Panasonic TX-P42GT50 czy TX-L47ET50?

tadziktoja

New member
Witam.

Panasonic plazma TX-P42GT50 czy LED TX-L47ET50?

Zastanawiam się nad jednym z wyżej wymienionych modeli. Nie wiem co wybrać, czy większy LCD czy mniejszą plazmę. Cenowo zbliżone do siebie. Znam wszystkie różnice pomiędzy tymi dwoma modelami. Wszystko przemawia na korzyść GT50 (np.dwurdzeniowy proc, dvbs - nie korzystam bo mam kablówke, ale myślę przyszłościowo, itd.). Obawiam się tylko migotania plazmy (zauważam ten "defekt" w sklepie) i tego, że w dzień obraz będzie zbyt mdły, mniej nasycony. Z kolei w lcd-ku obawiam się krawędziowego podświetlenia (rodzice mają leda VT20 i strasznie mnie denerwuje to wieczorami) oraz słabej czerni (panel IPS). Widziałem model 47ET50 w sklepie i podobał mi się piękny jasny obraz, kolory znakomite i baaardzo bardzooo płynny (szok!!!) no i wygląd (ładna cienka, jasna ramka). Czerń, gdy stoi się na przeciw znośna, pod kątem już gorzej. GT50 nie widziałem na żywo, bo u mnie w sklepach właściwie tego modelu nie ma, więc nie mogę ocenić (widziałem tylko vt50 i obraz wydawał mi się zbyt ciemny, widziałem też leciutkie migotanie w porównaniu do stojących obok Ledów).

Pomóżcie, co wybrać? Telewizor będzie używany raczej do wszystkiego (filmy z kompa, zew. hdd, + telewizja). Odległość od telewizora to około 2 metry. Telewizję w tygodniu oglądam zazwyczaj pod wieczór, tylko w weekend z rana. Nigdy nie miałem plazmy.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeśli zauważyłeś w sklepie migotanie to w domu będzie jeszcze gorzej .
LCD zawsze będzie miał lepszą biel i dynamikę obrazu. Zawsze będzie ostrzejszy i jaśniejszy.
Aby spełnić Większość Twoich oczekiwań i wyzbyć się wątpliwości co do czerni powinieneś sięgać po Philipsa 47PFL 6007

tadziktoja

New member
Oj nieee ;-) Tylko nie Philips. Pracuję w tv kablowej i ciągle słyszę o problemach z Philipsami ;-) A to źle współgra z modułem CI do kablówek, a to nie wyszukuje kanałów.

Moja ulubiona firma to jednak Panasonic ;-) Kiki poradź coś jeszcze proszę.

tadziktoja

New member
Wymienione w temacie modele można nabyć za około 4300, to takie maksimum. I może to być 42 lub 47 calowiec ;-) Ps. Nigdzie nie mogę znaleźć opinii o ET50.

tadziktoja

New member
Wczoraj poszukiwałem tego jedynego TV w sklepie MM. Niestety, oprócz Panasa ET50, tylko SONY HX850 charakteryzował się tak dobrą ostrością obrazu, odzwierciedleniem kolorów i płynnością. No i bije Panasa na głowę czernią.Wszystkie inne tv jak nowe Samsungi serii ES, LG, nie umywają się do nich. Jedyny problem to cena Soniacza i brak obsługi MKV. To go eliminuje. Sam już nie wiem co wziąć.

xeo151

New member
Bez reklam
Jak przeszkadza Ci migotanie, to chyba jasne, że gt50 odpada, nikt Ci nie doradzi, zdecydować musisz sam lub zamówić prezentacje 2 TV do domu i wybrać optymalny do potrzeb.

Do góry