Skąd ja to znam? . Żona patrzy na mnie jak na idiotę jak co rusz albo chowam pasek TVN24, wyciągam w pionie lub poziomie albo zmieniam z obraz Normalnego na ciemniejszy THX etc. lub zapuszczam biały pas na całą noc zasłaniając drzwi kocem aby dało spać w pokoju obok. Generalnie bojkotuję TVN 24 od miesiąca ale mam słabą wolę i czasem jednak włączam. Chwilw, chwila, o jakim białym pasie piszesz, to jest jakas opcja do usuwana powidoków?
chciałem plazmę, trafiłem w okazyjnej cenie tego LEDa i zaryzykowałem, w sumie jestem mocno zadowolony (może poza wielkością, wolałbym 50'+), jednak do euforii daleko, jest to tv nieco lepszy od mojej starej 3 letniej plazmy ale obecne plazmy też poszły do góry i to widaćMiałeś plazmę, to dlaczego teraz nie masz kolejnej tylko LCD Full Led?
generalnie chodzi mi o jakość obrazu, plazma ma więcej wad w kwestii bardziej "praktyczności" (typu zdarzający się hałas, sam fakt ryzyka wypaleń) niż w samym obrazie (choć wady też ma), odwrotnie niż LED...Wiesz, to jest akurat pojęcie względne. Licząc tylko cenę przy danej przekątnej oczywiście masz rację ale "opłacalność zakupu" to nie tylko pieniądze, także zadowolenie z użytkowania, jego komfort i wiele innych cech. Zgodzisz się? Zależy też co rozumiesz pod pojęciem "stosunek jakości do ceny nie do pobicia" - bo jeśli chodzi o płynność obrazu, kąty patrzenia i jakość obrazu po ciemku to można się zgodzić ale już biorąc pod uwagę jakość obrazu w dzień, możliwość powstawania powidoków, brzęczenia zasilaczy i inne (czyli drugą stronę medalu) sytuacja się odwraca.
Ktoś kiedyś napisał, że można się różnić pięknie - może spróbujemy? Na 100% nie służy temu dyskryminowanie innych ze względu na to, że nie posiada a krytykuje dany model (bo jak chwali, to może nawet nie posiadać...) oraz nazywanie bzdurą problemu, który fizycznie wystąpił u innego użytkownia. Pozdrawiam
Rok temu kupiłem Sony, o ile pamiętam z serii EX500, bo chciałem wymienić Sony KDL-40W4500 na nowszy i oddać teściom (taka była pilna potrzeba). Po tym jak się okazało że ten "stary" (ponad dwa lata) ma zdecydowanie lepszy obraz to ten nowy poszedł do teściów a stary jest teraz w sypialni.
Dodatkowo mam w dużym pokoju pierwszą plazmę w życiu (VT30) ze względu na dobre 3D. Niestety nie znając się na plazmach dopuściłem przez ciągle oglądanie TVN24 do powstania powidoków, które nie chcą ustąpić. Nie wiedziałem, że doświadczony użytkownik PDP ma we krwi ciągle zmiany proporcji, overscanu, zapuszczanie każdego wieczora czyszczenia matrycy z powidoków etc. .
Skąd ja to znam? . Żona patrzy na mnie jak na idiotę jak co rusz albo chowam pasek TVN24, wyciągam w pionie lub poziomie albo zmieniam z obraz Normalnego na ciemniejszy THX etc. lub zapuszczam biały pas na całą noc zasłaniając drzwi kocem aby dało spać w pokoju obok. Generalnie bojkotuję TVN 24 od miesiąca ale mam słabą wolę i czasem jednak włączamJest. W zaawansowanych opcjach obrazu jest podopcja "Przesuwający się pas" do czyszczenia obrazów szczątkowych.. Chwilw, chwila, o jakim białym pasie piszesz, to jest jakas opcja do usuwana powidoków?
Też jestem fanem Sony, ale ze względu na fundusze z którymi muszę się liczyć zdecydowałem się zakupić plazmę Panasa -> firmę która zawsze była mi obojętna wręcz marginalizowana ze względu na Sony które zawsze spełniało moje oczekiwania ( ponad 21 lat).
Dzisiaj jestem na etapie zakupu tego TV, ze względu na koszty a przede wszystkim jakość obrazu, a problem mój polega na tym aby go kupić jak najtaniej i sprawdzić sprzęt przede wszystkim czy nie ma ukrytych fabrycznych usterek
Także zależy mi na dobrym 3D które mam zamiar sprawdzić (w wolnych chwilach) na PS3, filmach ale nie tylko..., i wieże że ten znienawidzony przeze mnie kiedyś Panasonic spełni moje oczekiwania, czytając choćby porady, sugestie użytkowników tego Panasa
Ale jak słyszę opinie typu: "a tata Marcina powiedział..." bądź Twoje:--> kupiłem go ze względu na 3D a oglądałem bez przerwy TV24 i mam problem...
To mam takie pytanie do Ciebie:
na jakiej platformie puszczają TVN24 w 3D? jak już nabędę ten TV nielubianej przeze mnie marki chętnie obejrzę,przetestuję i podzielę się obiektywną opinią z użytkownikami tego TV i forum, a także z tymi--->widziałem ale nie mam....a tata Marcina powiedział....
p.s. Polecasz coś lepszego od tego Panasa?
Panasonic
Uprzejmie informujemy, że tak jak Pan słusznie zauważył, możliwość powstania powidoków jest cechą charakterystyczną wszystkich TV plazmowych na rynku. Zawarty w nich luminofor - jak w każdym ekranie PDP - ulega zużyciu najbardziej w chwili wyświetlania bieli, a najmniej przy czerni.
A czy doświadczenia innych to czasami nie ich praktyka? Co za róznica czy widzę powidok u znajomego czy wypalam go na własnym telewizorze? No dla mnie to akurat jest róznica, bo przynajmniej osobiście nie mam problemu ale jeśli chodzi o sam fakt to naprawdę jedno o to samo.nie chodzi o krytykowanie LED czy plazm, tylko o obiektywizm a o ten ciężko gdy dyskutuje się z kimś kto zna teorię, opiera się na doświadczeniach innych, a nie praktykę
Święte słowa - i właśnie to wstrzymuje mnie przed zakupem.plazma ma więcej wad w kwestii bardziej "praktyczności"
Jeśli o mnie chodzi to wcale nie myślę, że po pół godzinie zostanie logo czy pasek. Chodzi raczej o to, że po 90 minutach meczu (a czasem i dogrywce) niestety widziałem powidok w postaci paseczka z wynikiem A po 3,5 czy 4 godzinach Eurosportu HD widoczne było logo. Fakt, że po kilku dniach wszystko zniknęło ale sama świadomość, że musiałbym to wszystko kontrolować sprawiła ostudzenie mojego uznania dla ogólnie bardzo fajnego obrazu na plazmie (pomijając migotanie jasnych części ekranu, które osobiście niestety widzę).ktoś pisze oglądałem za długo tvn24 i wszyscy sobie myślą, że jak się przełączy na ten kanał i poogląda pół godziny czy godzinę to już zostanie prześwitujące logo
Możesz zapodać jakieś zdjęcie?
Ja też przesiadłem się po raz pierwszy na plazmę. Ogladam jak leci juz pół roku. Bez żadnej zmiany formatu. Nigdy nie używałem trybu przesuwającego się paska. Nie ma takiej potrzeby. Zresztą jak czytasz w tym temacie nikogo to tutaj nie spotkało. Ogladam filmy tak jak lecą bez usuwania pasów bocznych czy góra dół.
Dodatkowo mam w dużym pokoju pierwszą plazmę w życiu (VT30) ze względu na dobre 3D. Niestety nie znając się na plazmach dopuściłem przez ciągle oglądanie TVN24 do powstania powidoków, które nie chcą ustąpić. Nie wiedziałem, że doświadczony użytkownik PDP ma we krwi ciągle zmiany proporcji, overscanu, zapuszczanie każdego wieczora czyszczenia matrycy z powidoków etc. .
właśnie dlatego, że widząc jakiś powidok czy wypalenie u znajomego nie wiesz jak do tego doszło, ile czasu potrzeba aby ono powstało...don111 - naprawdę zgadzam się z tym co napisałeś ale...
A czy doświadczenia innych to czasami nie ich praktyka? Co za róznica czy widzę powidok u znajomego czy wypalam go na własnym telewizorze? No dla mnie to akurat jest róznica, bo przynajmniej osobiście nie mam problemu ale jeśli chodzi o sam fakt to naprawdę jedno o to samo.
...
Jeśli o mnie chodzi to wcale nie myślę, że po pół godzinie zostanie logo czy pasek. Chodzi raczej o to, że po 90 minutach meczu (a czasem i dogrywce) niestety widziałem powidok w postaci paseczka z wynikiem A po 3,5 czy 4 godzinach Eurosportu HD widoczne było logo. Fakt, że po kilku dniach wszystko zniknęło ale sama świadomość, że musiałbym to wszystko kontrolować sprawiła ostudzenie mojego uznania dla ogólnie bardzo fajnego obrazu na plazmie (pomijając migotanie jasnych części ekranu, które osobiście niestety widzę).
Naprawdę nie chcę się spierać o jakieś szczegóły, niech każdy zostanie przy swoich przekonaniach. Jednak patrząc na VT30 kolegi marekwar i okropnie wygladający powidok logo tvn24 jakoś nie mogę uwierzyć, że on to sobie wypalił celowo - oglądając 24 godziny tą stację... A może wystarczy mniej? Jeśli tak to ile - 5, 8 godzin?
Tak wygląda wypalone logo TVN24 w VT30- lewy dolny róg ekranu. Najlepiej widoczne na białym tle , ma wtedy lekko różowe zabarwienie - tu zabójczo działa silne niebieskie wypełnienie loga. W rzeczywistości nieco mniej widoczne - tu ściemniłem zdjęcie aby pokazać lepiej o co chodzi.
Obraz najczęściej oglądany w trybie Normalnym, z włączonym czujnikiem Eco i z wyłączonym oszczędzaniem energii. Kontrast, jasność i nasycenie w defaultowych, środkowych ustawieniach. Daje to jasny obraz w jasnym pokoju.
Logo po miesiącu "czyszczenia" mniej widać ale jednak.
I niech mi nikt nie wmawia że czarne jest czarne a białe jest białe
Dobry pomysł aczkolwiek chyba ryzykowny. Nie do końca wierzę w bezproblemowy zwrot TV który był 10dni używany. Teoretycznie to jest możliwe ale w praktyce bym się trochę bał.Witam wszystkich.Od kilku dni powaznie zastanawiam sie nad kupnem tej plazmy,tv ogladam wieczorami i noca i dlatego wybor padl na plazme.Co do programow telewizji to oczywiscie wszystko w HD,do tego granie na kosoli,czasami jakis sport.Wczoraj odwiedzilem sklep MM i sprzedawca poinformowal mnie ze plazma bedzie swietna do grania ze wzgledu na plynosc ale trzeba uwazac zeby np nie zostawiac wlaczonego menu glownego w konsoli na dluzej tzn pol godziny i tu mnie facet zadziwil,jakos nie moge uwierzyc zeby tv tej klasy od panasonica zostawial jakies powidoki juz po pol godziny. A wogole z wyborem samego tv to ciezkie zadanie bo skoro ogladam tv wieczorami i w nocy to jak mam sprawdzic w oswietlonym mocno MM jak moja nowa plazma bedzie wygladac w nocy,mam poprosic sprzedawce zeby oswietlenie wylaczyl czy zostac po zamknieciu sklepu?? haha A tak serio to juz nawet myslalem zeby zamowic(oczywiscie z neta ze wzgledu na cene i 10 dni na oddanie) panasonica i np sony HX 920 i przez te kilka dni zadecydowav ktory zostawie Pozdro
W Sklepie to zupelnie inny swiat.W warunkach sklepowych plazma moze prezentowac sie slabo albo fatalnie. Podobne zdanie od wielu kolegow z forum.Witam wszystkich.Od kilku dni powaznie zastanawiam sie nad kupnem tej plazmy,tv ogladam wieczorami i noca i dlatego wybor padl na plazme.Co do programow telewizji to oczywiscie wszystko w HD,do tego granie na kosoli,czasami jakis sport.Wczoraj odwiedzilem sklep MM i sprzedawca poinformowal mnie ze plazma bedzie swietna do grania ze wzgledu na plynosc ale trzeba uwazac zeby np nie zostawiac wlaczonego menu glownego w konsoli na dluzej tzn pol godziny i tu mnie facet zadziwil,jakos nie moge uwierzyc zeby tv tej klasy od panasonica zostawial jakies powidoki juz po pol godziny. A wogole z wyborem samego tv to ciezkie zadanie bo skoro ogladam tv wieczorami i w nocy to jak mam sprawdzic w oswietlonym mocno MM jak moja nowa plazma bedzie wygladac w nocy,mam poprosic sprzedawce zeby oswietlenie wylaczyl czy zostac po zamknieciu sklepu?? haha A tak serio to juz nawet myslalem zeby zamowic(oczywiscie z neta ze wzgledu na cene i 10 dni na oddanie) panasonica i np sony HX 920 i przez te kilka dni zadecydowav ktory zostawie Pozdro