32LX85 czyli niespełnione marzenie o perfekcji,
no i stało się - pół dnia testowałem i porównywałem 32LX70 z 32LX85
wnioski i spostrzeżenie
1) sprawa najmniej istotna wygląd i wykonanie,
tutaj zdecydowanie przeważa 32LX85, model ładnie i solidnie wykonany, posiadający o jedno HDMI więcej niż poprzednik i wejście na karte SD.
2) obraz HD z N-ki
tutaj zdecydowanie widać, że:
32LX85 posiada lepiej wyostrzone szczegóły i nie trudno zauważyć, że tych szczegółów widać więcej,
32LX85 posiada, wydaje, się bardziej NATURALNY i prawdziwy obraz
32LX85 niestety ma gorsze nasycenie barw niż 32LX70 i niestety gorsza głębia obrazu
kolory w 32LX85 są cieplejsze i wpadają bardziej w odcień żółty
czerń 32LX85 ma odcień szary i jaśniejszy niż 32LX70, ale nie wpada tak w niebieski jak jego starszy brat
system 100Hz działa raczej tak samo
niestety nie poprawiono obrazu w ruchu :[ - tu wielki minus, nadal przy szybszych ruchach następuje rozszczepieniekrawędzi obrazu
3) obraz po EURO z Cyfry+
niestety kanały SD wyświetlane są gorzej niż w 32LX70, większa pikseloza, widać zniekształcenia i zakłócenia obrazu
4) formatowanie
i znów minus nic nie poprawiono, a format auto i 16/9 są bardziej szerokie niż w poprzedniku
5) matryca
tu zaskoczenie - przynajmniej w dwóch egzemplarzach, które testowałem nie stwierdzam znaczących nadświetleń,
inna ciekawostka dwa egzemplarze i inne menu !!! :hmm:
jeden posiada sterowanie 3D-comb przez co posiada 2 strony menu - OBRAZ,
a drugi egzemplarz co troche szokujące posiada 1 storne menu OBRAZ i nie posiada 3D-Comb
po za tym ustawienia fabryczne są zupełnie inne w obu tych egzemplarzach - "czeski film" :hmm:
pofatygowałem też się zapytać na www Panasonic pl jaką to matryce zastosowali w 32LX85,
odpowiedź - zastosowano nową matrycę (co jest bardzo odkrywcze), która (podobno) poprawia jakość obrazu.
WNIOSKI:
coś pokombinowali ale nie do końca,
ostrość i szczegółowość poprawione kosztem kolorów i bieli,
lepszy obraz na HD kosztem obrazu na SD,
nadal daleko do ideału.
mimo to polecam

k:
lepszy od każdej BRAVII, Toshiby i LG Scarlet, które stały obok i można było porównać
zastrzegam wszystkie moje opinie są subiektywne i co egzemplarz mogą się różnić