Panasonic TX-L42DT60 czy TX-P42GT60

darius25

Member
Witam,

Od dłuższego czasu przeglądam to forum w poszukiwania podpowiedzi,jaki kupić TV do małego pokoju.
Dodam tylko,że to będzie mój pierwszy płaski TV,bo wcześniej miałem kineskopowy,a od jakiegos czasu oglądam TV w internecie.

Poszukuję TV max.42'' o jak najlepszym obrazie i dzwięku i nowoczesnym designie.
Ogólnie nie zależy mi na takich bajerach jak 3D,smart TV,choć wifi jak najbardziej,bo czasem oglądam sport poprzez weeb tv.

Ten tv potrzebuję do codziennego użytku z nastawieniem na oglądanie filmów,seriali i sportu.Na przyrodę też lubię czasem popatrzeć :)

W skrócie opiszę moje preferencje:

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 2,5m x 3,5m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Po przeciwnej stronie TV,ale ogólnie bardzo ciemny pokój,więc światło nie stanowi wiekszego problemu,szczególnie od godzin południowych
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Nie mam
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Super obraz,bardzo dobre odwzorowanie kolorów, przyzwoity dzwięk ,USB ,WIFI
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? Kablówka z UPC
10.Jakie urządzenia ? laptop, pendrive
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 4-5h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? - obojętne
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? sport,filmy i seriale
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16.Preferencje co do marki ? Panasonic,Philips
17.Preferencje co do wielkości ? 40-42 cale
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? -
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Popołudniu i wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4000zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - obojętne,tak jak i smart TV

Byłem na samym początku zdecydowany na Philipsa 42PFL7008k lub 40PFL8008k,ale poczytałem trochę o Panasonicach i te dwa poniższe modele wydały mi się również ciekawą alternatywą.
Oczywiście jeden to LED,a drugi Plazma,wiec napewno znajdzie się grono wiernych fanów jednych i drugich,ale chętnie wysłucham każdej,sensownej opini;)

Panasonic TX-L42DT60
Panasonic TX-P42GT60

Jedyne porównanie tych dwóch powyższych modeli Panasonica znalazłem na stronie producenta,ale to tylko porównanie specyfikacji i nic szczególnego mi to nie mówi,który będzie lepszy:sad:

Produkty - Porównaj produkty - Panasonic Polska

Jeżeli uważacie,że wart uwagi jest jeszcze jakiś inny tv np.Samsung,LG lub inny,to też będę wdzięczny za uwagi dotyczące danego modelu.

Z góry informuje,że jestem laikiem jeśli chodzi o TV,wiec prosiłbym o pomoc w wyborze jak najlebszego TV dla mnie:blagam:

Dzięki i pozdrawiam,
Darek

digitalus

Banned
Witam
Jesli mozesz sobie pozwolic tx-p42gt60e to na pewno warto_Oczywiscie mozesz kupic lcd ale warto pamietac ze tylko w plazmach panasonica sa oryginalne firmowe panele plazmowe panasonica z japonii.
TX-P42GT60e to wyzszy model od tx-p42st60e
W tx-p42gt60e taki sam szybki procesor Uniphier LSI MN2WS02351 jak w najwyzszym modelu tx-p60zt60e ktory kosztuje okolo 17000 zl.
Gradacja w tx-p42gt60 jak w najwyzszym modelu zt60 czyli 30,720 stopni gradacji koloru.
We wszystkich modelach plazm panasonica oryginalny panel plazmowy z japonii
W linku nizej test plazmy tx-p50gt60e to taki sam model jak tx-p42gt60 tylko wiekszy ekran.Bardzo wysokie oceny za jakosc obrazu.Poziom czerni doskonaly.

Panasonic TX-P50GT60B 3D Plasma Television Review | AVForums.com - UK Online

Warto przeczytac zdanie operatora kamery na temat plazm
MR Gadget. Technologia jest kwestią wtórną. Najpierw liczy się treść, potem forma - TechTrendy.pl

pdp-panas_nhshwww.jpg

Ostatnia edycja:
Do góry