42G10 wrażenia
Po kilku godzinach oglądania moje pierwsze spostrzeżenia jako osoby która przesiadła się z 21 CRT Panasonica:
- wielkość z 2,5m nie szokuje, ech mogło być 46'' tylko ta cena...
- panel jest szary i nie ma super czerni ale jest do zaakceptowania,oczywiście w dzień gorzej,wieczorem lepiej
- wentylatory słychać choć nie jest to uciążliwe- tak samo głośno pracuje dysk w PVR Cyfry
- ten delikatny syk z lewej strony przy jasnych scenach też słychać ale nie zwraca się na to uwagi przy normalnym oglądaniu, nawet nocą.Mój stary telewizor piszczał w porównaniu z nim nieziemsko, ogólnie poziom kultury pracy G10 jest pod względem niechcianych dźwięków przyzwoity i nie czytając forum naprawdę nie wnikałbym w to wcale ( a jestem strasznym marudą w tych tematach).
- menu telewizora nieskomplikowane,
- dźwięk bez rewelacji ale do fimu i publicystyki daje radę w 18m pokoju, z muzyką dużo gorzej
- obraz z PVR Cyfry+ nie powala na kolana w SD( ale miałem przez miesiąc LG 42''LCD w HDreadyi to był dramat!), u znajomych na nowych modelach lcd samsunga i philipsa faktycznie gorzej-widać pikselozę;kanałów HD jeszcze nie odblokowałem i czekam aż plazma trochę już popracuje (jeszcze ponad 100 godzin udręki)gdyż na tych ustawieniach pod docieranie to i tak efekty wizualne są marne.
- porównując do obrazu w LCD które widziałem w mieszkaniach to ten Panas ma taki mniej dynamiczny obraz chociaż faktycznie naturalniejsze kolory
-brakuje mi możliwości włączania tego "teatralnego efektu" jak w LCD Sony czy Philipsa ale trudno
było krytykowane ale mnie się to akurat w lcd podoba
- skalowanie, rozciąganie mnie trochę irytuje,muszę bawić się ciągle pilotem żeby rozciągać programy na cały panel, mam nadzieję że po okresie docierania nie będzie to szkodziło mojemu tv gdy pochodzi z czarnymi pasami.
- wykonanie plastików czarne w pełnym połysku to przesada, od kurzu się nie ogarniam
- napisy na dole na tv biznes czy cnbc nie idą tak płynnie jak się spodziewałem i tu jestem trochę zaskoczony na minus, myślałem że to będzie mocna strona G10
Ogólnie TV ok, trochę można w domu byc zawiedzionym że obraz nie jest jak z super prezentacji w marketach no ale sygnał TV to nie bluraye nie ma się co czarować, do normalnego oglądania plazma i tak lepiej wypada niż LCD jeżeli chodzi o sygnał który nie idzie w jakości HD i to zauważyłem porównując różne telewizory w domach, nie w sklepie
Kupiłem kabel HAMA HDMI 1,3,złoto, ferryt itd do podłączenia dekodera PVR i zdziwiłem się gdyż nie mogę włączyć telegazety, przez kabel z eurozłączem idzie ok.HDMI nie przesyła telegazety?
Jak najlepiej podłączyć obraz i dźwięk PC do tego telewizora żeby pograć w wymagające dobrej jakości gry (Crysis itp)? Mam w karcie wyjścia DVI, HDMI niestety nie.
pozdrawiam