Kolego widze że wogóle nie masz pojęcia o czym piszesz , obraz z blu raya jest nadawany w 60 HZ , a jak pisze ja i nie tylko ja bo zachodnie fora dyskusyjne również , telewizor ma kłopoty z 50 HZ i wykłada się na nich az miło . Co do sygnału jaki podaje na ten tv to źle trafiłeś bo tak się składa że montuje minn anteny satelitarne , mam mierniki różne , kilka tunerów HD po 2000 , po 500 zł , jednym słowem mam do wyboru do koloru jeśli chodzi o źródło dla tego Panasonica . Zapewniam Cie że nawet na kanałach HD nadawanych z Astry przez Niemców to zjawisko występuje i co dziwne im lepszy obraz tym więcej to zjawisko jest widoczne , na obrazie kiepskim SD niknie lekko ono w chaosie innych nieprawidłowości obrazu . Ostatnio oglądałem program na TVN HD " Finał Top Model " obraz był na żywo z jakością naprawde wzorową , cóż z tego jak tylko kamera zaczęła pokazywać głowy widowni i się po twarzach przemieszczać szybko , to aż żałość brała co się działo na twarzach , kolory rozjechane , widać było dokładnie 3 składowe RGB . Więc zapewniam Cię że nie ma tutaj znaczenia jakość obrazu jeżeli jest w 50 Hz. Dobry obraz i bez wad z Blu raya wynika z tego że jest nie tyle nadawany w bardzo wysokim bitrate ale przedewszystkim własnie w 60 Hz i stąd właśnie taka wzorowa współpraca z tym tv . Kupiłem tego Panasonica bo nikt mi nie raczył w sklepie powiedzieć o jego prawdziwych wadach , a ja testowałem go w 3D i na obrazie z Bluraya 2D , a ten też idzie w 60 Hz . Kwiatki się zaczęły w zasadzie nie odemnie , tylko moja żona która jest zupełnym laikiem zapytała mnie pewnego razy : " czy te kolory tak sie na twarzach mają rozmywać ? " . Wtedy dopiero się na spokojnie przyjrzałem temu zjawisku , bo wcześniej poprostu nawet nie miałem czasu oglądać wogóle tv . Jak jego nie zauważasz to Twoje szczęście . Ale jak nawet moja żona zupełny laik to zauważyła , to sądze że to widać na każdym telewizorze , a że ktoś tego nie widzi to jest albo slepy albo zakłamany , dwa do wyboru . O powidokach na plazmach wiedziałem i byłem tego świadom że będą mniejsze lub większe . Ale w życiu bym nie przypuszczał że tv za taką kase , a ja dałem jeszcze 7719 zł dokładnie , będzie takim bublem niedopracowanym , który chyba został właśnie zrobiony pod kontekstem 3D z Blu Raya w 60 Hz nadawanym . Mało tego żeby właśnie potwierdzić tą sprawe na własnej skórze , zapodałem Panasowi obraz z tunera satelitarnego na linuxie w 60 Hz i jak ręką odjął , wady znikły jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki , niestety moja radość trwała bardzo krótko , bo jak sie okazało to tylko kilka kanałów udało się zmusić żeby chodziły w 60Hz reszta zarywała całkiem obraz i tak drżała że nie było mowy o ogladaniu na codzień . Więc kończe już polemike z tym czy to ktoś widzi , czy nie , ja nad tym ślęczałem kilka dni testując na różnym sprzęcie , od DVD , satki , kablówke Blu Raya i inne i wież mi że mam prawo pisać o tym zjawisku bo je zgłebiłem do szpiku kości . Pozdrawiam .