Panasonic TX-42 S30E i praca w sieci

radziulasek

New member
Witam serdecznie,
bardzo proszę o rozwiązanie następującego problemu:

Internet z sieci radiowej - wchodzi do routera Linksys WRT54 GL
Stamtąd leci sobie na parter po WIFI w standardzie G do urządzenia TPLink pracującego jako AP klient
Od TPlinka kablem LAN do Telewizora Panasonic TX-42 S30E.
Telewizor dostaje adres IP itd - mam połączenie z internetem
Zaktualizowałem firmware TV do najnowszej dostępnej wersji
Problem:
materiały z IPLA lub z TVN Player tragicznie się tną. Dosłownie co kilka sekund obraz i dźwięk stoi. W TVN player można regulować jakością materiału, sprawdziłem i okazuje się, iż zacięcia nie występują tylko wtedy, gdy ustawię na jakoś słabą lub bardzo słabą. W IPLA nie ma takiej możliwości, zatem tną się zawsze.

W celu sprawdzenia ,do wolnego portu LAN TPLinka czyli klienta AP podłączyłem kablem laptopa i uruchomiłem test szybkości łącza na speedtest.pl Wyszło około 2.1 Mbps. I teraz czas na pytania:

Czy taka prędkość łącza nie wystarcza do oglądania filmów w jakości SD? Czy to możliwe że nie internet jest powodem zacięć ale TV który jest zbyt stary by dobrze dekodować zawartość filmową?

Dlaczego IPLA na laptopie po WIFI prawie się nie zacina? Od razu zaznaczę, że gdy używam transmisji strumieniowej w TV nie korzysta z sieci żadne inne urządzenie, ani komputer, ani laptop, ani smartfon.

Czy jest jakieś rozwiązanie tej sytuacji? Dużo pracuję, mam sporo obowiązków i dla mnie możliwość obejrzenia np. jakiś fajnych starszych dokumentów czy filmu w sobotę wieczór jest bardzo cenna.

Czy zakup jakiegoś playera z androidem typu Overmax, Goclever itd pomoże w rozwiązaniu problemu? Niestety ale w mojej lokalizacji szybszego internetu mieć nie mogę.

Będę bardzo wdzięczny za Wasze opinie i sugestie.

Pozdrawiam serdecznie

Ostatnia edycja:

Tsubasa

New member
Bez reklam
Sprawdź czy w twojej lokalizacji masz jakieś maszty operatorów GSM Mapa lokalizacji BTS / UKE i zastanów się nad wzięciem na kilkudniowe testy modemu od nich lub kup prepaidy od tych operatorów i przetestuj działanie.
Zapewne nie masz zagwarantowanych tych 2Mb/s i o różnych porach, pod różnym obciążeniem sieci operatora masz pewnie mocne wahania prędkości. 2Mb/s powinno wystarczyć do jakości SD. TV nie jest stary tylko widgety do danych usług strumieniowych nie mają opcji wyboru jakości materiału. Na androidzie aplikacje ipla i tvplayer mają wybór jakości, ipla na komputerze zapewne też ma możliwość wyboru jakości i dlatego nie ma przerw na buforowanie materiału.

radziulasek

New member
Bardzo dziękuję, za zainteresowanie i odpowiedź.
Zatem sugerujesz że winne jest na 100% łącze i telewizora byś się nie czepiał? Wniosek zakup media playera niczego w tej sytuacji nie zmieni. Dziwne jest to, że nawet nowa stacjonarka na kablu bezpośrednio do routera bardzo pływa i speedtest raz pokazuje 1 Mb/s by za parę sekund pokazać prawie 4Mb/s. To by potwierdzało Twoje sądy o niestabilności łącza.

W mojej lokalizacji jest nadajnik plusa, ale niestety kiedyś testowałem jego działanie i było tragicznie wolne. Fakt, że to było 2 lata temu. Jedyne czego się obawiam to to, że tam są limity danych 20GB na jakie mogę sobie pozwolić miesięcznie to trochę mało.

Coś mi się zdaje że zostanie jak jest.

Pozdrawiam serdecznie

Do góry