W czerwcu i ja wertowałem ostro forum by znaleźć jakis fajny TV dla siebie. Wybór padł na 42E30. Ogólnie jestem z TV zadowolony, w skali od 1-10, powiedzmy 7. Te 3 pkt odejmuje, za właśnie problemy z artefaktami (czy jak to się zwie) oraz za te cienie na dole ekranu, szczególnie podczas oglądania meczy piłki nożnej. Oczywiście wybierałem TV za pośrednictwem tego forum, czytając opinie, a przede wszytskim test.
Co do opinii na forum, wiedziałem o cieniach związanych z naświetlaniem LED, jednak uważałem że tak po prostu musi być kupując ledowy TV, ze LED to nie Plazma itp. Zresztą porównywałem do Sony i tam w tej klasie cenowej było nawet gorzej z obrazem. Co to problemów z artefaktami, nie znalazłem nigdzie informacji, opinii ani nic co mogło by sugerować że taki problem w tym TV występuje, a czytając test Kikiego, nigdy bym się nie domyślił że cytowany fragment w powyższym poscie Kikiego, mówi o problemach z IFC i że problem jest taki znaczący.
Napiszę szczerze, że lubię Kiki'ego z tego forum, widzę ile wkłada czasu by to forum w niektórych działach porządnie działało, że proszę jest sobota po 22 a tu na forum ponad 800 czytających. To wszystko znaczy że naprawdę to forum cieszy się dobrą opinią i posiada jakiś tam zasób wiedzy i informacji. Wiem że Kiki prowadzi działalność handlową w zakresie RTV i na pewno prowadzenie tego forum przekłada się na jego zyski, jednak czytając jego opinie zawsze widzę obiektywizm, a na pewno nie naciąga czytających na "swoje produkty".
Napiszę jednak mimo wszystko, że do końca nie zgadzam się z Kikim. Uważam że test 37E30 którego jest autorem powinien posiadać jasną informację o problemach z artefaktami, powinno to być mimo wszystko jaśniej napisane. Trzeba sobie zdawać sprawę, że osoby czytające testy nie znają sie na wszytskim co dotyczy tematyki TV, a dopiero ją poznają przy okazji chęci kupna TV. Uważam też, że ciężko jest na starcie wyrazić swoje oczekiwania i potrzeby dotyczące artefaktów, jeśli ktoś kto kupuje telewizor w ogole nie wie że taki problem może istnieć. Każdy kupujący TV ma oczekiwanie takie, że TV przez niego kupiony będzie miał "najlepszy obraz" i to zawsze powinno być punktem wyjścia przy zapytaniu o poradę "jaki telewizor kupić".
Podsumowując jeszcze ten TV, należy zwrócić uwagę na świetną multimedialność tego telewizora. Z niczym absolutnie nie mam problemów jeśli chodzi o odtwarzanie filmów, napisów, nagrywania na HDD, skalowaniem obrazu. Telewizor świetnie tez nadaje się pod konsole, sygnał analogowy (niektóre LCD LED z tym mają ogromne problemy) jak i cyfrowy, a filmy w HD 1080i wyglądają rewelacyjnie. No i najważniejsze, zużycie prądu... dla mnie rewelacja.. jak widzę ile biorą te wszystkie plazmy to jestem w stanie sobie poradzić z problemami z IFC i jakoś to przeboleć

.
Myślę ogólnie, że gdybym miał po raz kolejny kupować TV LCD LED mając taki sam budżet, to mimo wszystko wybrałbym i tak ten sam model, bo nie widzę konkurencyjnych TV w tej samej klasie cenowej, posiadających podobne funkcje co ten model.
Pozdrawiam ... i obyło się bez sarkazmów