Odtwarzacz w tv a FullHD 1080p
Witam. Pisałem gdzie indziej, ale chyba skasowano... pomijam zasady panujące na tym forum... jestem tu nowy chcę się dostosować..
Prosze o info czy ktoś za pomocą wewnętrznego odtwarzacza oglądał film w 1080p na pełnym ekranie (poprawnie wyskalowany pixel do pixela), np. jakieś demo DTS czy THX czy Dolby (jest tego trochę).
Jeśli tak to prosiłbym o info jaki to był plik, jakie kodowanie, jaka kompresja itp.
Walczę z tym bowiem i odnoszę wrażenie iż wbudowany odtwarzacz to tylko tani chwyt reklamowy. Oto moje spostrzeżenia:.
1. nawigacja po katalogach przypomina czasy DOS. Jednopoziomowa prezentacja 8 znaków z nazwy. Wielopoziomowe katalogi są "spłaszczane"..
2. pliki MKV H.264 są źle wyskalowywane. Odnoszę wrażenie że 1080p jest zamieniane na 720p a szerokość pozostaje bez zmian.
4. Jeśli już plik zostanie dobrze wyskalowany (a takich znalazłem słownie 1), to skacze i przycina.
5. Niektóre kodowania 720p potrafią się zacinać.
6. Odtwarzacz nie informuje jaką rozdzielczość znalazł w pliku, do jakiej dostosował materiał i z jaką ją wyświetla.
7. Przycisk ASPECT podczas odtwarzania materiału, ma trzy możliwości. Nawet filmy 1080p (tak nagrane choc wyświetlane błędnie) przy ustawieniu ORYGINAL, stanowią jedynie prostokąd całej matrycy telewizora co jest dziwne. Materiał 720p również, pomimo że zarówno 1080p jak i 720p mają ten sam współczynnik proporcji co matryca fullHD.
Ogólnie TV oraz DVB-T działa świetnie choć tam nie nadają 1080p. Za tydzień uruchomię nkę, ale tam też nie ma nic w 1080p. Podłączenie odtwarzacza blueray to potraktowanie TV jako monitora - więc wszystkie dekodery TV nie będa pracowały.
Osobiście jestem zwolennikiem przerzucenia całej mojej dotychczasowej kolekcji na zestaw dysków. Jak na razie mam skonwertowane połowę DVDków, ale one nie są w 1080p i działają bardzo dobrze. Odnoszę jednak wrażenie iż wbudowany odtwarzacz nie działa z 1080p o czym nie napisano w materiałach technicznych. Pisze tam jedynie iż obsługuje AVCHD co oznacza iż winien obsługiwać zaówno HD jak i SD (w tym pierwszym jest 1080p).
Proszę o opinie na ten temat, może jakieś rady w tej kwestii.