którym nic się nie wyświetla, a z drugiej strony kawałek ekranu o grubości tego paska jest obcięty, tu załączam zdjęcia z ustawień nvidia z jednej i drugiej strony(przepraszam za jakość, ale robione telefonem w słabym oświetleniu): http://imageshack.us/g/842/dsc0013fc.jpg/ . Problem ten nie dotyczy tylko połączenia z komputerem, ale wszystkiego co jest wyświetlane na ekranie :(. Proszę o pomoc będę bardzo wdzięczny :)

Ostatnia edycja:

Jarek.N.

Member
Spróbuj się krótko pobawić Menu > Konfiguracja > Ustawienia telewizora > Obraz > Styl obrazu, zjeżdżasz na dół "Format i krawędzie" i ustawiasz krawędzie raz w jeden kraniec, a raz w drugi. U mnie fabrycznie było na pełne 10, zjechałem na 2, a nawet na 1 by mogło być. Potem przywróć ustawienia fabryczne w "Ustawieniach ogólnych" i "Zainstaluj ponownie telewizor", potem ew. znów pobaw się ustawieniem krawędzi.

Miczu

New member
Dzięki za pomoc, ale problem polega na tym, że na zabawie w menu spędziłem dość sporo czasu: zmieniałem wszelkie ustawienia obrazu, instalowałem telewizor od nowa i przywracałem ustawienia fabryczne i nic to nie dało. Spróbuję jeszcze raz przywrócić ustawienia, bo jak na razie mam nie dostępne ustawienia krawędzi ekranu, które domyślnie ustawione są na 10. Spróbuję się jeszcze pobawić, ale czy jest jakiś sposób, żeby te ustawienia przywrócić??

Miczu

New member
Pobawiłem się trochę ustawieniami i znalazłem sprawcę całego zamieszania otóż: telewizor mam podłączony pod komputer kablem HDMI 1.4 i cały problem jest w tym, że gdy telewizor jest ustawiony w trybie komputer, to ustawienia krawędzi domyślnie mają ustawienie 1 i nie da się ich zmienić. Kiedy wyłączyłem tryb komputera i ustawiłem krawędzie na 0 to obraz był idealny, jednakże nie mogę pracować przy komputerze z takim ustawieniem, ponieważ inputlag jest nie do zaakceptowania. Czy jest na to jakaś rada???

Tika

New member
Bez reklam
Pobawiłem się trochę ustawieniami i znalazłem sprawcę całego zamieszania otóż: telewizor mam podłączony pod komputer kablem HDMI 1.4 i cały problem jest w tym, że gdy telewizor jest ustawiony w trybie komputer, to ustawienia krawędzi domyślnie mają ustawienie 1 i nie da się ich zmienić. Kiedy wyłączyłem tryb komputera i ustawiłem krawędzie na 0 to obraz był idealny, jednakże nie mogę pracować przy komputerze z takim ustawieniem, ponieważ inputlag jest nie do zaakceptowania. Czy jest na to jakaś rada???

warto sprawdzić jak to będzie na kablu VGA

kiedyś mój poprzedni TV LCD Samsung (jakiś starszy model) też źle współpracował z laptopem poprzez hdmi, na kablu VGA było idealnie

Miczu

New member
Ok no to po świętach skoczę do komputerowego i kupie takowy kabel i teraz mam jeszcze dwa pytania: po pierwsze czy jest jakaś inna możliwość rozwiązania tego problemu bez zmiany kabla (szkoda żeby 50 zł w piach poszło)??, a jeżeli zmiana kabla będzie konieczna to czy na kablu ok 1,5m będzie zauważalny spadek jakości porównując z HDMI 1.4 takiej samej długości??

Do góry