Panasonic TX-L47ET60E vs LG 50LA620S

kajotex

New member
Witam serdecznie forumowiczów,

Po dość długiej analizie padło na decyzję między dwoma modelami:

TX-L47ET60E
vs
LG 50LA620S

Kluczowe kryteria do uwzględnienia w ostatecznym wyborze:

1. Telewizor ma służyć głównie do oglądania materiałów HD video przez DLNA oraz online.
  2. Odległość od telewizora będzie wynosić 2,6/2,7m.
  3. Zależy mi na jak najlepszych doznaniach kinowych i tu jest dylemat: Czy lepsza jakość (w moim mniemaniu - Panasonic) czy większy ekran (LG) ? Proszę o radę. Czy te 3 cale to faktycznie duża różnica przy powyższej odległości?
  4. Ponieważ oglądane filmy będą mieć w 80% napisy byłoby super gdyby TV obsługiwał napisy w formacie TXT i wyświetlał polskie znaki. Wiem, że w niektórych modelach jest z tym problem.
  5. Czy do obu TV można podłączyć klawiaturę i mysz bezprzewodową? (nie mogłem znaleźć w ich specyfikacji, będę wdzięczny za podpowiedź).
  6. W LG widzę że jest wsparcie dla WiDi oraz MHL i PVR. I w ogóle wydaje się być bardziej "multimedialny". Panasonic chyba jest bardziej ubogi? Czy można nim nagrywać na zewnętrzny nośnik?
  7. Czy te telewizory mają wifi w standardzie N ? Wszędzie piszą że wifi ale jakie? Ponieważ będę wykorzystywał streaming DLNA potrzebuję jak najszybszego łącza z siecią.
  8. Proszę o ogólną opinię porównania tych dwóch modeli, chyba że w tym przedziale cenowym jest jakiś ewidentnie lepszy model :p

Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję za pomoc w wyborze.

KF

deloslaw

New member
Wez wiekszy bo bedziesz potem żałował. Ja kupilem 47 cali i po 3 tygodniach kupilem 55. W tym momencie nawet 55 wydaje mi sie niezbyt duzy:)

Mysz bezprzewodowa w serii LA nie jest do niczego potrzebna bo pilot Magic Remote naprawdę dobrze działa. Brak klawiatury tez nie jest większym problemem ze wzgledu na ten pilot (w wersji 55la690s ktory mam jest nawet dołączony pilot z rozpoznawaniem głosu i można dyktować adres stron, co ma znaleźć w google itp.)

WiDi,MHL, Miracast to zbędne bajery. W widi jest duży lag, MHL jest niewygodny w podlaczaniu i nie wyświetla wszystkiego jak powinien-pooglądaj sobie filmy na yt, Miracast działa tylko z urzadzeniami LG (tak ja u innych producentów np. miracast w Sony działa tylko z urządzeniami Sony, AllShare Cast Samsunga dziala tylko z urządzeniami Samsunga itp), poza tym miracast niestety degraduje jakość odtwarzanych filmów, bardzo nieznacznie ale jednak...

Jesli chodzi o PVR to LA nie chca działać ze pendrivami USB. W instrukcji wyczytałem że ma byc HDD lub SSD. Musze przetestować czy faktycznie bedzie działać z hdd. Jutro pożycze hdd USB i sprawdzę.

LA maja WiFi n, możesz to wyczytać w ogólnodostępnej instrukcji na stronach LG.

LA dosc mocno odbijaja światło, ale TX-L47ET60E chyba jeszcze gorzej z moich obserwacji(sprawdź najlepiej sam w sklepie).

Też sie nad tym TX-L47ET60E zastanawiałem(nad jego 50 calowa wersja też), ale w końcu wybrałem LA i jestem zadowolony.

ps. mam do sprzedania 47LA690s (te ten ktory mi zmalal po 3 tygodniach;) w stanie idealnym, bardzo dobry egzemplarz, w dobrej cenie.

Ostatnia edycja:
Do góry