Witam Szanownych użytkowników forum.
Wczoraj dojechał mój nowy telewizor TX-P46G15E.
Nasuwaja mi sie pewne spostrzeżenia i pytania do bardziej doświadczonych kolegów. Przepraszam, jeżeli będa infantylne, jednocześnie proszę o konkretne odpowiedzi.
1) Przy wyłączonym telewizorze, gdy spojrzymy pod pewnym kątem na matrycę, zauważymy, jakby ona składała się w wewnątrz z pionowych, ciemniejszych i jaśniejszych pasów. Czy to normalne przy tej matrycy NeoPDP? Poprzednio miałem PV70 i niczego takiego nie zauważyłem, a może to dlatego, że ta nowa matryca jest dużo ciemniejsza i pokryta jeszcze jakimś filtrem? Przepraszam, jeżeli uznacie to pytanie za niezbyt madre, ale widzę taką strukturę matrycy po raz pierwszy. Obraz po włączeniu bez zastrzeżeń.
2) Telewizor super zapakowany, od polskiego dystrybutora.
A jednak zainstalowany soft to 2004. Po podłączeniu do internetu, zaktualizował się do wersji 2011, traktujac ją jako najnowszą. Wiem, z wpisów na forum, że jest już wersja softu 2013. Więc co jest grane? Czy tak bywa z aktualizacją z internetu i trzeba wgrywać soft z karty SD, czy po prostu zostawić temat i pozwolić by się aktualizował tak jak "uważa" z internetu? Po zainstalowaniu softu 2011 nie zauważyłem żadnych zmian do poprzedniej wersji oprogramowania.
3) Przepraszam za kolejne, może niezbyt madre pytanie.
W związku z tym, że był wgrany taki stary soft, zastanawiam się, jak długo ten telewizor gdzieś sobie stał. Po zapakowaniu matrycy, podstawy i akcesoriów wnioskuję, że nie był wyjmowany z pudełka. Chciałbym jednak sprawdzić mimo wszystko ilość przepracowanych godzin. Wiem, że można to zrobić w identyczny sposób jak w innych seriach i modelach, ale zasadnicze pytanie, czy wchodzenie w menu serwisowe w jakiś sposób nie pochrzani systemu telewizora?
4) Konkretna prośba o podanie optymalnych parametrów ustawienia obrazu w okresie dogrzewania i ile to dogrzewanie powinno trwać, aby nie wystepowały powidoki. Na forum są różne wypowiedzi: 100h, 200h, 300h. A może przy tych nowych matrycach jest to niepotrzebne?
5) Już na koniec chciałbym zapytać ile czasu maksymalnie można czekć za linkiem rejestracyjnym od Panasonica, aby otrzymać 5-cio letnią gwarancję?
Dziękuję wszystkim czytajacym za cierpliwość, proszę o wyrozumiałość i liczę na zyczliwość Szanownych Kolegów.