Nie odzywałem się przez prawie 4 miechy bo po co sobie strzępić język na pisanie w koło o tym samym . Teraz na spokojnie mam wyrobiony pogląd co do 55VT50E i dzielę się nim już na spokojnie bez początkowych emocji , którymi kieruje się człowiek zaraz po zakupie . Po zakupie 55VT50E byłem lekko zdegustowany poszarpanymi krawędziami i że się tak wyraże np na boisku trawa parowała jak by było na niej gorące powietrze jak na asfalcie w lecie . Po przepracowaniu około 1500 godzin obraz się bardzo poprawił w tej materii , ostrość jak żyleta i w/w przypadłość parującego gorącego powietrza też znikła . I na bank nie ma mowy o tzw przyzwyczajeniu się do tych przypadłości . Mam oko niesamowicie wyczulone na wszelkie niedoskonałości związane z obrazem i nie ma mowy o przyzwyczajeniu się . Poprostu po wygrzaniu plazmy te przypadłości ustąpiły . Obraz w VT50 jest niesamowity , czerń jak smoła tak w dzień jak i oczywiście w nocy . Powidoki pojawiają się szybciej aniżeli na VT30 ale za to znikają równie szybko . Katowałem telewizor na TVN 24 przez 3 dni w koło . Oczywiście logo się lekko utrwaliło ale po przełaczeniu na inne kanały ku mojemu zdziwieniu po około 3 dniach zniknęło do zera . Kolejna moja obserwacja co do braku szyby na przodzie telewizora i zastąpienie jej przez pleksi jest jak najbardziej uzasadniona . Szyba któarą miałem w VT30 niesamowicie kurz przyciągała . Teraz pomimo remontu w domu i niesamowitym czasowym zakurzeniu , pleksi jest prawie czyściutkie . Więc było jak najbardziej zasadne zastąpienie szyby pleski.Zgłosiłem do Panasonica problem tych prześwitujących plam na wylot i czekam na serwisanta , który u mnie w domu zainstaluje zgodnie z procedurami zaślepkę tych otworów zaprojektowaną przez Panasonica . A najbardziej podoba mi się to że jak zwykle Panasonic stanoł na wysokości zadania , bo nie robi ludziom wody z mózgu że problemu nie ma , tylko przyznał się do błędu konstrukcyjnego i go usuwa jak komuś to przeszkadza . Przez chwilkę miałem chwile zwątpienia na samym początku zakupu , że Media Markt wymieni mi ten tv na Philipsa serii 8007 ale już mi przeszo i nie zamierzam zamieniać wyśmienitego telewizora na knota jakim jest Philips . Nawet czytać się nie chce na forum poświęconym Philipsowi jakie ma wpadki , ciągłe błedy oprogramowania , jakieś zamowolne wyłaczenia czy zawieszenia itp . Panas to Panas . Oraz plazma to plazma . Być może zresztą jedna z ostatnich , bo jak Unia Europejska robiąc wodę z mózgu o za dużym poborze prądu , zmusi producentów plazm do obniżenia tegoż poboru o połowę czy nawet 70 % spowoduje że plazma będzie złomem . Więc kupujcie i cieszcie się z jakości obrazu jaki daje plazma Panasonica i to nie tylko serii VT50 tylko niższej serii jak i starszych modeli serii 20 czy 30 . Bo za jakiś czas może się okazać że tak jak Pioneer Kuro wymrze i Panasonic i na rynku zostaną same knoty LCD i nie będzie wtedy już żadnej alternatywy poza być może oledami tez niedopracowanymi ale za to bardzo drogimi . Pozdrawiam