Rozdzielczosc 1024x768 to zaleta . Kanaly sd wygladaja lepiej niz w telewizorze full-hd.
Ostrosc obrazu w plazmie hd ready na kanale hd bardzo dobra,Przyklad na zdjeciu nizej
Jesli chodzi natomiast o kanaly hd to trudno zauwazyc roznice .Mam mozliwosc porownania z telewizorem full-hd g30.Uwazam nawet ze jakosc obrazu hd jest lepsza w 1024x768.Uzyskuje lepsza jakosc obrazu niz na zdjeciu nizej. Plus dla g30 to lepsza czern i filtr antyrefleksyjny .Niestety nie mam az tak dobrego aparatu aby pozkazac roznice na korzysc 1024x768 ale na forum sa przyklady ze nizsza rozdzielczosc to nie znaczy gorsza jakosc obrazu.
plazma hd ready i lcd full-hd
plazma tx-p37x10 rozdzielczosc hd ready
http://www.hdtv.com.pl/forum/661666-post24.html
Chciałbym podzielić się swoimi spostrzeżeniami z zakupu i użytkowaniem VL748
Toschiba 40VL748 kupiłem w maju w EURO-AGD w sklepie internetowym w cenie 2490 zł. Telewizor dostarczono w idealnym stanie z orginalną nienaruszoną taśmą TOSHIBY. Telewizor został wniesiony przez pracownika EURO do domu i przez niego rozpakowany do oględzin stany tv ( czy nie ma uszkodzeń mechanicznych) po tej czynności telewizor został przekazany. Na ekranie nie stwierdziłem żadnych rys,zacieków itp. opisanych przez kulasekp. Do tej pory używałem plazmę panasonica 37x10.
Po uruchomieniu 40VL748 + CYFROWE UPC stwierdziłem co następuje
głos - nie do zaakceptowania wręcz fatalny brak niskich tonów pomimo ustawienia niskich tonów na maxa znacznie gorszy niż w 37x10
obraz inny niż w plazmie,przy słabych programach np. niektóre
filmy w Kino Polska brak ostrości . brak szczegółów plazma gra lepiej.
Programy HD -obraz bardzo dobry
Kąty bardzo słabe pewnie dlatego że telewizor oglądam z odl. 2,5 m.
Wygląd rewelacyjny.
plazma full-hd i hd ready
http://www.hdtv.com.pl/forum/429315-post80.html
Ja wprawdzie posiadałem model TX-42PV10E, ale to prawie to samo co ...G15 i miałem ten sam problem z ostrością co Cececi. Wczesniej przez kilka miesięcy oglądałem programy na ..PX8 (tylko HD Ready) i byłem bardzo zadowolony. Po podłączeniu ...V10E do dekodera HD PVR zabrakło mi skali ostrości. Obraz był jak dla mnie ogólnie gorszy a kolory których, było niby więcej w stosunku do ...PX8 - nie odpowiadały mi.
W HD tak jak u Cececi niby wszystko było OK, ale jakby też mniej wyraźnie.
Może wyda się to dziwne, ale ja zrezygnowałem z ...V10E i wziąłem ...
42PX10Y, który ostrość (i nie tylko) ma bardzo dobrą! A że nie jest Full HD, ma brzydszą obudowę, mniej wejść i mniej bajerów? To mi nie przeszkadza, bo chyba najważniejsza jest jakość obrazu i moje zadowolenie ze sprzętu. Przy wymianie TV (min. dlatego kupowałem w dużym markecie

) zwróciłem uwagę jeszcze raz na ustawione obok siebie plazmy Panasonica.
Wszystkie wyświetlały ten sam obraz ... i najgorszą ostrość miał ...V10E.
Mogę stwierdzić, że brak ostrości był jednym z głównych powodów wymiany modelu na który długo czekałem i którym mocno się rozczarowałem.
Cały czas się zastanawiam czy wszystkie egzemplarze ...V10E i ...G15
tak mają? A może Ci którzy nie narzekają na ostrość po prostu nie maja skali porównawczej?
PS. Wszystkim potencjalnym nabywcom plazm Panasonica życzę zakupów, które pozwolą na ewentualną wymianę modelu lub zapewnią możliwość porównania ich w domu.
Wybór modelu w oparciu tylko i wyłącznie o opinie, testy czy przyznane nagrody może nie dać dobrych wyników - co stwierdzam na swoim przykładzie.
g30