Panasonic TX-37LZ70P i dźwięk z komputera

PersiL

New member
Ostatnio kupiłem TV LCD Panasonic 37LZ70P. Podłączyłem go do komputera przez kabel VGA (wyjście karty graficznej -> wejście PC). Zastanawiam się tylko, jak uzyskać dźwięk na telewizorze?

Proszę o radę.

Dobra, już znalazłem pewne rozwiązanie (kable DVI-HDMi + jack-2 cinch).
Mam do was pytanie, czy takie kable nie stracą za bardzo na jakości sygnału na długości 15m?

1. http://www.allegro.pl/item314430120_kabel_dvi_hdmi_v1_3b_15m_gold_hq_dvi_24_1_khdg15.html

2. http://www.allegro.pl/item310982201_kabel_jack_chinch_15_metrow_podlacz_kompa_.html

Ostatnia edycja:

timbot

New member
Bez reklam
nie podlaczaj hdmi i dzwieku przez cinche, bo wtedy mozesz nie miec dzwieku w ogle, bo przy wejciu hdmi w tv dzwiek jest pobierany przez hdmi (czyli u ciebie wcale) - może zadziałać, ale jest to bardzo mało prawdopodobne

w panasoicach jesli podpeniesz peceta przez vga mozesz puscic dzwiek z kompa mini jack na dwa cinche w tv, wykorzystujesz wejscie audio przy wejciu component. wtedy obrazowi z kompa vga bedzie towarzyszyl dzwiek z wejscia audio oznaczonego kółkiem z strzałką do środka - jest to roziwazanie zalecane przez panasonica w modelach LX, wiec pewnie tez w LZ (mozesz sprawdzic w instrukcji)

PersiL

New member
Po pierwsze dzięki za jakąkolwiek odpowiedź. Bardzo mi pomogłeś:D

Sprawdziłem dokładnie w instrukcji, i na szczęście według niej powinno działać:

"Kiedy używany jest adapter kabla DVI-HDMI, podłącz kabel audio do gniazda wejściowego audio. (HDMI1: użyj złączy COMPONENT-AUDIO)"

A jak z jakością?:hmm:

mno1

New member
Cześć,

Podpięcie dzwiękiu przez jack-rca działa bez problemu, ale tak jak wyczyałeś już w instrukcji tylko przez HDMI1. System rozpoznaje monitor
z rozdzielczością 1920x1080, telewizor w info pokazuje 1080p.

Co do długości kabla to ciężko mi na to odpowiedzieć, ja mam "tylko" 5m kabel dvi-hdmi i jestem zadowolony. W końcu to cyfrowe złącze.

Z audio mam problemy (troche pisków z komputera dochodzi), ale winą obarczałbym wyjątkowo dziadowskie kable.

Wyjątkowo żałuję, że w komputerze nie mam hdmi, problem z dziwiękiem
miałbym załatwiony :D

Albo takie cudeńko można kupić http://www.gefen.com/kvm/product.jsp?prod_id=3570
Drogie tylko i wymaga zasilania

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

nolimit

New member
witam

napisz cos o ty TV? Jak sie sprawuje? Tez sie przymierzam do kupienia jakiegos TV widze po opisie ze jest nawet nie zly. Wyglad nie zachwyca ale najwazniejszy jest obraz. Jak wyglada na kanalach SD jak na HD? Czy mozna ogladac przez kablowke albo zwykla anetne czy obraz jest tragiczny?

Bo cos tani mi sie wydaje ten TV jak na te parametry co ma

PersiL

New member
TV jak na swoją cenę jest znakomity. Ja go kupiłem za 4100 jakieś 2 tyg. temu, a teraz jest już za 3300! Nie wiem czemu taka obniżka, ale warto z niej skorzystać. Obraz SD jest wg mnie bardzo dobry, chociaż nie miałem okazji go zbytnio porównać. Filmy na DVD wyglądają również bardzo dobrze. Nie oglądałem jeszcze HD w pełnej rozdzielczości, ponieważ po podłączeniu komputera przez VGA (złącze PC) nie można uzyskać maksymalnej rozdzielczości. Teraz cierpliwie czekam na kable z allegro.

Do góry