Panasonic TX-P55VT30 kupić czy nie ???

tomek333

New member
Witam,
Mam dylemat, mam możliwość kupienia TV jak w tytule za 3 tys
Jestem zwolennikiem plazmy, mam w domu 2 szt Panasonica, jedna stara 42 X10Y i jedna nowa 42 ST-60 z obu jestem zadowolony zwłaszcza z nowej, potrzebuję jakiegoś TV do salonu i 55 cali bardzo mi pasuje.
Najważniejsze warunki:
Salon 5x6,3 m
Odległość: 2 do 5,5 m w zależności gdzie siedzimy
sygnał: NC+
gry: nie
inne źródła: nie
oglądanie głównie wieczorami, sporadycznie w dzień.
mam dwa okna od południa wiem że plazma tego lubi ze względu na odbicia ale w tej chwili stoi 42 X10Y i jakoś daje rade
Moje pierwsze pytanie::?:
Czy jakość obrazu będzie przynajmniej nie gorsza niż przy mojej 42 ST-60 - która jest na super? VT30 jest dwa modele starszy ale dwie klasy wyższy
Moje drugie pytanie::?:
Czy 55VT30 wart jest wydania 3 tys, wiadomo że ok 2-3 lata temu kosztował ok 9-10 tys
Nie jestem przeciwnikiem ledów ale za 55 - 60 cali w dobrej jakości obrazu ceny zaczynają się od 5-6 tys.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Jeżeli obraz z plazmy Ci odpowiada, jeżeli TV, który chcesz kupić nie był zbyt intensywnie użytkowany ( mam na myśli gry itp.) Jeżeli nie zależy Ci na super funkcjach smart, które są w nowych modelach - to uważam, że warto kupić ten telewizor.
Niestety dużo tych jeżeli...

tomek333

New member
Jeżeli obraz z plazmy Ci odpowiada, jeżeli TV, który chcesz kupić nie był zbyt intensywnie użytkowany ( mam na myśli gry itp.) Jeżeli nie zależy Ci na super funkcjach smart, które są w nowych modelach - to uważam, że warto kupić ten telewizor.
Niestety dużo tych jeżeli...

To jak był użytkowany tzn ile godzin przepracowanych jeszcze sprawdzę. Osoba od której kupuję jest dobrze po 50 stce i dużo pracuje więc nie myśle aby grał 24h/24h

klaus71

New member
Bez reklam
Czy jakość obrazu będzie przynajmniej nie gorsza niż przy mojej 42 ST-60 - która jest na super? VT30 jest dwa modele starszy ale dwie klasy wyższy

na pewno VT30 jest gorszy od ST60 - w tej kwestii ST60 jest lepszy także od VT50.
i pod pewnymi względami lepszy nawet od VT60.

ROMAN38

Active member
Bez reklam
Na taki salon tylko 55 cali ?????!!!!! Ja w 13 m2 mam 65VT60 i już jest dla mnie zdecydowanie za mały !!!! Marzy mi się 85 cali i to 4K !!!!! oglądam z odległości 3,7 metra.Poza tym to nie udana seria -50hz bug, ciemny strasznie , problemy z zielonymi plamami, na konkurencyjnym forum , popularny kalibrator sprzedaje swój skalibrowany 55ST60 i to jego warto kupić i ponegocjować cenę.

tomek333

New member
To doradźcie ile max można wydać za ten TV jeśli okaże się że nie jest zajechany co jeszcze sprawdzę, sąsiad wstępnie mówił o 3 tys. ale może będzie skory zejść z ceny.

klaus71

New member
Bez reklam
na allegro masz np. taką używkę z jeszcze roczną gwarancją za chyba 4200zł:
Panasonic TX-P55ST60E ST60 jak nowy! skalibrowany
więc za VT30 wypadałoby dać mniej niż 3000zł bo gorszy, bez gwarancji no i nieskalibrowany

tomek333

New member
na allegro masz np. taką używkę z jeszcze roczną gwarancją za chyba 4200zł:
Panasonic TX-P55ST60E ST60 jak nowy! skalibrowany
więc za VT30 wypadałoby dać mniej niż 3000zł bo gorszy, bez gwarancji no i nieskalibrowany

Wielkie dzięki za porady,
na ST60 nie mam w tej chwili takiej kasy na ten z allegro i problem z transportem (w aukcji jest odbiór osobisty)
wycofam się z zakupu ST30, poza tym przeraziła mnie waga tego TV wyczytałem że waży ponad 40 kg a chciałbym go powiesić na ścianie. Nowe tv tej wielkości ważą mniej więcej połowę.
Prawdopodobnie dozbieram kasy ew raty i zainwestuję w Leda które już teraz podobno dorównują jakością obrazu Plazmom.

Xisiek

New member
Witam,
Mam dylemat, mam możliwość kupienia TV jak w tytule za 3 tys

Moje drugie pytanie::?:
Czy 55VT30 wart jest wydania 3 tys, wiadomo że ok 2-3 lata temu kosztował ok 9-10 tys
Nie jestem przeciwnikiem ledów ale za 55 - 60 cali w dobrej jakości obrazu ceny zaczynają się od 5-6 tys.

Ad1) jakosc obrazu na st60 jest wyznaczona przez doskonala czern, vt 30 to nie jest ten poziom (chociaz niektore pomiary mowily co innego) - poza tym jesli dobrze pamietam seria 30 miala problem ze spadkiem czerni, ktora z biegiem czasu sie rozjasniala

Ad2) Stary tv, w ktorym moze strzelic panel na bank nie jest wart wydania 3 tys przy obecnym postepie w tv lcd, przynajmniej moim zdaniem

PS> A jakie kolega widzi roznice w jakosci obrazu led 55-60 cali za 3-4 tys a 5-6?

tomek333

New member
Ad1) jakosc obrazu na st60 jest wyznaczona przez doskonala czern, vt 30 to nie jest ten poziom (chociaz niektore pomiary mowily co innego) - poza tym jesli dobrze pamietam seria 30 miala problem ze spadkiem czerni, ktora z biegiem czasu sie rozjasniala

Ad2) Stary tv, w ktorym moze strzelic panel na bank nie jest wart wydania 3 tys przy obecnym postepie w tv lcd, przynajmniej moim zdaniem

PS> A jakie kolega widzi roznice w jakosci obrazu led 55-60 cali za 3-4 tys a 5-6?

Pół roku temu kupiłem 42 ST60 i wg mojej opinii obraz jest bajka nawet bez kalibracji (chociaż wstawiłem ustawienia własne z internetu obraz jest o wiele lepszy niż fabryczny). Nie sądzę żeby przy TV za 3-4 tys wielkości 55-60 cali uzyskać można było obraz przynajmniej zbliżony jakością, czernią do ST60 zakładam więc że należy wydać przynajmniej ok >5tys aby potem nie żałować. Nie ukrywam że moja wiedza w tym temacie opiera się o wiadomości i testy z tego forum. Tak jak pisałem wcześniej zrezygnowałem z zakupu z ST 30 po waszych poradach.

Xisiek

New member
Pół roku temu kupiłem 42 ST60 i wg mojej opinii obraz jest bajka nawet bez kalibracji (chociaż wstawiłem ustawienia własne z internetu obraz jest o wiele lepszy niż fabryczny). Nie sądzę żeby przy TV za 3-4 tys wielkości 55-60 cali uzyskać można było obraz przynajmniej zbliżony jakością, czernią do ST60 (...)

Hmm, z moich doswiadczen wynika, ze zdecydowanie jest to mozliwe obraz w pewnych aspektach bedzie gorszy (ostrosc w ruchu) a w pewnych lepszy (wyzsza jasnosc, brak buga 50Hz)
Niemniej nalezy szukac telewizora z matryca inna niz IPS (te maja dobre katy boczne, ale slabiutka czern). Obecnie bardzo dobre noty (czern) zbiera matryca typu VA min. Samsunga.

Bardzo wazne - tv lcd obecnie produkowane sa zdecydowanie lepsze jezeli chodzi o czern od modeli sprzed kilku lat. Matryce/ich podswietlenie jest wygaszane/przyciemniane w zaleznosci od ilosci czarnego na ekranie, co skutkuje genialnym wzrostem jakosci, rozpietosci tonalenej obrazu, kiedy na ekranie pojawia sie duza ilosc czerni.

PS. W moim przekoaniu Panasonic nie bez powodu zrezygnowal z produkcji plazm.

Do góry