Pcm 5.1

biax

New member
Witam

Kochani, przepraszam za laickie pytanie. Posiadam Onkyo 605 + Panasonic BD-30. Podczas zabawy z dźwiękiem HD, zauważyłem że niektóre wydania płyt BD posiadają mozliwość wyboru trybu uncompressed PCM.
Poproszę o kilka informacji w jaki sposób zmusić moje ONKYO do odtwarzania nieskompresowanego dzwięku PCM. W tej chwili po wybraniu opcji PCM, na wyświetlaczu pojawia się kontrolka PCM oraz słychać dźwięk 2-kanałowy...

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

biax

mat74

Well-known member
Bez reklam
hmm... to faktycznie problem bo ta sciezka dzwiekowa jest z reguly najlepsza,sprobuj pokombinowac w ustawieniach odtwarzacza dla dzwieku przez HDMI - mam innego playera wiec dokladnie ci nic nie powiem ,ale napewno sa ustawienia "auto" i "2-channel pcm" -moze masz to przestawione?

biax

New member
mat74 napisał:
hmm... to faktycznie problem bo ta sciezka dzwiekowa jest z reguly najlepsza,sprobuj pokombinowac w ustawieniach odtwarzacza dla dzwieku przez HDMI - mam innego playera wiec dokladnie ci nic nie powiem ,ale napewno sa ustawienia "auto" i "2-channel pcm" -moze masz to przestawione?

Ok, dzięki, pobawię się tym. Ale rozumiem, że wielokanałowy PCM można uzyskać tylko po kablu HDMI ? Może moje ONKYO sobie z tym nie radzi ? NIgdzie nie mogę znaleźć informacji czy 605 ma mozliwość obsługi wieloknanałowego PCM ...

mat74

Well-known member
Bez reklam
onkyo 605 z tego co wiem ma zlacze HDMI 1.3 do odbioru wielokanalowego PCM wystarcza wersja 1.1 wiec amplituner nie powinien sprawiac najmniejszych problemow. wielokanalowe PCM mozna przeslac rowniez droga analogowa ,ale w twoim przypadku taka zabawa nie ma wiekszego sensu - player powinien to przez HDMI wyslac a amplituner bezproblemowo odebrac,wiec probuj:eek:k:

biax

New member
mat74 napisał:
onkyo 605 z tego co wiem ma zlacze HDMI 1.3 do odbioru wielokanalowego PCM wystarcza wersja 1.1 wiec amplituner nie powinien sprawiac najmniejszych problemow. wielokanalowe PCM mozna przeslac rowniez droga analogowa ,ale w twoim przypadku taka zabawa nie ma wiekszego sensu - player powinien to przez HDMI wyslac a amplituner bezproblemowo odebrac,wiec probuj:eek:k:

Bardzo dziękuję, dzisiaj wieczorem spróbuję mój zestaw zmusić do PCM-a :)

Jutro dam znać - jak poszło :) ...

Pozdrawiam

biax

New member
biax napisał:
Bardzo dziękuję, dzisiaj wieczorem spróbuję mój zestaw zmusić do PCM-a :)

Jutro dam znać - jak poszło :) ...

Pozdrawiam

Wszystko gra - tzn. PCM 5.1 :) To była kwestia jednej opcji w odtwarzaczu BD oraz przełączenia ampa w tryb mulichannel :)
Dziękuję za pomoc i gorąco pozdrawiam

biax

Do góry