Parę szybkich pytań odnośnie "UPC vs. N"

Zernat

New member
Witam. Przymierzam się do kupna pierwszej w moim życiu platformy cyfrowej.

Zastanawiam się pomiędzy pakietami Internet UPC + Telewizja z N'ki a Pakiet od UPC Telewizja Pakiet Podstawowy + Internet.

Na samym początku zupełnie pominąłem telewizję od UPC ze względu na ceny. Jednak ostatnio zorientowałem się cena tych zestawów jest prawie taka sama a w praktyce UPC oferuje o wiele więcej kanałów, tylko że w HD są tylko 4.

Czy gdzieś tu jest jakiś podstęp ? Na razie wyczaiłem że pakiet z N'ki jest na 12 miesięcy a ten od UPC na 24.

Czy jest coś jeszcze ?
Czy UPC ma gorszy odbiór od N'ki ?
Czy obraz nie HD w N'ce jest lepszy od nie HD w UPC ?
Czy UPC jakoś częściej się psuje ?

Patrząc na to z boku UPC miażdży swoją ofertą N'ke ... ?

Pozdrawiam.

VIOLATOR74

Member
Bez reklam

Zastanawiam się pomiędzy pakietami Internet UPC + Telewizja z N'ki a Pakiet od UPC Telewizja Pakiet Podstawowy + Internet.

Na samym początku zupełnie pominąłem telewizję od UPC ze względu na ceny. Jednak ostatnio zorientowałem się cena tych zestawów jest prawie taka sama a w praktyce UPC oferuje o wiele więcej kanałów, tylko że w HD są tylko 4.

Czy gdzieś tu jest jakiś podstęp ? Na razie wyczaiłem że pakiet z N'ki jest na 12 miesięcy a ten od UPC na 24.

Czy jest coś jeszcze ?

Pozdrawiam.

Witam, watpie czy duzo wiecej kanalow ma UPC od nki,druga sprawa ze w nce jest tyle kanalow ze gdyby doba miala 48h to i tak nie starczyloby czasu na ogladanie.
Jakosc UPC mialem i nie polecam do Nki sie chowa,jak sam napisales w UPC sa 4 kanaly w HD obecnie,w nce ponad 20 .
Moze obecnie sie to zmienilo, i UPC ma lepsza jakosc ale watpie w to.
Moze ktos cos wiecej napisze na temat UPC :)

Zernat

New member
Znaczy tak, telewizja ma być dla mamy :p

I są tam kanały które jej bardziej pasują. Jednak chcę mieć pewność że wszystko z nimi w porządku.

Naprawdę "UPC nie HD" jest słabsze od "N nie hd", chodzi mi o jakość obrazu i dźwięku ?

I czy w UPC też jest normalnie talerz ?

N - jest satelitarna (czyli "talerz")
UPC - jest kablowa (czyli potocznie "kablówka")

Wystarczy zresztą wejść na ich strony internetowe.

Według mnie raczej nie ma sensu mieszanie ofert z obu dostawców jednocześnie - dwa dekodery, talerz, cena itp.

wysio

Member
Bez reklam
Jeśli masz możliwość montażu anteny bez większych problemów, to nawet się nie zastanawiaj! N miażdży UPC pod względem oferty programowej - szczególnie jeśli chodzi o telewizję HD. Do tego dekodery mają dużo lepsze. Te w UPC to już stary badziew, który często potrafi pogorszyć jakość. Jeśli byś chciał się choć trochę zbliżyć w UPC do oferty N ki , to miesięcznie musiał byś płacić przynajmniej 120 zł za samą telewizję, gdzie i tak nie miał byś jeszcze kilku dobrych programów w HD i miał byś dużo gorszy dekoder (cena standardowa pakietu telewizyjnego UPC + pakiet super HD za 21 zł + miesięczna dopłata za dekoder z nagrywarką). I jeszcze umowa na dwa lata. W N płacisz za dekoder jednorazowo i w abonamencie za 60 zł już masz mnóstwo dobrych kanałów - w tym ponad 20 w HD. Biorąc do tego internet w UPC 30 mb za 66 zł płacisz w sumie niecałe 130 zł za nieporównywalnie lepszy pakiet. I tylko kabli jest więcej...

Zernat

New member
W czym dekoder UPC jest gorszy od dekodera N'ki ? Naprawdę pogarsza jakość ? Przypominam że chodzi mi o sygnał nie HD od UPC i nie HD od N'ki ^^

wysio

Member
Bez reklam
No właśnie bardziej pogarsza jakość SD. Przynajmniej tak niektórzy pisali. Przejrzyj tu kilka ostatnich tematów.

tukanx

New member

Czy jest coś jeszcze ?

Pozdrawiam.

1. Tuner milion razy lepszy od tego z UPC - szybkość itd itp
2. Oprogramowanie tunera - GRAFIKA itd itp bez porównania. UPC się chowa.
3. Ja już u znajomych kilka razy słyszałem o wymianie tunera UPC lub wizycie serwisanta.
Nka umowa na 12 miesiecy a nie 24.
4. Nka 34 kanały HD - UPC 4 (po dokupieniu pakietu SUPER HD łączenie 19 kanałów HD; ilość kanałów mało istotna z uwagi na to ze w Nce są świetne kanały HD filmy itd, a w UPC jakieś samo dziadostwo.)

kuras1001

New member
Właśnie kończy mi się umowa w UPC i mam zamiar łyknąć n-ke .Czy montaż talerza i podłączenie zrobić samemu, czy lepiej wezwać fachowca.Trochę czytałem na temat podłączenia anteny sat, ale nigdy tego nie robiłem.Wiadomo chodzi o koszta samemu jak zamontuje zawsze taniej ,jakie macie doświadczenia z montażem.

martinc

New member
Jeżeli chodzi o UPC, to opłaca się wziąć pakiet TV + NET + TELEFON. Wtedy pakiet Super HD kosztuje 10zł. Odbiór TV w UPC jest całkiem niezły. Dekoder, jak dekoder; żadnej rewelacji, dla mnie ma działać i nie psuć się.
W UPC łącznie można mieć 24 kanały HD. Nie przesadzałbym, że w UPC kanały HD to dziadostwo, choć faktem jest, że eNka znacznie przebija UPC ofertą HD. Z drugiej strony w eNce nie mamy C+ i kanałów sportowych Polsatu. W UPC zapowiadają znaczącą poprawę oferty programowej, także myślę, że warto jeszcze chwilę poczekać z wyborem platformy TV.
Podsumowując; jeżeli chcesz mieć TV + NET + FON oraz interesujesz się sportem, zdecydowanie wybierz UPC (oferta bardziej "uniwersalna").
Jeżeli interesuje cię sama TV i dobra oferta filmowa, a mniej oferta sportowa - wybierz eNkę.

hjack

New member
Od kiedy to UPC coś zapowiada? Eurosporty po 2 latach dodała i to jeszcze do SHD. W n nie trzeba dodatkowo płacić. Na inne kanały abonenci dalej czekają, inne kablówki już dawno dały. Nawet kanałów darmowych UPC nie jest w stanie dodać. Sam od paru miesięcy przygotowuje się na zmianę, tylko czy iść do n czy cyfry, bo w zasadzie będzie to samo. Gdybym miał czas i więcej kasy to Cyfra mogła by być. Ale czy jest sens brać dodatkowo n dla samych HD i brakujących kanałów i być dalej w UPC? Do maja UPC ma czas. Z okazji możliwości wypowiedzenia na pewno skorzystam, tylko czy obniżą mi ceny do aktualnych ofert promocyjnych... a może będą nowe na Euro...
Obecnie jestem na etapie - Select z UPC + ŚwiatHD z n. W dodatku w n umowa na 12 mies., a nie jak w UPC na 24...

wysio

Member
Bez reklam
Ja bym się w cale nie zastanawiał i wziął telewizję N a w UPC miał tylko internet. Niestety jednak okazało się, że z balkonu talerz nie łapie sygnału,a w wypadku montażu anteny na dachu, przewody musiały by iść przez otwór wentylacyjny i to niestety póki co zmusza mnie do pozostania w UPC, bo nie wyobrażam sobie dwóch grubych kabli biegnących po ścianie, nie mówiąc już o zmieszczeniu ich potem w listę - tyle kabli już tam idzie....

voyagerPit

New member
1. Tuner milion razy lepszy od tego z UPC - szybkość itd itp
2. Oprogramowanie tunera - GRAFIKA itd itp bez porównania. UPC się chowa.
3. Ja już u znajomych kilka razy słyszałem o wymianie tunera UPC lub wizycie serwisanta.
Nka umowa na 12 miesiecy a nie 24.
4. Nka 34 kanały HD - UPC 4 (po dokupieniu pakietu SUPER HD łączenie 19 kanałów HD; ilość kanałów mało istotna z uwagi na to ze w Nce są świetne kanały HD filmy itd, a w UPC jakieś samo dziadostwo.)

Super obiektywne porównanie, gratuluje Ci dobrego humoru i tych świetnych kanałów filmowych HD. Aha i zapomniałeś napisać jak świetnie działa multi-room.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Super obiektywne porównanie, gratuluje Ci dobrego humoru i tych świetnych kanałów filmowych HD. Aha i zapomniałeś napisać jak świetnie działa multi-room.

Co do jakości N-ki to jest bezdyskusyjna w porównaniu z innymi platformami. Co do kanałów to jak wiadomo, wszędzie nie nawalą. Niby jest dużo a jak chcesz coś konkretnego oglądać to skaczesz po kanałach i nic nie ma. Ale tak jest wszędzie, nawet na HBO czy Canal+ ciągle te same filmy nadawane o różnych porach. Ja tam z N-ki jak narazie jestem zadowolony.

ROMEZ

New member
Witam
ja właśnie dałem wypowiedzenie UPC i czekam czy i z jaką ofertą zadzwonią :)
na razie mam select standard i 25Mb/s 105,91 pln interesuje mnie multiroom zobaczymy co wymyślą :)

Do góry