Sam wacham się w wymiarze 50 cali między tym P50X60 a LG 50PN6500 ale raczej postawię na panasa - ze względu na lepszą czerń.
Także wahałem się pomiędzy tymi dwoma modelami. Miałem okazję porównać bezpośrednio obydwa telewizory w jednym z marketów, stały obok siebie. Pobawiłem się ustawieniami i wybór padł na 50X60. Telewizor kupiony przede wszystkim do oglądania piłki nożnej, Xboxa 360, bajek i sygnału z UPC. Odległość od TV to 3,5-4m. Przesiadka z CRT 29' Daewoo. Pozwolę sobie porównać te TV okiem laika, może komuś się przyda przy podejmowaniu decyzji:
Wygląd LG 50PN6500 robi lepsze wrażenie, ramka jest wąska, stopka ma nowoczesny design i umożliwia obracanie TV. Panasonic TX-P50X60 ma klasyczny wygląd, tzw. piano black. Nie można obracać TV. Piloty są proste i wygodne w użyciu - który lepszy? Kwestia gustu, ja i tak używam pilota od dekodera UPC.
LG 50PN6500 ma także atrakcyjniejsze MENU ekranowe (kolorystyka i full HD). W Panasonicu jest proste i trochę staromodne z wyglądu, ale zawiera wszystko co potrzeba zwykłemu użytkownikowi.
Najważniejsza jest jakość obrazu, a tu moim zdaniem Panasonic jest trochę lepszy, widać to zwłaszcza w ciemnych scenach. Lepsza czerń i troszkę lepiej świecąca matryca. Nie są to drastyczne różnice, ale dla mnie były zauważalne gdy te dwa modele grały obok siebie na tym samym sygnale. LG ma fabrycznie zbyt jaskrawe i soczyste kolory, mogą się podobać, ale po odpowiednim ustawieniu jest znacznie lepiej i naturalnie. Panasonic ma fabrycznie troszkę wyblakłe kolory, lekko zachodzące w zieleń. Także trzeba zmienić kilka ustawień i jest bardzo dobrze.
Kwestia "lustra". Obydwa modele są lustrzane, tu cudów się nie spodziewałem. Z racji tego, że przesiadłem się z CRT (też lustereczko), ta kwestia mi nie przeszkadza. W mocno oświetlonym sklepie wygląda to często tragicznie (zwłaszcza przy wyłączonym TV), w domu jest znacznie lepiej.
Obydwa modele odczytują poprawnie filmy, zdjęcia i mp3 z USB. Dziś to już standard.
Nie zaobserwowałem żadnego smużenia, rwania obrazu, migotania, bzyczenia, powidoków czy innych kwiatków. W Panasonicu z ok. 2-2,5m widać piksele, w końcu to matryca 720p., ale z takiej odległości oglądanie 50' jest dla mnie męczące.
Co przemawia za danym modelem:
LG 50PN6500 - design, obracana podstawa, wygląd menu, Full HD
Panasonic P50X60 - lepsza czerń, lepiej świeci, naturalne kolory, WYJŚCIE SŁUCHAWKOWE (w LG brak!!!), niższa cena
Na koniec po ok. tygodniu użytkowania P50X60. Obraz zależy od sygnału, co najlepiej widać w kablówce UPC. Pakiet Canal+ HD czy Eurosporty HD - rewelacja. TVP HD - bardzo dobrze. Polsat Sport HD - dobrze lub średnio. Kanały SD skaluje bardzo dobrze, ale także w zależności od sygnału jest lepiej lub gorzej - do tego celu niezastąpiony jest stary TV CRT