Panasonic TX-42AS740E
Test a raczej opinia użytkownika
Co dostajemy:
- Telewizor Panasonic TX-42AS740E
- Pilot standardowy
- Pilot Touchpad z mikrofonem do poleceń głosowych
- 2 szt. okularów pasywnych 3D TY-EP3D20
- Baterie AA R6
- Baterie AAA R3
- Śrubki do montażu podstawki
- Instrukcja obsługi w języku polskim
Trochę danych technicznych:
Podświetlenie matrycy: Direct Type
Matryca: LED IPS 1200Hz BLS
Tuner: DVB-T / DVB-T2 / DVB-S / DVB-S2 / DVB-C
Złącza: HDMI 3x , USB 2x , USB 3.0 1x , Czytnik kard pamięci SDHC 1x , Euro 1x , Ethernet 1x , Komponent 1x , Common Interface 1x , Wyjście optyczne 1x
Łącznoś: Wi-Fi, Bluetooth
Wykonanie:
Ładny design połączony z solidnością. Sam telewizor idzie zgodnie z trendem jakim idą inni producenci, czyli możliwie najbardziej cienka ramka i tak jest w przypadku praktycznie całej nowej serii AS. Ramka telewizora w przypadku modeli od serii AS7xx wykonana z ładnego szczotkowanego aluminium. Spasowanie wszystkich elementów bardzo dobre jak na Panasonica przystało. Podstawka w całości zrobiona z metalu częściowo chromowanego, przód podstawki jest matowy. Całość sprawia wrażenie bardzo solidnego sprzętu, montaż podstawki dziecinnie prosty!
Matryca typu Glare z antyrefleksem
"Centrum dowodzenia" po lewej stronie telewizora.
Produkcja Republika Czeska
Logo Panasonic, bez zbędnych bajerów typu podświetlanie itp
Podstawka bardzo stabilna i w całości z metalu! Nóżki podstawki są gumowane zapobiegające poślizgowi.
Ramka telewizora już nie z plastiku jak w przypadku niższych modeli serii AS a ze szlachetniejszego aluminium, lekko szczotkowanego. Sprawia fantastyczne wrażenie! Spasowanie obudowy i poszczególnych elementów bardzo dobre!
Punkt programu! Kamerka do Skype! Wysuwa się w trakcie połączenia. Można jej też użyć do rozpoznawania twarzy użytkownika telewizora.
U dołu po lewej stronie subtelna dioda LED informująca o włączonym lub wyłączonym telewizorze (zielony, czerwony). Zaraz obok znajduje się czujnik otoczenia oraz odbiornik IR.
Kilka dni po zakupie aktualizacja oprogramowania, plus dla producenta, że wspiera swoje urządzenia. Szkoda tylko, że brak opisu aktualizacji.
Obraz:
Z mojego punktu widzenia jest bardzo dobrze, a prawdopodobnie może być jeszcze lepiej bo telewizor nie był jeszcze kalibrowany. Kolory bardzo dobre, możliwie jak najbardziej prawdziwe. Tryb obrazu jaki używam to 'Normalny'. Reszta ustawień na zdjęciach poniżej.
Czerń zaskakująco dobra jak na matryce IPS LED. Jest opcja wygaszania całkowitego, gdy cały obraz pokrywa kolor czarny, nie jest przez wszystkich lubiana, ale jak dla mnie działa dosyć sprawnie i subtelnie w tym telewizorze.
Kąty widzenia bardzo dobre, to cecha telewizorów IPS LED.
Upłynniacz działa wyświenicie. Gdzieniegdzie zauważyłem lekkie dropy, ale to rzadko i podejrzewam, że to kwestia jeszcze poprawy oprogramowania.
3D - okulary są pasywne, niewiem czy w obrazie się czymś różni między 3D aktywnym, ale tutaj wygląda to bardzo dobrze. Byłem sceptycznie nastawiony do tej technologii, ale rozumiem jej istnienie po obejrzeniu Grawitacji i Avatara. Zdecydowanie warto, tym bardziej, że dziś 3D staje się standardem niemalże w każdych telewizorach!
Po kilku dniach od zakupu wychodzi pierwsza aktualizacja. To miłe gdy producent wspiera swoje urządzenia, ale mogliby dodawać opis ze zmianami.
Sprawdźmy tą czerń. Jak dla mnie jest efekt "Halo!" Po opiniach o IPSie spodziewałem się masakry, a jest masakra, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu!
HD wiadomo, olśniewające
Skalowanie SD bardzo dobre, ale jak to mówią bata się nie ukręci kiedy materiał jest agonalnej jakości
Całe menu telewizora z góry na dół...
W ustawieniach można zmienić kolor menu, podobnie zresztą jak w przypadku tańszego modelu AS600, który testował Kiki. Mnie odpowiada najbardziej "Kruczoczarny"
Funkcje multimedialne:
Jeśli chodzi o odtwarzanie plików multimedialnych przez telewizor to ten nie ma problemów z większością. Łatwiej wymienić jakie nie odczytuje i tu generalnie spotkałem się z jednym problemem w przypadku pliku MOV. Jest to plik wideo w chyba większości aparatów cyfrowych. Z AVI, MKV itd nie było problemu.
Bardzo fajnie działa YouTube. Do tej pory byłem skazany na namiastkę tej aplikacji na dekoderze NC+. Tutaj jest poprostu super. Są wszystkie kategorie, można się logować na swoje konto. Jakość również mnie zaskoczyła pozytywnie, jak na YT, który jak wiadomo kompresuje wideo do ok 2500-3000Kbps. Fotki z YT poniżej!
Ekran główny, czyli to co widzimy po wciśnięciu przycisku "Home" na pilocie lub poprostu po włączeniu telewizora. Ekran główny można zmieniać na inny z innymi aplikacjami na pulpicie. Można też oczywiście ekran usunąć i od razu oglądać cały obraz.
Menu aplikacji, jest chyba wszystko lub nawet zbyt wiele co mi jest potrzebne w telewizorze.
Tak wygląda przeglądanie YouTuba.
A tak wygląda jego jakość. WOW!
Dźwięk:
Jest ok, chociaż mój stary Panasonic TX-37LZD800 z 2008 roku gra dużo lepiej, ale to dzięki temu, że wtedy topowe modele miały 4 głośniki - 2 średniotonowe i 2 subwoofery. Szkoda, że w nowych modelach Panasonic nie postanowił zastosować chociaż jednego głośnika do niskich tonów. Mimo wszystko jak na 2 głośniki 10 watowe gra całkiem dobrze, jednak stary Panas pokazuje, że może być sporo lepiej
Na koniec jeszcze piloty. Nie są podświetlane, ale piloty Panasonica są tak intuicyjne, że można je używać z zamkniętymi oczami
Mały czarny pilot z touch padem można używać do przeglądania internetu. Dodatkowo posiada mikrofon do głosowych poleceń.
Podsumowując - jestem bardzo zadowolony z zakupu. To już 3 telewizor tego producenta jaki posiadam, co ciekawe każdy gra do dzisiaj, nawet CRT, który nie stracił kolorów po dziś dzień, więc o trwałość się nie martwię
Póki co ten Panasonic przebił moje oczekiwania. Na dzień dzisiejszy nic więcej nie potrzebuje!
Początkowo brałem pod uwagę tańszy model AS650, ale polecam rozważenie zakupu modelu AS740/AS750 bo dostajemy dodatkowo kamerę do Skype, tuner satelitarny DVB-S2 oraz co najważniejsze podświetlenie całej matrycy typu Direct Type a nie krawędziowe jak w przypadku tańszych modeli.
Zaznaczam, że to nie jest test a bardziej opis moich wrażeń, więc nie będzie cyferek, czyli ocen, bo poprostu nie mam punktu odniesienia, nie testuje na codzień innych telewizorów. Nie jestem profesjonalistą, nie będę rozkręcał obudowy i nie sprawdzę dogłębnie co jest w środku, ale temat może posłużyć do zadawania pytań. W miarę możliwości sprawdzę i odpiszę
Tyle odemnie, Pozdrawiam!
Ostatnia edycja: