Witam!Przez kilkanaście dni przeglądałem forum aby zdecydować, jaką nową plazmą PANASA zastąpić moją dotychczasową P37x10 -kę, z której to byłem zadowolony, ale poszła sobie do moich rodziców(ojciec ma tak dobry sygnał na analogowej kablówce i tak mu wypaliłem moją 37,że analog wygląda u niego z 3,5 metra niemal jak HD

,poważnie) gdyż po odkryciu wszystkich zalet obrazu plazmowego stwierdziłem,że jednak 42 to tak w sam raz dla moich warunków "odległosciowych". Teraz kilka spostrzezen-zaznaczam, iż jestem zwykłym użytkownikiem, żadnym tam video-filem i piszę o tym TV z punktu widzenia normalnego zjadacza chleba:
Wahałem się, jak większość forumowiczów

między g30 a s30. Gdyby nie słynne buczenie i wyższa cena wziąłbym serię G,ale stwierdziłem,że skoro dotychczasowa x10 była git, to S w zupełności mnie zadowoli. I na razie,po kilku dniach,tak jest. I tak jak w przypadku mojej pierwszej plazmy, z każdym dniem jest coraz lepiej

Pierwszy plus już przy instalacji-żadna Finlandia czy inna Norwegia jak poprzednio-Polska i ładnie znajduje i analog i cyfróweczkę na DVB-C i nawet DVB-T chociaż anteny nie mam

Na temat czerni się nie wypowiadam, bo naprawdę nie zwracam na to dużej uwagi.Ale na pewno nie jest gorzej.Ekran ma filtr jednowarstwowy,i może to nie jest to,co w wyższych seriach,ale w porównaniu to X10,która chyba nic nie miała,odbicia są mniejsze i takie zmatowione.Jakość obrazu analagowego i cyfrowego-taka jak była.Analog przyzwoity,cyfrówka bardzo przyzwoita,HD super-przyzwoite.
Nic nie buczy i nie bzyczy.
W końcu mam w pilocie funkcję powrotu do ostatnio oglądanego programu

Żona jest zadowolona,bo ma Iplę na necie w TV i może sobie oglądać te odcinki seriali,które opuściła.
CO do reszty wad i zalet w zupełności zgadzam się z uzytkownikiem
dzemski,któremu dziękuję za trafne uwagi, podobnie jak
dzajsonowi no i największemu fanowi tego modelu,grzegorzowi, za odświeżanie tematu

REASUMUJĄC: według mnie dobry stosunek jakości do ceny, zwykły i nie strasznie wybredny użytkownik będzie z tego wyboru zadowolony.
Telewizor kupiłem w sklepie internetowym mediamax24,błyskawicznie-mogę z czystym sumieniem polecić.Poza tym tak miłego kuriera,jak pan z "siódemki"chyba jeszcze nie spotkałem.Wręcz "kazał" mi sprawdzić czy wszystko z TV ok,wniósł,pomógł w rozpakowaniu.Szkoda,że nie miałem wieszaka,bo pewnie by mi jeszcze powiesił.
Na razie tyle,sorki,że tak rozwleczona opowieść. Czekam na dalsze wrażenia posiadaczy i jakieś nowe haczyki i nowinki(jak te powyzej),które uczynią korzystanie z tego TV jeszcze przyjemniejszym.Pozdrawiam!