PC/Mac >> TV >> Amplituner

maff

New member
Cześć,
mam pewien problem z uzuskaniem dzwięku 5.1 z komputera.
Otoż podłaczyłem przez DisplayPort/HDMI Macbooka Pro do TV (LG 60PK950). Następnie optycznym kablem TV połączyłem z amplitunerem (Yamaha RX-V563). I jest jeden problem - nie mam dzwięku 5.1 :(
Gdzie może leżeć problem? Czy DP/HDMI może obcinać sygnał? Czy może TV coś robi z dzwiękiem i wypuszcza tylko stereo? Jakieś rady?
Dodam, że przy połączeniu bezpośrednim Macbook >> amplituner kablem optycznym TOSLINK/Jack wszystko jest ok.

Ostatnia edycja:

raul791

New member
Podłącz PC/Maca do ampli kablem HDMI, a dopiero z ampli do TV kablem HDMI - wtedy dźwięk idzie prosto do ampli (pełne DTS HD MA/DD TrueHD), a obraz wysyła do TV. To najlepsza i najprostsza droga do uzyskania najlepszej jakości dźwięku.

maff

New member
dziekuje za pomoc. prawdodpoodbnie jest tak jak kolega napisal, ze TV nie przekazuje dzwieku 5.1.

Co do rozwiązania najpierw do ampli a potem do TV - od tego zaczalem, ale zrywa obraz/dzwiek. Nie jest to wina kabli - prawdopodobnie jakies problem ze wzmacniaczem, moze kwestie z przesylem danych, stary firmware? Sam nie wiem...

raul791

New member
To dziwne, bo to najbardziej optymalne połączenie, bez dodatkowych kabli (osobno obraz HDMI, osobno dźwięk przez optyk/coax)... Może faktycznie spróbuj aktualizacji firmware? Bo nie powinno tak być.

Do góry