Też zauważam takie zjawisko. Na jakim źródle jest widoczne to zjawisko? Na TV, czy może na obrazie z komputera?
Otóż ja to zauwazyłem i na programie telewizyjnym np na Animal Planet HD (z dekodera HD Toya) jak i na samej szacie graficznej dekodera np w menu.
Lapka nie podłączałem bo nie mam tego tv u siebie bezpośrednio. Czy to może byc wina kabla HDMI? Mnie się osobiście wydaje że nie.
Jeżeli ja - zwyczajny uzytkownik sprzętu elektronicznego - zauważam sytuację z kolorami to tym bardziej powinna być o tym informacja w teście. Nawet sucha informacja - a każdy zainteresowany wtedy sam sobie oceni czy to wada/zaleta "w tym przedziale cenowym".
mario 1974 możesz faktycznie miec rację co do tych mkv. U mnie faktycznie jak pisałem wczoraj wszystkie mkvy sie odtwarzają. Ale dzis zajrzałem do nich na parametr re-frames - i faktycznie żaden mkv nie miał przekroczonej liczby 9 (a co oznacza parametr re-frames?).
Ponieważ moja mama - uzytkownik i właściciel tego tv - nie jest żadna znawczynią i hdmaniaczką - sprawy tonacji kolorów czy nawet bandingu (choć sama go pierwsza zauważyła) nie sa dla niej bardzo istotne. Nadal z zakupu jest bardzo zadowolona. I w sumie o to chodzi.
Natomiast ja szukając z żona tv dla siebie to będę musiał sie chyba dłużej zastanowić - bo oczywiście zdając sobie sprawę że w stosunku do innych tv ten nie jest az tak drogi - to jednak np banding podczas meczy jest zauważalny i irytujący. Tak samo co do tonacji kolorów. Reszta mniejszych czy wiekszych wad tego tv jest dla mnie bez znaczenia bo w sumie tv jest po to by na niego patrzeć a nie ciągle testować.
Wg mnie plusy tego tv:
- dobra ostrośc wyświetlanego obrazu w HD
- dobrze nasycone kolory (ani tryb zimny ani ciepły - normalny)
- brak lub minimalny clouding
- internetowość - z pewnością samsung i może sony mają lepszą to i panasonikowi wg mnie nic wiecej nie trzeba - to co ma to normalnie uzywającym tv powinno wystarczyć
- multimedialność - bardzo duzo róznych plików sie odtwarza. i to co zobaczyłem dla mnie jest wystarczające.
- bardzo dobra płynność podczas transmisji sportowych
Minusy:
- Banding
- Przejścia tonalne między kolorami albo róznymi ich odcieniami (wg mnie bez względu na przedział cenowy to w 21 wieku przy takiej technice taki problem nie powinnien mieć miejsca)
- wyraźny efekt "soap opera" w filmach z ustawionym IFC na np pośrednie albo maksimum
- Mimo iz na dysku jest ładny porządek w plikach , tv wyświetla pliki w bałaganie - nie zachowuje struktury katalogów
- brak pvr - ale akurat o tym od początku jest wiadomo gdy sie kupuje tv. Na marginesie ciekawe czy jest jakaś możliwośc aby "jakoś to odblokować". Panasonic Polska odpisał na mojego maial że nie przewidują aktualizacji softu aby prowadzić możliwość nagrywania.
- brak odczytu niektórych napisów w filmach z dysku.